Boring og brønn forbedringstiltak
Beskrivelse
Boring og brønn forbedringstiltak – det er ikke sikret at spesialkonstruerte løfteredskap i boreområdet er identifisert og at de møter krav i forskrift.
Begrunnelse
Etter flere alvorlige hendelser relatert til spesialkonstruert løfteredskap fikk Statoil pålegg fra Ptil hvor det ble påkrevet forpliktende planer og tiltak. På bakgrunn av Statoil sine presenterte planer til Ptil den 19.9.2011, ble påleggene avsluttet av Ptil den 7.10.2011.Verifikasjon viser at det ikke er gjennomført sakkyndig førstegangskontroll for alt spesialkonstruert løfteutstyr, referanse til forbedringspunkt 7.3, C (tiltak presentert til Ptil). I etterkant av presenterte forbedringstiltak til Ptil har Statoil skjøvet på tidsfristen flere ganger internt og har nå satt ny frist for å etablere sikkerhetsnivå for eksisterende utstyr med krav til sakkyndig kontroll til 1.10.2014.
På Gullfaks A ble det presentert flere avvik, noen eksempler:
- Unntaksnummer 103973, for Running tool, diverter assy 36̎ med tag nummer 12-BD78 og Handling Clamp for overshot, tag nummer 12-BD97. I følge avviket er det ikke avklart med hensyn til bruksanvisning, det eksisterer ikke samsvarerklæring og ikke utført sakkyndig kontroll for 2012.
- Unntaksnummer 104137. 2 stk Running tool assy 28̎ og 3 stk Insert packer ass. Unntaket beskriver at redskapen kan benyttes uten avvikshåndtering
- Unntaksnummer 122570, 5 stk Handling Clamp 32-34̎, 3 stk Running tool 28̎ og 36̎, mangler sakkyndig kontroll, materialsertifikater, last test med mer.ARIS R-37149 - Veiledning til Førbrukssjekken, revisjon nr. 6 datert 1.januar 2014, følger ikke Norsok R-002 sin definisjon for løfteredskap. ARIS R-37149 beskriver at spesialdesignet løfteredskap er «verktøy» som løfter annet utstyr til/fra rotasjonsbord/brønnsenter, men ikke kjøres videre inn i stigerør eller brønn. I tillegg beskriver retningslinjen spesialdesignet løfteredskap er «verktøy» som løfter annet utstyr til/fra rotasjonsbord/brønnsenter, samt at lasten i denne fasen henger fritt over åpen sjø eller underliggende dekk.Norsok R-002 beskriver derimot at «verktøy» som er brukt utenfor brønnsenteret skal betraktes som løfteredskap og skal ha en arbeidslastbegrensing (WLL) tilpasset løfting utenfor brønnen.Innretningsforskriften § 69, jf veiledningen viser til R-002 som normativ standard. Norsok R-002, vedlegg D beskriver hva som er løfteutstyr. Statoil har ikke dokumentert at avviket mellom ARIS R-37149 og Norsok R-002, vedlegg D, ivaretar et tilsvarende sikkerhetsnivå.
Hjemmel
Manglende kompetanse
Beskrivelse
Manglende kompetanse - ståltau inspeksjon
Begrunnelse
Det kunne ikke dokumenteres kompetanse og nødvendig opplæring innen kontroll av ståltau for alt personell som gjennomfører kontroll av ståltau. Fagansvarlig hadde opplæring i kontroll av ståltau, men ikke kranførere eller mekanikere som utfører kontroll av ståltau. Ståltau for Bom og heis på offshorekran har ikke redundans og en svikt vil føre til fallende bom og/eller last (referanse til kranhendelsen på Statfjord A den 15.9.2012).
