Tennkildekontroll
Beskrivelse
Mangelfull etterlevelse av krav til tennkildekontroll for å redusere faren for antennelse av eksplosjonsfarlig atmosfære.
Begrunnelse
- Selskapet manglet rutiner som ivaretar at bærbart elektrisk utstyr, som skal brukes utenfor boligkvarter, er egnet for tiltenkt bruk og imøtekommer krav i byggeforskriften. Kritiske kriterier for slikt utstyr var heller ikke kjent hos relevant personell.
- Ved befaring ble det registrert antenner plassert med forholdsvis kort avstand til struktur. Selskapet kunne ikke vise til å ha utført kartlegging eller tilsvarende som dokumenterer at slikt utstyr har blitt hensiktsmessig plassert ift. faren for overslag.
- Selskapet presenterte at det pågikk inspeksjon av utstyr i Ex-utførelse. Det var valgt en inspeksjonsmetodikk med blanding av nær og detaljert kontroll. Det forelå ikke kriterier for utvidelse av detaljert kontroll ved identifikasjon av svekkelser.
For dette avviket jamfør også punkt 5.1.2 om ventilasjonssystemer, 5.1.3 om nødkraftsystemer og 5.1.7 om elektriske anlegg og installasjoner, som også beskriver observasjoner som bidrar negativt i forhold til effektiv tennkildekontroll.
Hjemmel
Ventilasjonssystemer
Beskrivelse
Manglende ivaretakelse av krav til ventilasjonssystemer og overvåkning av rom med overtrykk.
Begrunnelse
- SUT dokumentet og områdeklassifiseringstegninger anga at det skulle være en luftsluse mellom «shale shaker» området og hvilerom tilknyttet dette området. Luftslusen var ikke utformet iht. anerkjente normer, og ivaretok ikke sin beskyttelsesfunksjon. Blant annet var det hull mellom slusen og området som var angitt som uklassifisert område. Trykkforskjell mellom sone 1 området og luftslusen (sone 2) var ikke overvåket. I tillegg var det merket på døren, ut fra slusen, at området utenfor døren var eksplosjonsfarlig område. Dette var misvisende da slusen også var klassifisert område.
- Ved test av brannspjeld i luftinntak til boligkvarteret ble det registrert at dette var mekanisk degradert, og ikke klarte lukke fullstendig.
- Ventilasjonssystemene innehar en sikkerhetskritisk funksjon. Alarmer knyttet til ventilasjonssystemene var ikke hensiktsmessig prioritert. Alle alarmer verifisert i kontrollsystemet (IAS) hadde laveste prioritet.
- Flere alarmer knyttet til ventilasjonssystemer (overvåkning av trykk) hadde alarmutsettelser som overgikk krav i anerkjente norm og selskapets ytelseskrav.
- Transmitter for overvåkning av overtrykk i borebuen var ikke beskyttet mot vindkast, slik at det ble registrert feilangivelser. Trykkovervåkningsinstrument i borebuen fremstod heller ikke å være kalibrert.
- Rør som inngår i sløyfe for overvåkning av overtrykk (differensialtrykk) fremstod degradert. Vi fikk opplyst om at røret var blitt endret i 2018 som følge av en modifikasjon i området, men ikke korrekt reinstallert.
Hjemmel
Nødkraftsystemer
Beskrivelse
Nødkraftsystemer hadde svekket robusthet og tilgjengelighet som følge av lav isolasjonsmotstand i flere deler av de elektriske anleggene. Vedlikeholdsprogram for UPS anlegg var ikke utformet slik at det sikrer at sviktmodi under utvikling eller som har inntrådt blir identifisert.
Begrunnelse
Innretningen er utformet med to redundante hovedanlegg for avbruddsfri strømforsyning (UPS) i tillegg til flere mindre enheter/anlegg. Vi registrerte ved befaring at isolasjonsovervåkningsinstrument for begge disse hovedanleggene indikerte lav isolasjonsmotstand (“jordfeil”). Forholdet var ukjent for relevant personell, og det var uklart hvor lenge feilen har vært tilstede. I tillegg observerte vi at kontrollenheten/panelet for det ene UPS anlegget var defekt.
Ved verifikasjon i kraftsystemovervåkningssystemet registrerte vi at flere deler av distribusjonsanlegget hadde alarmer som følge av lav isolasjonsmoststand. Slik innretningen er utformet inngår hoveddistribusjonen som en del av innretningens nødkraftsystem. Selskapet undersøkte forholdet, og det fremkom at flere forbrukere hadde degraderinger som påvirket distribusjonsanlegget negativt.
Vedlikeholdsprogram for verifikasjon av kapasitet for UPS anlegg var ikke utformet på en slik måte at nødvendig beskrivelse for utøvelse av verifikasjonen var tilgjengelig.
Hjemmel
Nødbelysning
Beskrivelse
Det var ikke sikret at nødlysanlegget gir nødvendig belysning i kritiske områder ved utfall av øvrig belysning.
