Krever krafttak på land
De siste årene har risikonivået gått i negativ retning for de sju landanleggene som faller inn under Havtils ansvarsområde.
Havindustritilsynet (Havtil) sin årlige kartlegging Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet (RNNP) måler hvordan risikonivået offshore og på land utvikler seg over tid. Målingene på land startet i 2004, da Havtil overtok ansvaret for petroleumsanleggene der.
De siste årene har utviklingen i risikonivå på landanleggene gått feil vei. Det var også bildet som ble presentert da 2023-resultatene for RNNP ble lagt fram i mars 2024.
Negativt i flere år
RNNP viser at antall hendelser med storulykkepotensial på landanleggene har økt de siste årene. En slik utvikling står i motsetning til utviklingen av denne type hendelser på sokkelen. Økningen gir grunn til bekymring.
- På landanleggene har det nå vært en negativ utvikling i flere år. Vi ser at den fortsetter i 2023, med en markant økning i hendelser med storulykkepotensial og en fortsatt negativ utvikling når det gjelder personskaderisiko. Dette er ikke godt nok, konstaterte Havtil-direktør Anne Myhrvold ta kartleggingen ble offentliggjort.
RNNP-tallene viste en økning i antall hydrokarbonlekkasjer fra landanleggene de fire siste årene, til og med 2023. Lekkasjene var ulike i størrelse og potensial.
Også antall alvorlige personskader lå høyt, med totalt 15 i 2023. Skadefrekvensen har økt fra 1,33 alvorlige personskader per million arbeidstimer i 2022 til 1,42 i 2023.
Viktige spørsmål
Havtil-direktøren mener operatørene for landanleggene bør følge opp hvorfor antall hendelser med iboende storulykkepotensial ikke viser en nedadgående trend etter ti år – selv med tiltakene som er iverksatt på anleggene. Etter så mange år er det forventninger om forbedringer i denne type hendelser.
Myhrvold ber operatørene stille seg følgende spørsmål:
- Jobber de godt nok med disse utfordringene? Prioriterer de ressursene rett? Arbeider de godt nok som bransje og sammen med entreprenørene? Sørger de for å ta ut læringspotensialet fra forbedringene offshore, hvor utviklingen har gått motsatt vei?
- Vi ser også med bekymring på at identifiserte behov for korrigerende vedlikehold øker både for innretningene på sokkelen og for landanleggene. Manglende vedlikehold kan knyttes opp mot økt ulykkesrisiko. Det er viktig at næringen tar denne utviklingen på alvor.
Ujevnt fordelt
De sju landanleggene i petroleumsvirksomheten er ulike i størrelse og utforming, og de har spesifikke utfordringer når det gjelder risiko. Ulikhetene viser igjen i RNNP-tallene; noen anlegg har mange hendelser, andre har få.
RNNP måler utviklingen i risikonivå for næringen som helhet. Det betyr at enkeltanlegg og -innretninger ikke blir identifisert i rapportene. Havtil-direktøren understreker likevel at tall for enkeltinnretninger og anlegg er tilgjengelige for operatørene, slik at de kan bruke disse i sitt eget forbedringsarbeid.
- Operatørene vet godt hvilke anlegg som skiller seg negativt ut. Vi forventer at operatørene bruker egne tall og ressurser, sammen med RNNP-tallene, og jobber aktivt og målrettet med å snu utviklingen vi har sett de siste årene, sier Anne Myhrvold.
RNNP-tallene for 2024 blir lagt fram 20. mars 2025.
Les mer: RNNP 2023: Gode resultater offshore, negativ utvikling på land
Les flere Dialog-saker:
KI er også en risikofaktor
-
Kunstig intelligens er også en risikofaktor
-
Arbeidstakarar krev reell medverknad
-
Ser teknologiutvikling som organisasjonsutvikling
-
Mener KI er norsk konkurransefortrinn
-
Fra nisje til allemannseie
-
Tror KI vil skille vinnere fra tapere
-
Fem paradokser ved kunstig intelligens
-
Intelligens forklart
-
Meir KI i høgt tempo
-
Tett på havet, men noko for seg sjølv
-
Krever krafttak på land
-
Framtidstro i Hammerfest
-
Vendepunkt for vedlikehold
-
Sikkerhet og sikring må ses i sammenheng