Barrierestyring
Beskrivelse
De fastsatte strategier og prinsipper som selskapet hadde lagt til grunn for utforming, bruk og vedlikehold av barrierer, ble ikke etterlevd på en slik måte at barrierenes funksjon ble opprettholdt og svekkelser var kjent. Det manglet verifiserbare krav til ytelseskrav for UPS som tilhører barriere for nødkraft.
Begrunnelse
Under tilsynet avdekket vi flere feil, mangler og svekkelser av barrierer og identifiserte manglende ivaretakelse av de strategier og prinsipper som selskapet hadde lagt til grunn. Vi viser til avvik 5.1.2 - 5.1.8 og nedenfor for eksempler på slike mangler.
- Presentasjonen på oppstartsmøte inneholdt en oversikt over innrapportert feil på barriere for ESD systemet, her var det ikke spor av feil (Ship service UPS #1 trippet ikke) som var avdekket på siste ESD test.
- Etter test av varmedetektor gikk vi gjennom historikk i vedlikeholdssystemet (IFS) for aktuell detektor. Det ble da avdekket at testmetoden som var benyttet ved test av detektor forrige gang denne ble testet, ikke var i henhold til fremgangsmåten som var beskrevet i jobben.
- Teknisk barriere ekstern/intern kommunikasjon «U2» var ikke identifisert som del av bowtie, for brann i boligkvarter og brann i maskinrom.
- I ytelsesstandarden for UPS så står det ikke krav til ved hvilken last man skal kunne levere kraft, kun i hvilken tid.
Hjemmel
Operasjonelle barriereelementer
Beskrivelse
Manglende kjennskap til og etablering av ytelseskrav til de konkrete operasjonelle barriereelementene relatert til aktiv brannbekjempelse og tennkildekontroll som er nødvendige for at den enkelte barrieren skal være effektiv.
Begrunnelse
ODL definerer operasjonelle og organisatoriske barriere elementer i barriere management manualen til å være oppgaver som noen må utføre for å realisere en eller flere barrierefunksjoner. Organisatoriske barriereelement defineres til å være personell med en spesifikk kompetanse som er direkte involvert i å realisere en eller flere barrierefunksjoner.
Det vi observerte når vi gikk gjennom ytelsesstandarder på operasjonelle og organisatoriske forhold, er at de etablerte kravene var relatert til det å demonstrere kunnskap om de ulike sikkerhetssystemene. De konkrete oppgaver som noen må gjøre for å realisere barrieren er ikke definert, og det er dermed ikke etablert verifiserbare krav til ytelse for disse. For eksempel aktiv brannbekjempelse og oppgaven med å aktivere vanntåke systemet i ett aktuelt område eller aktivering av manuelle brannmeldere. Det står mer overordnet at brannbekjempelseslag skal benytte alle tilgjengelig midler til å kontrollere og slukke en brann. Det er ikke en konkret oppgave noen må gjøre, og er heller ikke en oppgave det er lett å verifisere.
I ytelsesstandard for operasjonelle og organisatoriske forhold relatert til tennkildekontroll (SECE-FG5) er det identifisert en funksjon som går på å forhindre antennelse av brennbar atmosfære fra mekaniske gnister eller ved mekanisk håndtering av utstyr. Det er ikke definert konkrete oppgaver noen må utføre for å realisere barrieren, men kun krav til kompetanse for sjefselektriker og elektriker. Andre relevante stillinger som rig mekaniker, boredekksarbeidere eller andre operatører som håndtere slikt utstyr i eksplosjonsfarlig område hadde ikke tilsvarende krav til kompetanse.
Kranfører derimot har en konkret oppgave med å manuelt stenge ned kran om denne er i bruk ved brennbar gass på avveie. Denne konkrete oppgaven som noen må utføre for å realisere tennkildekontroll, er ikke identifisert i ytelsesstandarden for operasjonelle og organisatoriske forhold relatert til tennkildekontroll.
