Oppfordrer til årvåkenhet

Krig og global uro påvirker petroleumsvirksomheten. Statsminister Jonas Gahr Støre er opptatt av at Norge skal kunne sikre trygg og stabil energiforsyning, samtidig som vi ivaretar sikkerheten for alle som arbeider i landets største næring.
- Sikring
- Risikostyring
- Vi lever i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig, fastslår statsminister Jonas Gahr Støre.
- Russlands angrepskrig mot Ukraina pågår med full styrke. Israel har gjenopptatt krigshandlinger i Gaza. Vi ser samtidig en uro globalt, blant annet i økonomien, som følge av ny amerikansk administrasjon, påpeker han.
- Samarbeid med våre europeiske naboer og allierte er særlig viktig i en urolig tid, understreker statsministeren - og slår fast at utviklingen internasjonalt slår direkte inn i den norske petroleumsvirksomheten. Og at trusselbildet er alvorlig.
Årvåkenhet er ikke mistro
- Vi har en skjerpet situasjon også på norsk sokkel. Etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestenes trusselvurderinger viser at det er behov for økt årvåkenhet, og at det også for Norge er en generelt økt sannsynlighet for sabotasjer mot oss.
- Samtidig er det viktig å understreke at det ikke er indikasjoner på direkte trusler rettet mot norske olje- og gassinstallasjoner, verken på land eller på kontinentalsokkelen. Fra regjeringens side har nasjonal sikkerhet høyeste prioritet, fastslår statsministeren.
Hans råd til de som jobber på plattformer og landanlegg, er å være årvåkne og oppmerksomme. Gahr Støres oppfordrer til å melde fra om uvanlige hendelser - og presiserer at årvåkenhet ikke er det samme som mistro.
- Dette handler om å være bevisste på at omgivelser og systemer er slik de skal være; det handler om å melde fra om feil eller avvikende hendelser. Det vil gi økt sikkerhet for alle.

Viktigste leverandør
Gahr Støre understreker betydningen av den norske petroleumsvirksomheten med hensyn til stabile energileveranser til Europa.
- Norsk sokkel spiller en viktig rolle i Europas energisikkerhet - som den viktigste leverandøren av gass til Europa siden bortfallet av russisk gass. Det skal vi også være i tiden framover.
- Regjeringen vil fortsette å legge til rette for et høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel, konstaterer han.
- Samtidig skal det være trygt å jobbe i denne næringen, og det skal være et forsvarlig arbeidsmiljø.
- I Norge har vi et godt utgangspunkt. Både aktørene, partene i arbeidslivet og myndighetene i petroleumsvirksomheten har over tid jobbet med systematisk forebygging og forbedring. Dette gjør at vi har et høyt sikkerhetsnivå på norsk sokkel.
- Men så vet vi at godt, forebyggende arbeid fortsatt må prioriteres hver eneste dag, poengterer statsministeren.
Norsk sokkel spiller en viktig rolle i Europas energisikkerhet - som den viktigste leverandøren av gass til Europa siden bortfallet av russisk gass. Det skal vi også være i tiden framover.
Muligheter
Når det gjelder balansen mellom stabile energileveranser fra norsk sokkel og regjeringens ambisjoner om det grønne skiftet, understreker Gahr Støre behovet for at Norge både skal ha gassleveranser med lave utslipp og samtidig satse på fornybar energi. Han ser også utbygging av havvind som en mulighet for leverandørindustrien.
- Regjeringens er opptatt av stabile energileveranser og energisikkerhet fra norsk sokkel i årene framover.
- Så vet vi også at utbygging av havvind i Nordsjøbassenget gir flere muligheter for leverandørindustrien, som i større og større grad leverer til både olje og gass og fornybarnæringene, sier han.
Gjelder hele sokkelen
Statsministeren framhever viktigheten av høye sikkerhetskrav og tett dialog mellom myndighetene og selskapene.
- Dette gjelder hele sokkelen, inkludert den nordligste delen og områdene som grenser til Russland.
- Selv om vi har et særlig fokus på nordområdene i den tiden vi nå lever i, stilles det høye sikkerhetskrav til petroleumsvirksomheten uavhengig av hvor den befinner seg, påpeker han.
- Regjeringen har de siste årene vært opptatt av å styrke arbeidet med både sikkerhet og sikring på sokkelen.
- Selskapene er ansvarlige for sikkerheten på egne innretninger og anlegg - og for tiltak som kan redusere risiko. Både samarbeidet på myndighetsnivå, offentlig-privat samarbeid og sivilt-militært samarbeid er forsterket den siste tiden.