Begrunnelse
- Det kunne ikke vises til at nødbelysning gir nødvendig lysstyrke (lux), ved utfall av kraftsystemet, til å kunne utføre operasjonelle barrierefunksjoner. Det ble presentert at selskapet planla for å utføre en verifikasjon av lux nivåer og plassering av nødlysarmaturer. Det var imidlertid ikke definert kriterier for lux nivåene basert på behovene i de ulike områdene.
- Batteridrevne transportable lamper under konstant opplading var ikke plassert i alle områder som byggeforskriften har krav om.
- Det var festet skjerming på enkelte nødlysarmaturer slik at disse ga begrenset lysstyrke. Skjerming fremstod å være av provisorisk karakter, og ikke tilsiktet ift. ivaretakelse av nødbelysning. Ved situasjoner med utfall av kraftsystemet og påfølgende tap av hovedbelysning ville aktuelle nødlysarmaturer hatt svekket ytelse.
Hjemmel
Brannbekjempelse
Beskrivelse
Feil og mangler ved utstyr for brannbekjempelse.
Begrunnelse
- Under verifikasjon på helikopterdekk ble det observert at CO2-apparat plassert ved dekket var større enn 10 kg. Størrelsen på apparatene i felt stemmer ikke overens med Safety Plan og merking i felt.
- CO2 var benyttet som fastmontert anlegg for brannbekjempelse i malingslager.
- Re-healing skum (3%) skal erstatte AFFF 3% som tidligere har vært brukt på innretningen. Skuminnblandingsprøve av ny type skum (Re-healing 3%) var enda ikke utført, og vi fikk opplyst om at dette skulle utføres før operasjon.
- Selskapet kunne ikke vise til at det har blitt gjennomført en oppgang og verifisert at slukkemidler i boligmodulen er i henhold til krav i brannforskriften.
Hjemmel
Passiv brannbeskyttelse
Beskrivelse
Manglende ivaretakelse av krav til passiv brannbeskyttelse.
Begrunnelse
- Flere branndører i felt lukket ikke helt igjen, eksempelvis dør mellom rom for høyspenningsanlegg og maskinrom (M122).
- Isolasjon var ikke montert inntil rammen til branndør, eksempelvis i UPS rom og rom for høyspenningsanlegg.
- Flere kabelgjennomføringer (MCT'er) var ikke riktig installert. Vi er informert om at leverandør har utført en inspeksjon på et utvalg (700 gjennomføringer) av MCT'ene på innretningen. Det ble avdekket 141 funn der 37 var definert som kritiske. Alle MCT'er var under tidspunkt for tilsynet ikke inspisert, deriblant MCT'er i brannskiller. Det var uklart hvorfor ikke alle slike MCT'er skulle inspiseres gitt det høye antallet defekter.
- Knotter som skal sikre feste av brannisolasjon hadde falt av pinne for innfesting.
Selskapet kunne ikke vise til at det har blitt gjennomført en oppgang og verifisert at branntekniske krav til materialer i boligmodulen er i henhold til krav i brannforskriften
Hjemmel
Elektriske anlegg og installasjoner
Beskrivelse
Feil og mangler ved teknisk tilstand/integritet til elektriske anlegg, installasjoner og utstyr.
Begrunnelse
Selskapet hadde selv identifisert flere områder for de elektriske anleggene og installasjonene med behov for utbedring. Disse funnene var ivaretatt av oversendt dokumentasjon i forkant av tilsynet, og presentasjoner i oppstartsmøtet. Vi identifiserte i tillegg ytterligere mangler som underbygger at selskapet ikke fullt ut hadde oversikt og kontroll over anlegg og installasjoner. Dette gjelder eksempelvis:
- Hoveddistribusjonsanlegg hadde flere hull i tavlestrukturen og degradert kapslingsgrad som følge av manglende bolter.
- Fuktinntrengning med fuktansamling i distribusjonspanel. Jordskinnen i det aktuelle panelet var sterkt korrodert.
- Det var blitt benyttet lyskastere med kjent feilmodi som medfører vannoppsamling i kuppel. Mangelen medfører blant annet svekket ytelse. I forbindelse med SUT-verifikasjon på Deepsea Nordkapp ble det registrert bruk av tilsvarende modell. Selskapet måtte den gang bytte ut kuppel på lyskasterne for å sikre integriteten til utstyret. Det var uklart hvorvidt selskapet i nødvendig grad har kartlagt og vurdert feilen for lyskasterne om bord på Deepsea Aberdeen.
- Instrument med degraderinger hadde løsnet fra antatt monteringssted og hang løst i kabel langs en kabelgate.
- Løse/brutte utjevningsforbindelser («bonding») i felt.
- Mangelfull kabelforlegning av kabelinstallasjon. Kabelinstallasjon var mangelfullt festet og enkelte steder manglet mekanisk beskyttelse (typisk «volvo list»). Kabelinnføringer var også mangelfulle mht. strekk fra siste festepunkt før innføring (ivaretakelse av «10D prinsippet»).
