Responderer på risiko

Et mer alvorlig trusselbilde påvirker arbeidet med sikkerhet og sikring i petroleumsvirksomheten. Vår Energi er opptatt av å ha fokus på det de kan gjøre noe med: Forebygge og redusere konsekvenser.
- Sikring
I de nasjonale trusselvurderingene fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og E-tjenesten for 2025 snakkes det svært tydelig om trusselen fra Russland om mulig sabotasje mot kritisk infrastruktur som rørledninger, kabler, innretninger og anlegg.
Vår Energi er operatør for flere felt på norsk sokkel, blant annet Goliat, det første bemannede feltet i norsk del av Barentshavet. Selskapets direktør for sikkerhet og bærekraft, Ellen Waldeland Hoddell, tar de nye trusselvurderingene svært seriøst.
Reell trussel
- Hvordan er det å drive aktivitet i Barentshavet nå?
- De nasjonale trusselvurderingene som ble lagt frem i februar, hadde et alvorstungt budskap om økt sannsynlighet for sabotasjeaksjoner mot næringen vår. Dette tar vi seriøst. Samtidig er det slik at trusselbildet gjelder hele sokkelen, det er ikke en isolert problematikk for Barentshavet, påpeker Waldeland Hoddell.
- Vi har vært til stede i Barentshavet i over ti år og har måttet forholde oss til at Russland har vært nærmeste nabo siden oppstarten av Goliat, sier direktøren i Vår Energi.
- Det innebærer at vi alltid har vurdert og vært klar over denne trusselen, men vi har aldri vurdert sabotasjetrusselen som så reell som nå.
- Gjennom målrettet arbeid med sikkerhet og sikring i Barentshavet over tid, har vi bygget tett og godt samarbeid med politiet og øvrige myndigheter. Vi har også etablert godt samarbeid med relevante aktører i Finnmark.
- Barents Sea Operations Cooperation (BASOP), et samarbeidsorgan bestående av selskaper med aktivitet i Barentshavet og Offshore Norge, er et godt eksempel på et slikt samarbeid, opplyser hun.
- Vi møter nok noen andre utfordringer enn ellers på sokkelen, og vi observerer en del ting man ikke ser like mye av lenger sør på sokkelen.
- Jeg tror tilstedeværelsen av vår næring i Barentshavet er både viktig og positiv på flere måter. Vi bidrar blant annet til et bedre og mer helhetlig situasjonsbilde for nordområdene.
- Vi rapporterer inn det vi ser, og det er et samfunnsansvar vi tar på alvor, understreker Waldeland Hoddell.