Hjemmel
Passiv brannbeskyttelse
Beskrivelse
Mangler ved brannspjeld, brannskiller og branndører.
Begrunnelse
a) Brannskiller:
i. Ved funksjonstesting av brannspjeld observerte vi at følgende brannspjeld ikke lukket/ikke lukket tilstrekkelig ved signal om bekreftet brann:
• To brannspjeld lukket ikke i mudpit rom.
• Ett av to spjeld i tavlerom «Drilling MCC room» lukket ikke fullstendig.
• Ett av to brannspjeld i messe lukket ikke fullstendig.
ii. Under befaring observerte vi åpent hull i A-0 brannskille mellom trapp og ankervinsjrom
b) Branndører:
i. Under befaring observerte vi:
• Svekket/manglende pakning på branndør inn til «Engine room nr.1» (dør nr. 513-OF-241)
• Stor glipe mellom pakning og dørblad for branndør inn til «Engine woork shop» (dør nr. 236)
• Svekket pakning på branndør som skiller innvendig korridor og «moon pool» området (dør nr. 514-OE-218)
ii. Vi har mottatt arbeidsbeskrivelse for barrierejobb relatert til vedlikehold av branndører. I arbeidsbeskrivelsen står det at gliper mellom pakning og dørblad ikke skal være større enn 4 mm. Gliper i branndør med klasse A ivaretar ikke regelverkskravet om å forhindre spredning røyk og flammer i en time.
c) SUT søknaden inkluderer et Langtidsavvik 0005 – «Passive fire and explosion protection». Avviket gjelder manglede A-30 brannskille mellom bysse og messe. Mellom bysse og messe er det istedenfor et brannskille med lavere brannklasse (A-0). Branngardiner i brannskillet var ikke koplet til brann- og gassystemet, og lukket dermed ikke automatisk ved bekreftet branndeteksjon.
d) I SUT-søknaden står det «The fire integrity of the bulkheads between the Galley and the Mess Room, as well as between the Galley and the Cold Store/Defrost/Thawing, does not meet Class A-30 requirements. These areas can be considered as a combined fire cell, with boundary bulkheads and decks above and below rated to Class A-60 fire integrity.” Tegningen “Structural fire pro. & insulation plan main-deck” (som viser hvilken klasse de ulike brannskillene har) inkluderer ikke at dekk både over og under den kombinerte branncella har brannklasse A-60.
Hjemmel
Forhindre branneskalering
Beskrivelse
Mangler ved utstyr for brannslokning og en varmedetektor.
Begrunnelse
Ved utførelse av funksjonstest observerte vi at en varmedetektor i bysse ikke gikk i alarm. Detektoren var svekket og gav kun et lite utslag på varme.
Ved befaring observerte vi:
- Løs isolasjonsmatte i DHAR-stasjon ved helikopterdekk.
- Løs isolasjon på brannvannsrør.
- Det manglet en koblingsnøkkel i hydrantskap ved helikopterdekk.
Hjemmel
Nedstengning av MF/HF radiostasjon etter nødavstengning
Beskrivelse
MF/HF radiostasjon var i drift etter høyeste nivå av nødavstengning. Dette utstyret var ikke godkjent for bruk i eksplosjonsfarlig område, sone 2.
Begrunnelse
Odfjell Drilling bekreftet under tilsynet at GMDSS MF/HF radiostasjon på Deepsea Bollsta først stenger ned 60 min etter APS. Ifølge krav i regelverket skal utstyr som skal være i drift etter APS minimum være sertifisert for bruk i eksplosjonsfarlig område, sone 2. I henhold til oversikt i sjøfartsdirektoratets regelverk over utstyr som minimum skal være funksjonsdyktige etter høyeste ESD nivå (APS) er kommunikasjonsutstyr relatert til utsyr for internt og eksternt nødsamband (UHF/VHF radio). Dette utstyret er det mulig å få eksplosjonssikkert og redusere utstrålt effekt til et nivå der man ikke har antennelsesfare. Dette er ikke mulig for MF/HF radioen.