- Nødstoppbryter manglet beskyttelsesanordning for å hindre utilsiktet utkobling.
- Automatsikring med degradert betjeningsanordning.
- Lekkasje med vann rennende ned mot elektrisk utstyr installert innendørs. I samme område ble det registrert lysarmatur med knust deksel.
- Overflødig forsyningskabel i distribusjonspanel som var terminert i jordskinne manglet merking slik at tilkoblet forbruker kunne identifiseres.
- Flere kabinetter, som inneholdt patchepaneler, switcher og elektrisk utstyr, manglet identifikasjonsmerking.
Hjemmel
Arbeid i og drift av elektriske anlegg
Beskrivelse
Mangler ved selskapets iverksettelse og oppfølging av robustgjøringstiltak for å unngå fare- og ulykkessituasjoner knyttet til arbeid i og drift av elektriske anlegg.
Begrunnelse
- Samtaler om risikovurderinger knyttet til arbeid på elektriske anlegg viste mangelfull bevissthet knyttet til rollen «ansvarlig for arbeidet». Utpeking og praktisering av rollen fremstod ikke å være konsekvent for alt relevant arbeid. Det var knyttet usikkerhet til rollens ansvar, myndighet og oppgaver.
- Mangelfull skjerming (typisk beskyttelsesdeksel) av spenningsførende anleggsdeler.
- Distribusjonspanel manglet relevant merking om spenningsnivå og sertifiseringsdetaljer.
- Rom som inneholder SF6 gassanlegg manglet entydig advarselsmerking for dette. Det var i tillegg ikke tilgjengelig prosedyrer/rutiner for håndtering av SF6 gass, herunder hendelser med SF6 gasslekkasjer.
- Dører til rom for høyspenningsanlegg og områder med høyspenningsutstyr manglet entydig advarselsmerking («Høyspenning livsfare»).
Merking på elektrisk utstyr om lysbueytelse var lite intuitiv, og ikke kjent for relevant personell. Vi fikk opplyst at merkeskiltene enda var under vurdering, og at kurs om lysbuesikkerhet var under utarbeidelse
Hjemmel
Manglende krav til kompetanse innen informasjonssikkerhet for industrielle IKT-systemer
Beskrivelse
Odfjell har ikke sikret at personellet til enhver tid har den kompetansen som er nødvendig for å kunne sikre de industrielle IKT-systemene i henhold til helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen.
Begrunnelse
I samtaler kom det fram at Odfjell ansatte kun får en kort, overordnet “awareness training” om IT-sikkerhet knyttet til bruk av kontorsystemene.
Det gis ingen opplæring innen informasjonssikkerhet for industrielle IKT-systemer, og det foreligger heller ingen kompetansekrav for personell med ansvar for oppfølging av disse systemene, verken i landorganisasjonen eller organisasjonen på riggen.
En arbeidsstasjon var merket med passord på gul lapp på skjermen, og en annen arbeidsstasjonen i samme rommet var ikke låst eller logget ut av. Brukernavn og passord lå synlig ved tastaturet.
I LER ble det observert en PC som ble brukt til konfigurering av industrielle komponenter, men som ikke var låst.
Hjemmel
Manglende trening og øvelse for håndtering av hendelser innen informasjonssikkerhet for de industrielle IKT-systemer
Beskrivelse
Odfjell hadde ikke sikret at det utføres nødvendig trening eller øvelser innen Informasjonssikkerhet for de industrielle IKT-systemene, slik at personellet til enhver tid er i stand til å håndtere operasjonelle forstyrrelser og fare- og ulykkessituasjoner på en effektiv måte.
Begrunnelse
Odfjell hadde ikke utført spesifikk trening eller øvelse på håndtering av hendelser innen informasjonssikkerhet for industrielle IKT-systemene. Det var heller ikke gjennomført trening på samhandling mellom organisasjonen på land og innretningene innen dette området. Selskapet opplyste i epost etter tilsynet (1.12.2020) at enkelte øvelser har blitt gjennomført, men at dette ikke kan dokumenteres.
Hjemmel
Manglende krav til beskyttelse mot IKT-relaterte farer
Beskrivelse
Odfjell hadde ikke satt interne krav til beskyttelse mot IKT relaterte farer for de industrielle IKT-systemene.
Begrunnelse
Odfjell har fokusert på IT-systemene og definert Cyber Security som et tillegg til konvensjonell IT-sikkerhet, men hadde ikke inkludert de industrielle IKT –systemene i dette arbeidet.
Selskapet hadde startet arbeidet med gap-analyse mellom rigg og DNVGL-RP-0496/ NOG104. Selskapet hadde ikke bestemt hvilket dokument som skulle benyttes for å sette selskapsspesifikke krav til beskyttelse mot IKT-relaterte farer for de industrielle IKT-systemene.
Hjemmel