Digitalisering uten revolusjon

Hvordan kan man bringe 37 000 mennesker over i en digital arbeidshverdag? Den nye digitalsjefen i TechnipFMC tror svaret ligger i kulturendring. Med små steg.
- IKT-sikkerhet
Da Ann-Christin Andersen i fjor høst ble håndplukket til toppjobben som digitalsjef for subseagiganten TechnipFMC, valgte hun å legge hovedkontoret for satsingen til Norge.
– Selv om mye av den digitale utviklingen skjer utenlands, er Norge langt framme når det gjelder å ta i bruk teknologi. Derfor er dette et godt sted for å teste ut hva den digitale transformasjonen betyr for en industri som vår, forklarer hun.
Strategisk valg
Den tekniske utviklingen går i rivende fart, og digitalsjefen har valgt å skrote treårsplaner til fordel for trekvartårsplaner. Høyt tempo til tross; Andersen tenker ikke på omstillingen som en revolusjon.
- Den største konflikten jeg opplever, er at utviklingen av teknologi går kjempefort. Samtidig går kulturoppgraderingen som er nødvendig for å ta i bruk teknologien, ganske sakte.
TechnipFMC fattet tidlig et strategisk valg om å ikke bli en digital bedrift.
- Vi vil heller prøve å injisere den digitale teknologien og nye måter å jobbe på, inn i det eksisterende. Innfallsvinkelen er derfor å utvikle våre ansatte og måten vi løser våre kunders problemer og behov på, sier Andersen.
Se gapet
Andersen mener det som skal til for å lede petroleumsindustrien inn i en digital framtid, er å forstå gapet mellom rask teknologiutvikling på den ene siden, og behovet for stegvis kulturendring på den andre.
- Du må skjønne hva som er mulig å få til. Du kan ikke bare knipse med fingrene og si at nå er kulturen oppgradert. Vi er 37 000 mennesker i TechnipFMC, så dette må gjøres stegvis.
- Samtidig må vi ikke undervurdere den kompetansen som skal ta vare på eksisterende teknologi. Det er ikke bare det nye som teller, og alt blir ikke oppgradert på én gang. Det kommer til å være gammelt og nytt om hverandre, så vi må fremdeles ha bredde i kompetansen, poengterer Andersen.
- Akkurat nå jobber vi med å få organisasjonen til å tydeligere beskrive hvilke problemer som ønskes løst, framfor hvilke teknologier man ønsker å bruke. Hvis vi klarer å definere et problem, er det mye lettere å finne hvilke nye digitale teknologier som gir best verdi.
- Dette er en viktig del av kulturoppgraderingen vår, fastslår hun.
Sikring og sikkerhet
Når digitalsjefen titter inn i krystallkula, ser hun en framtid for oljebransjen som er langt mer ubemannet enn i dag. Mange operasjoner flyttes til land, mens de som er igjen offshore, vil ha digitale hjelpemidler som gjør dem bedre skikket til å ta vanskelige avgjørelser. Andersen mener denne utviklingen vil bidra til bedre sikkerhet.
- Samtidig vil sikring av IKT bli en fundamental verdi, på linje med hvordan vi har satt HMS i fokus, understreker hun.
- Mange av de nye løsningene gir bedre datasikring enn vi hadde før. Det kan være sikrere å legge dataene i en sky enn i din egen pc på bakrommet. Samtidig kan konsekvensene av et innbrudd bli større når alt er koblet sammen. IKT-sikkerhet blir derfor mye viktigere i framtiden.
Vellykket digitalisering sparer tid, øker kvaliteten og bidrar til bedre sikkerhet for mennesker og miljø.
Langt og sikrere liv
Andersen trekker fram teknisk integritet som en viktig faktor i styringen av storulykkerisiko. Digitalisering og ny teknologi bidrar til mer innsikt og bedre beslutninger når man skal forlenge levetiden på infrastruktur og utføre sikkerhetskritiske brønnoperasjoner.
- Det er mulig å innhente operasjonsdata som gir bedre innsikt i både teknisk tilstand og operasjonelle forhold. Dette vil gi forbedret grunnlag for å vurdere rest-levetid og hvilke tiltak som vil lønne seg for å få mer ut av infrastrukturen uten at det går på bekostning av sikkerheten.
Konkurransekraft
I februar 2018 la Konkraft-utvalget fram sin rapport, med en rekke anbefalinger for å sikre norsk sokkels konkurransekraft. Mange av anbefalingene går ut på å ta i bruk digitale teknologier og sikre deling av data, slik at selskapenes beslutninger kan gi mer tilbake til fellesskapet.
- Vellykket digitalisering sparer tid, øker kvaliteten og bidrar til bedre sikkerhet for mennesker og miljø, fastslår Andersen.
- Men suksess avhenger av godt samspill mellom partene. Vi har tradisjon for å få dette til i Norge, så jeg har tro på at norsk sokkel kan bli et eksempel til inspirasjon for andre land.
Tidsskriftet Dialog
Artikkelen er hentet fra vårt tidsskrift Dialog, som har som formål å åpne for debatt om noen av de mest aktuelle problemstillingene og utfordringene næringen står overfor på sikkerhetsområdet.