Hjemmel
Dokumentasjon av klassifiserte områder
Beskrivelse
Mangler ved dokumentasjon av klassifiserte områder.
Begrunnelse
Merking av batterirom i kart over eksplosjonsfarlig områder var ikke ihht anerkjent standard. Dette uten at ODL kunne dokumentere at deres løsning hadde likt eller bedre sikkerhetsnivå. Sonekartet manglet også indikert sone rundt eksos fra batterirom. Det var også uklart for ODL hvilken gassgruppe som gjelder for Ex utstyr på Deepsea Bollsta.
Hjemmel
Overrisling for ankervinsjer
Beskrivelse
Manglende aktivering av system som skal hindre muligheten for at gnister antenner gass ved nødutløsing av anker.
Begrunnelse
For å hindre at gnister antenner gass ved nødutløsing av anker er det på Deepsea Bollsta installert overrislingsanlegg. Ved aktivering av nødutløsning av anker på vinsj nr. 8 fra bro virket ikke overrislingssystemet.
Hjemmel
Utjevningsforbindelser
Beskrivelse
Manglende separate utjevningsforbindelse til utsatt ledende deler som er isolert fra struktur grunnet ulikt materiell.
Begrunnelse
Manglende separate utjevningsforbindelse (bonding) på inntaksspjeld (anti icing louvers).
Hjemmel
Arbeid i og drift av elektriske anlegg
Beskrivelse
Manglende nødvendige tiltak for å redusere sannsynligheten for at fare- og ulykkessituasjoner oppstår ved arbeid i det elektriske anlegget og at de som utfører arbeid i anlegget ikke skades.
Begrunnelse
I redigerte utgave av «Instruction for high and low voltage installations» som vi mottok under tilsynet har dere lagt til nytt avsnitt vedrørende utpeking av AFA (Ansvarlig for Arbeid) rollen til innleid personell, prosjekt og service personell som jobber på innretningen. Her mangler det krav til nødvendig kompetanse for personell som skal ha «AFA» rollen. Det kunne heller ikke vises til at disse kravene ble dekket andre steder.
I stillingsinstruksen for "electrical supervisor" åpnes det opp for at vedkommende kan ha bakgrunn fra andre fagområder som ikke har relevant opplæring innenfor elsikkerhet forenelig med de roller som stillingen innehar på innretningen. Selskapet kunne ikke dokumentere annen nødvendig opplæring for slikt personell.
PPE merkeskilt på tavler om bord på DBO inneholdt ikke oppdatert informasjon rundt aktuell hendelsesenergi, PPE nivå eller unik ID til aktuell tavle. Transformatorer var ikke merket med hendelssenergien og PPE nivå i felt.
Hjemmel
Dokumentasjon
Beskrivelse
Styrende dokumentasjon, deriblant tekniske systembeskrivelser, tegninger og filosofidokumenter, forelå ikke i oppdatert versjon.
Begrunnelse
- OVERALL GENERAL POWER SUPPLY Z1 02.17.17 Appendix i OVERALL GENERAL POWER SUPPLY Z1 02.17.17 Issued for As-Built ligger det ikke inne skisse som beskriver lukket ring operasjon selv om dette benyttes.
- KFDD og overall powes supply beskriver ikke lukket ring mode, denne mode står beskrevet i ytelsesstandard for main/emergency power injk UPS P1
- Kongsberg KFDD for PMS viser til Dolphin emergency power philosophy.
- MUD Pit and Shaker C&E var ikke oppdatert med start av standby fans. ref NMA non con # 168
- Tegningene «Passiv fire protection» var ikke oppdaterte og inneholdt feil informasjon om brannskiller sammenliknet med installert løsning.
- Ytelsesstandard for brannvann F2 beskriver at vanntåke aktiveres automatisk ved bekreftet brann eller kan utløses manuelt. De fleste rom med vanntåke aktiveres manuelt.
Hjemmel