Hjemmel
Offshorekran en, to og tre er utsatt for varmepåvirkning fra eksosrør
Beskrivelse
Offshorekran en, to og tre er utsatt for varmepåvirkning fra eksosrør
Begrunnelse
Varmepåkjenningen har ført til smelting av smøremidler. Det var fett fra ståltauene på kranbommene. Det var ikke montert temperaturmåler i kranbommene. Det ble ikke vist til noen målinger av temperaturer som bom og wire hadde blitt utsatt for. Det ble opplyst om at ved enkelte vindretninger er temperaturen så høy at det ikke er mulig å foreta daglig førbrukskontroll i A-rammen. tillegg ble det opplyst om at det kunne bli svært høye temperaturer inne i kranførerhuset. I maskinrommet er det i følge informasjon målt 47 grader C. Det er ikke mulig å bruke AC da denne vil kunne trekke inn eksos. Det ble ikke opplyst om at det var iverksatt kompenserende tiltak for eventuell operasjon under disse forholdene.
Hjemmel
Mangler ved løfteredskap og i tillegg feil bruk og mangler i bruksanvisning
Beskrivelse
Det er identifisert mangler ved løfteredskap og i tillegg feil bruk og mangler i bruksanvisning
Begrunnelse
Det ble identifisert følgende mangler:
Manglende inspeksjonshull i presslås med kon til 15 tonn WLL kranforløper.
Kranforløper med sikkerhetskrok, produksjonsdato 11.13 med sertifikat nummer 656913. Det mangler inspeksjonshull i presslås og det er ikke mulig å inspisere enden på ståltauet, referanse til EN 13411-3 ref. 6.11 kvalitetskontroll etter låsing.
Skadet presslås kranforløper
Kranforløper med skade på presslås (talurittlås). Produksjonsdato 08.13 med serienummer 655652-4. Talurittlås skal etter montering være fri for skader. Referanse til EN 13411-3 Punkt 5.3.5, sjekk av lås etter låsing. Flere av bruksanvisningene er ikke oppdatert til å reflektere kravene i maskinforskriften fra 20.5.2009. Dette gjelder blant annet bruk og kontroll av løfteredskap samt kasseringskriterier. Eksempel på dette er bruksanvisningsnummer CBR 04-003 (elastisk forløper for MOB-båt).
Bruk av leddet koblingsløkke
Det ble identifisert flere løfteredskap hvor det ble benyttet leddede koblingsløkker. Det ble observert at et fire-part kjetting slings hadde påmontert leddede koplingsløkker. Denne fire-part kjetting slingsen var merket med: JDS 2980.2, dato 05.13.
Mangler ved bruksanvisninger
Bruksanvisning for flatflettede stropper, sertifikat 98029 dato 10.13 og bruksanvisning for CB Kito kjettingtalje er ikke oppdatert i henhold til krav i Maskindirektivet vedlegg 1,punkt 1.7.4. Bruksanvisning og 4.4.1. Løfteredskap
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Maskinforskriften
Teknisk tilstand BOP
Beskrivelse
Teknisk tilstand BOP kran;
- Operasjon av BOP kran utover beregnet levetid
- Forhold knyttet til sikker bruk av BOP
- Brukermanual ikke tilgjengelig
Begrunnelse
Sakkyndig rapport, DNV 07-BGN-5153, revisjon 01, datert 11.7.2007, konkluderer med at levetidsberegningene for BOP kraner med TAG nummer 73-MA11 og 12, at en maksimalt kan operere i et 2-4 år perspektiv. Levetidsberegning, DNV brev med referanse thoy/aaaaay0y/735SC227, datert 4.10.2005, viser at levetiden er brukt opp med 181 fullasttimer. I følge ISO 12482-1 punkt 3.2/3. skal risikovurdering og påfølgende generaloverhaling utføres når levetiden er brukt opp.
Det er gjennomført NDT av sveiste forbindelser og bolter i 2007, M4 notifikasjon 60091094. Det kan ikke dokumenteres at generaloverhaling er utført.