Årvåkne medarbeidere
- Hvordan påvirkes de ansatte offshore av den sikkerhetspolitiske situasjonen og endringene i trusselbildet?
- Det jeg får tilbakemelding om, er at våre ansatte føler at det er sikkert, trygt og godt å reise på jobb offshore. De opplever at det er god dialog og åpenhet mellom hav og land - og at informasjon om trusselnivå, sikringsrisiko og sikringstiltak kommuniseres på en måte som bidrar til trygghet og visshet om at vi iverksetter gode tiltak for å ivareta sikkerheten.
- Vi får også tilbakemelding fra de som jobber offshore, om at det er positivt med jevnlig trening og øving på innretningenes sikringsplaner.
- Og så er vi jo heldige som har årvåkne medarbeidere i havet som er flinke å rapportere tilbake, sier direktøren i Vår Energi.
- Kunststykket når det det gjelder de nasjonale trusselvurderingene, er å oversette de til hva det betyr for oss og våre aktiviteter. Med andre ord operasjonalisere informasjonen vi får fra myndighetene og kommunisere den slik at det forstås av alle som jobber for oss. Dette er viktig for å skape en felles forståelse av risikobildet og bidra til at hver enkelt er bevisst sin egen rolle og relevante sårbarheter.
- Samtidig gjelder det å ha fokus på det vi kan gjøre noe med. Vi må både forebygge og redusere konsekvenser. Trusselaktørene får vi gjort lite med. Det vi derimot kan gjøre noe med, er å ha god forståelse for hvilke verdier vi skal beskytte. På den bakgrunnen må vi identifisere, vurdere og redusere sårbarheter gjennom målrettede tiltak. Som med alt annet HMS-arbeid, handler det om å jobbe systematisk, med kontinuerlig forbedring over tid, for å øke robustheten.
Preget
- Hvordan påvirker dagens sikkerhetspolitiske situasjon hvordan Vår Energi jobber med sikkerhet og sikring?
- Situasjonen preger oss alle, både som selskap og som privatpersoner. Krigsutbruddet i 2022 var et vendepunkt. Endringen i trusselbildet skjedde raskt - og gjorde at vi måtte respondere raskt. Dette kunne vi gjøre fordi vi har jobbet med sikringsfaget over mange år og hadde gode planer.
- Måten vi jobber med sikkerhet på, er veldig overførbart til sikring. Med det mener jeg at vi bruker mange av de samme mekanismene og etablerte prosessene. Vi er vant med å jobbe risikobasert, håndtere risiko og sørge for felles situasjonsforståelse. Partssamarbeid, medvirkning og samhandling ligger i ryggmargen vår.
- Hva er suksessfaktorene for å jobbe helhetlig med sikkerhet og sikring?
- En viktig suksessfaktor er å faktisk anerkjenne at dette henger sammen. Det er ikke bare HMS-folk som skal drive HMS-arbeid, eller sikringsfolk alene som skal drive sikringsarbeid. Alle som jobber i og for Vår Energi, skal arbeide med sikkerhet og sikring - i drift, prosjekter, logistikk, rekruttering eller innkjøp. Det handler om å bli enda bedre på å integrere sikring i arbeidsprosessene. Her kan vi aldri bli gode nok.
- Vi har et lederskapsprinsipp i Vår Energi som heter solve for totality, Dette handler om at man ikke skal se på utfordringene isolert, men tenke helthetlig og gjøre det som er best for selskapet totalt sett.
- Vi må jobbe integrert og sammen. Dele informasjon og planer. Jobbe systematisk over tid. Og samhandle.

Noen forskjeller
- Hvordan jobbes det på bransjenivå med dette, hva kan bli bedre?
- Jeg opplever at det er veldig godt samarbeid i næringen og med myndighetene. Vi har langt på vei felles måter å jobbe og tilnærme oss utfordringene på. Samarbeid er en nødvendighet og helt klart en av bransjens store styrker.
- Men så er det allikevel noen helt åpenbare forskjeller, påpeker Waldeland Hoddell.
- Spesielt dette med at noen operatører er underlagt sikkerhetsloven og andre ikke. Det er litt nytt for oss – og en utfordring vi må jobbe oss rundt. Vi må finne ut hvordan vi kan sørge for at nok og riktig informasjon deles til riktig tid. Det må gjøres på en slik måte at næringen, sammen med myndighetene, får en koordinert og rask respons på eventuelle hendelser.
- Så langt det lar seg gjøre, må vi søke felles situasjonsforståelse, til tross for at noe informasjon ikke kan deles mellom ulike aktører. Det er viktig å anerkjenne at fullgod situasjonsforståelse dannes av alle aktørene på sokkelen.
- Jeg er helt sikker på at vi vil få dette til, og vi er allerede godt i gang. Men det er noen nye mekanismer og utfordringer vi må finne ut hvordan vi skal håndtere.
En viktig suksessfaktor er å faktisk anerkjenne at dette henger sammen. Det er ikke bare HMS-folk som skal drive HMS-arbeid, eller sikringsfolk alene som skal drive sikringsarbeid. Alle som jobber i og for Vår Energi, skal arbeide med sikkerhet og sikring - i drift, prosjekter, logistikk, rekruttering eller innkjøp.
- Så må vi ikke glemme at tilliten vi har i bransjen og samfunnet er verdifull og må beskyttes.
- Det fins aktører som bevisst ønsker å påvirke, skape splid og mistillit. Det er en del av trusselbildet, sier Waldeland Hoddell.
- Vi har lenge hatt privilegiet å leve i en veldig fredelig og fin tid, men nå er realiteten annerledes. Vi må ta innover oss situasjonen vi står i, samtidig som vi forvalter tilliten på en god måte.
- Det kan tjene oss veldig godt i framtiden også.