Mangler med barrierestyring
Beskrivelse
Det var flere mangler med strategier og prinsipper for barrierenes funksjon.
Begrunnelse
a. Mangler med beskrivelse i Sikkerhetsstrategi
Kravet i regelverket er at operatøren skal fastsette de strategiene og prinsippene som skal legges til grunn for utforming, bruk og vedlikehold av barrierer, slik at barrierenes funksjon blir ivaretatt gjennom hele innretningens levetid. Barrierestrategien (sikkerhetsstrategien) skal beskrive resultat av analysene, vurderinger og de påfølgende beslutninger som er tatt med hensyn til behov for risikoreduserende tiltak.
I møtet på land ble vi informert om at sårbarhetsvurderinger ikke var utført for sikkerhetssystemer, det var et arbeid som vi er informert om ville starte neste år. I vårt tilsyn på Gullfaks B i 2016, kapittel 5.2.1, er temaet også beskrevet. I Sikkerhetsstrategien for Gullfaks B er det beskrevet at sårbarheten (overlevelse) til BOP kontrollunit for brann- og eksplosjonslaster er uavklart.
I Sikkerhetsstrategi er det mangler med beskrivelse av strategi for bekjempelse av gass og brann i bore- og brønnområdet. I strategien, kapittel 5.4 om områdespesifikk beskrivelse av sikkerhetssystemer og deres rolle, er det kun beskrivelse av utstyr/systemer i boretårn og værdekket (W32) for aktiv brannbekjempelse. For værdekket beskrives blant annet de manuelle brannmonitorene. Vi utførte under tilsynet en funksjonstest av kastelengden til en av monitorene, kastelengden var ca halvparten av egne krav. Den områdespesifikk beskrivelsen angir ikke hvorfor det er behov for en kastelengde på 60 meter for monitoren.
b. Mangler med vedlikehold av barrierene
I vedlikeholdsystemet (SAP) avdekket vi manglende historikk på funksjonstester av brannmonitoren (mengde- og skummåling og måling av kastelengde) plassert på værdekket (W32).
c. Forskjeller mellom TR1055 (versjon 9) og beskrivelser i Gullfaks B sin Sikkerhetsstrategi
I siste versjon av TR1055 er det krav om at brønnsikringsventilen (BSV) (ref SR-3511 i TR1055) ved bekreftet gass skal stenges. I Strategien kapittel 5.3.4 om PS 4 nødavstengning er det beskrevet at det kun er ved bekreftet brann i brønnhodeområdet at nedstengning av master, ving og BSV aktiveres.
Det er flere andre forskjeller mellom krav i TR1055 og sikkerhetsfunksjoner på Gullfaks B, eksempelvis brytere på «Kritisk aksjonspanel» (KAP) (SR-4272). Det er i TR1055 krav om at det skal være en bryter på KAP for å tilbakestille alle aktive overbroinger på nødavstengingssystemet og brann&gass-deteksjonsystemer.
I TR1055 (UPN tillegg) er det tilsvarende krav til tennkildeisolering (SR-38359). Vi er informert at det i TIMP-evalueringen for PS 6 fremgår at UPS (gruppe 3-utstyr) ikke kan kobles ut fra SKR.
d. Mangler med alarmsystemet i en feil- og faresituasjon
Vi ba i tilsynet om Equinors vurdering av om alarmsystemet på Gullfaks B var i henhold til egne krav i TR1494. I deres tilbakemelding (referanse 3 og 5), er innretningen i normal drift hovedsakelig innenfor krav. I en alarmsituasjon med prosess- eller nødavstengning («Prosess Upset») er Equinor utenfor krav til antall alarmer, og det er ikke gitt kritikalitet og dermed prioritering på alarmene i en feil- og faresituasjon. I TIMP-vurdering av systemet (PS22) registrerte operatøren den 12.8.2019 150 stående alarmer på Gullfaks B, dette er også over egne krav i TR1494. Karakteren var likevel vurdert med karakteren C og tilfredsstillende tilstand.
e. Mangler med måling og oppfølgingssystemene for barrierer (TIMP og Technical Condition Report)
TIMP er et system som benyttes for å gi en oversikt over tilstanden (for eksempel godhet og svekkelser) til de ulike sikkerhetssystemene på innretningen. Systemet blir benyttet som beslutningsstøtte for prioritering av utbedringer av systemene.