Midlertidig unntak, 13210, med gyldighet frem til 15.1.2015, gir tillatelse til bruk av BOP kran uten nødlåring. Det er ikke vist at det er gjort en sikkerhetsvurdering eller utvidet inspeksjon og analyse basert på BOP kranenes tilstand og at et innebygget sikkerhetssystem som nødlåring er ute av drift (Norsok R-003, punkt H.6)
Hjemmel
Mangledne trening i nødprosedyrer - boreområdet
Beskrivelse
Mangledne trening i nødprosedyrer - boreområdet
Begrunnelse
Det fremkom i intervju med borepersonell at det ikke gjennomføres jevnlige øvelser med nødoperasjoner for løfteinnretninger. Aktivitetsforskriften § 23 om trening og øvelser, viser til at det skal sikres nødvendig trening og øvelser, slik at personellet til enhver tid er i stand til å håndtere operasjonelle forstyrrelser og fare, - og ulykkessituasjoner på en effektiv måte. Norsok R-003 viser i vedlegg B, punkt B.8, at all kompetanse det er stilt krav om, skal holdes ved like og at forhold som eksempelvis knyttet til nødprosedyrer skal vektlegges spesielt. Statoil sin Verifikasjon av operasjonelt og teknisk ansvarlig kran & løft i B&B på Gullfaks A, datert 10.5.2013 viser også at trening i nødprosedyrer var mangelfull. KCAD-01-J2-06, Kompetansekrav for kran og materialhåndtering, punkt 5.3.3.1 viser til at operatører skal trene på nødoperasjoner hver sjette måned.
Hjemmel
Mangelfulle stillaser
Beskrivelse
Mangelfulle stillaser
Begrunnelse
Innrapporterte hendelser til Ptil viser at stillas er involvert i rundt 20 % av hendelsene innen fallende gjenstander. Med dette som bakgrunn ble det utført en verifikasjon av enkelte stillas i forbindelse med tilsynet for material håndtering. Statoil legger til grunn Aris OM05.04 Utførelse av arbeid i høyden som retningslinje for utførelse av stillas arbeidet på Statoil sine innretninger. I tillegg har Statoil utarbeidet egen Stillas håndbok som gir beskrivelse av material og utførelse av stillas arbeid.
Verifikasjon viser at det er:
- Manglende sikringsbolter i stillaser, eksempel stillas nummer 456, 332, 268
- Bruk av komponenter med forskjellige kapasitetsverdier og fra ulike produsenter i sammen byggingen av stillas, eksempel stillas rundt BOP
- Manglende fotlist i forbindelse med tilkomststige (eksempel stillas rundt BOP)
- Rustede bendsling / sikrings wire (7 tråder) brukt på stillas, eksempel stillas nummer 199 - C11
- Defekt stillasplank i stillas på BOP dekk, eksempel stillas rundt BOP
- Festing av hengestillas til korrodert rekkverk med ukjent tilstand på rekkverket, eksempel stillas nummer 268
- Manglende beregning av innfesting i rekkverk, eksempel stillas nummer 268
- Manglende identifikasjons merking på langlenket kjetting brukt til hengestillas, eksempel stillas nr 268
- Manglende rekkverk rundt arbeidsplattform lokalisert i boreområdet ved trapp, M16 skidd, stillas nummer 345.
Funnene er ikke begrenset til bare de stillasene som er nevnt som eksempel på lokasjon ved de enkelte funnene. Verifikasjonen avdekte at forholdene gjelder både for ordinære og hengestillas.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
- Statoil Aris OM05.04 Utførelse av arbeid i høyden
- Statoil håndbok for stillasbygger
Alimak personheis er merket med forskjellig løftekapasitet
Beskrivelse
Alimak personheis er merket med forskjellig løftekapasitet
Begrunnelse
Alimak personheis, Tag nummer 73-MC08, er merket med skilt inne i heisen, på dør og over dør. Skiltet inne i heisen og på dør viste at kapasiteten var 500 kg mens skiltet over døren viste at heisen hadde en kapasitet på 1000 kg.
Hjemmel