Målet er å styrke Havtils oppfølging av alvorlige hendelser. Satsingen skal i sin helhet bidra til bedre forebygging av hendelser i næringen, gjennom

  • en bedre prosess for mottak og oppfølging av hendelser.
  • økt kompetanse i Havtils granskingsteam, for å bedre belyse menneskelige og organisatoriske forhold.
  • økt kvalitet og bedret tilgjengeliggjøring av data i forbindelse med granskinger.
  • forbedret digital løsning for innrapportering av hendelsesdata til Havtil, samt videreutvikling av Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet (RNNP).
  • forbedret deling av informasjon fra hendelser for å bidra til læring.

Uønskede hendelser

Hvert år blir det rapportert inn cirka 1000 hendelser til Havtil. Disse hendelsene gir oss et godt informasjonsgrunnlag til å forbedre læring i virksomheten.

I 2023 har vi etablert et eget prosjekt i samarbeid med DNV for å bidra til at varsling og melding av hendelser har høy kvalitet og inneholder rett og relevant informasjon.

Vårt regelverk krever at hendelser skal rapporteres inn til Havtil, og årlig rapporteres et stort antall slike. Dette gir oss et solid informasjonsgrunnlag for å bidra til læring og forebygging av hendelser.

Prosjektet setter søkelys på regelverk, informasjonsflyt, arbeidsprosesser og verktøy for håndtering av hendelser.

Gransking

Når det gjelder granskinger, har vi i 2023 gjennomført en serie med møter sammen med DNV, der vi har sett på aktuelle granskingsmetoder og kriterier for valg av metoder.

Vi har også startet forberedelser til tre piloter som skal gjennomføres i løpet av 2024, der vi skal teste et utvalg av granskingsmetoder og verktøy.

En viktig målsetting for prosjektet er å følge opp anbefalingene i Sikkerhetsforums rapport fra 2019 om læring etter hendelser, samt å få næringen med på initiativer knyttet til dette.

Menneskelige faktorer

Som en oppfølging av anbefalingene fra Sikkerhetsforum ble det allerede i 2022 gjennomført et prosjekt sammen med SINTEF hvor det ble utarbeidet en veileder for å bedre belyse menneskelige faktorer (human factors – HF) i granskinger, og en verktøykasse man kan benytte når man skal i dybden på ulike tema.

Det ble i 2023 gjennomført et internkurs i HF-verktøyet i Havtil. I etterkant har HF-verktøyet vært utprøvd i flere granskninger. Verktøyet oppleves som nyttig supplement til å bedre forstå bakenforliggende menneskelige årsaker i granskninger.

Resultater fra granskning der HF-verktøyet er blitt brukt har også blitt presentert i ulike fora.

Internasjonalt

Satsingen er også en del av et internasjonalt arbeid. Havtil er en del av International Regulators' Forum (IRF) som har utfordret petroleumsindustrien globalt til å ta et løft når det gjelder gransking og læring fra hendelser.

Prosjektet vil fortsette i 2024 for å styrke Havtils oppfølging av hendelser. Vi har også etablert en rådgivingsgruppe som følger vårt arbeid innen hendelsesoppfølging og gransking.

Samarbeidet med næringen og akademia vil bidra til å videreutvikle våre granskinger og vil gi økt kvalitet i vår oppfølging av hendelser.

Denne artikkelen er hentet fra Havtils årsrapport for 2023 til Energidepartementet. Hele årsrapporten kan du lese her: Årsrapport 2023: Havindustritilsynet