A10 ble tidligere benyttet for å få en oversikt over feilrate på sikkerhetskritisk utstyr. Denne erstattes nå av Technical Condition Report (TCR). Hovedforskjellen på TCR-rapporten og A10 er at TCR er en "live" rapport som også inneholder informasjon om feil på sikkerhetskritisk utstyr som avdekkes i drift (utenom test). Gullfaks B var i en overgangsperiode hvor begge rapporter benyttes.
I tilsynet fulgte vi opp TIMP og TCR/A-10 rapporten for branndører, gjennomføringer (rør kabel) og av brannmonitor. TCR har ingen rapporterte sikkerhetskritiske feil på passiv brannbeskyttelse av konstruksjoner, branndører eller gjennomføringer (kabel og rør).
Branndører:
I siste TCR/A-10 rapporten, se dokument 2, kan tilsynelatende tilstand være akseptabel med 2 «Safety Critical Failure» (SCF) av 225 tester. Vi ble i tilsynet kjent med mangler med denne rapporteringen. I dokument 7 fremgår det at karakteren for branndører ble endret fra C til D, 12.4.2018. Det ble i evalueringen rapportert om 5 feil og 6 jobber som skulle utføres.
Gjennomføringer:
I intervjuer ble vi informert om inspeksjonsrapporter vedrørende rør- og kabelgjennomføringer i 2014. Disse er nevnt i TIMP-evalueringen 27.11.2014. Det er fortsatt 20 utestående funn i H-skille fra inspeksjonsrapporten for rørgjennomføringer fra 2014. Tilsvarende tall for kabelgjennomføringer er 24.
Funnene bidro ikke til endring av TIMP-karakteren. Utbedring av inspeksjonsfunn er nevnt som tiltak i evalueringen. Status per november 2019 var at arbeidet med systematisk gjennomgang av rør- og kabelgjennomføring pågår, og utbedring av funn pågikk.
Brannmonitor:
I siste TRC/A-10 rapporten, se dokument 2, kan tilsynelatende tilstand være akseptabel med ingen feil. I tilbakemeldingen, se dokument 9, fremgår det at tidligere testehistorikk er korrekt utfylt (arbeidsordre 24007628), men at senere arbeidsordrer har mangelfull historikk med måling av mengde, skumprøve og kastelengde. Det gjelder alle brannmonitorene. Forhold med mangelfull tilbakemelding i forbindelse med testing er beskrevet i TIMP (for PS9).
Hjemmel
Mangler med passiv brannbeskyttelse
Beskrivelse
Det var mangler med passiv brannbeskyttelse av brannskiller og konstruksjoner.
Begrunnelse
I forbindelse med befaring ble det i flere områder på Gullfaks B observert
- Skade på passiv brannbeskyttelse
- Mangler på branndører (i intervjuer fremkommer det at det har vært mangel på dette i mange år), se 5.1.1 pkt e)
- Skade på gjennomføringer (kabel og rør, disse er ikke planlagt ferdig før 2021)
I egen retningslinje for sikkerhetskritiske feil, GL 0114, vil en skade som overstiger 0.01 m2 (per m2 passiv brannbeskyttelse) være en sikkerhetskritiske feil. For branndører er sikkerhetskritiske feil dører som ikke stenger eller skade på dørpakning slik at døren ikke holder tett ved spredning av røyk. Sikkerhetskritiske feil på gjennomføringer er «Lost integrity of a fire wall Penetration».
I A10-rapportering av sikkerhetskritiske feil er det kun to feil på branndører (2 av 225 tester).
I forbindelse med befaring ble det observert at noen av gjennomføringene var så overmalte at det var umulig å se eventuelle feil på disse. Dermed vil det ikke være mulig å vurdere om integriteten var ivaretatt under de aktuelle brann- og eksplosjonslastene som kan opptre.
I intervjuer ble vi informert om inspeksjonsrapporter vedrørende rør- og kabelgjennomføringer tidligere, se beskrivelsen i 5.1.1 pkt e).
Hjemmel