Historien om olje og velferd

- Det aller viktigste for oljebransjens omdømme er å levere gode, konkrete resultater – både økonomisk og innenfor helse, miljø og sikkerhet. Det mener Kristin Færøvik i Norsk olje og gass.
Bransjeorganisasjonen for oljeselskaper og leverandørbedrifter på norsk sokkel jobber aktivt for å styrke oljenæringens omdømme. Færøvik, som er styreleder for organisasjonen, forklarer hvorfor:
- Omdømmet vårt er et viktig rammevilkår for næringens eksistens. Omdømme henger nært sammen med tillit. Vi må ha tillit og aksept i befolkningen for det vi driver med.
- Et sterkt omdømme har betydning også for rekrutteringen til bransjen, påpeker hun.
- Det handler om å tiltrekke seg gode medarbeidere. Dette er ekstremt viktig for oss. Næringen er i endring, og ny kompetanse er nødvendig. Vi har et langsiktig perspektiv; vi vet at det vil være behov for dyktige medarbeidere i mange år framover.
- Vi må huske at vi jobber i Norges viktigste teknologilaboratorium, understreker Færøvik.
- Derfor er vi også avhengige av å tiltrekke oss ny arbeidskraft som kan hjelpe oss til å drive enda bedre, mer effektivt og med lavere utslipp - og som kan bidra til videre digitalisering av næringen og sørge for at vi opprettholder konkurransekraften.
Formidle fakta
En viktig del av jobben med å bygge næringens omdømme, handler om å formidle fakta og fortelle de gode historiene, understreker Færøvik.
- Vi prøver å fortelle hva vår næring betyr for det norske samfunnet og for norsk økonomi – fokusere på at vi forvalter Norges kanskje viktigste ressurs og at vi gjør det på en forsvarlig måte. Personlig mener jeg det er viktig å formidle at det er all mulig grunn til at Norge skal være med å konkurrere om å levere den oljen og gassen verden trenger også i framtiden.
- Her i landet har vi drevet med oljevirksomhet i 50 år; likevel vet folk flest ganske lite om hva vi faktisk gjør.
Det kan godt være dette handler mest om oss selv, at vi ikke har vært flinke nok til å fortelle. Kanskje skyldes dette at vi tidligere ikke er blitt utfordret på samme måte som nå, at vi alltid har fått den arbeidskraften vi trengte og hatt den nødvendige aksepten hos de politiske aktørene? spør Færøvik.
Hun fortsetter:
- Vi har ikke behøvd å forklare sammenhengen mellom næringen og velferdsnivået i Norge verken til mine foreldres generasjon eller min egen. Både de og vi har opplevd at velferdsnivået har økt formidabelt bare i vår levetid - i takt med at Norge har blitt en betydelig olje- og gassnasjon.
- Det er vanskelig for den generasjonen som mine barn tilhører, å forestille seg en verden uten den velferden oljen har gitt oss.
"Omdømmet vårt er et viktig rammevilkår for næringens eksistens. Omdømme henger nært sammen med tillit. Vi må ha tillit og aksept i befolkningen for det vi driver med."
Taus majoritet
Færøvik mener næringens omdømme er bedre enn mange tror.
- Omdømmet vårt er nok sterkere enn man kan få inntrykk av. Vi har høy aksept i befolkningen, men majoriteten er taus. Det er motstanderne av næringen som dominerer mediebildet, og det er lett for mange å la seg farge av store, fete, negative overskrifter.
- Mange av dem som kommer til orde i debatten om vår næring, bor gjerne langt unna der virksomheten foregår. Å se sammenhengen i at verdiene må skapes før de kan deles, er nok lettere når man fysisk kan se noe av det som skjer. Dette er for øvrig en generell næringslivsutfordring.
- Motstanderne av oljenæringen har ikke presentert et realistisk bilde av hvilke konsekvenser det vil få om vi struper en virksomhet som er så avgjørende for norsk økonomi.
- Motkreftene skaper et inntrykk av at kloden ikke kommer til å trenge olje og gass, og at videre produksjon ikke er forenlig med de utslippsmålene verden har satt seg. Dermed dannes det et oppfatning av at dette er en næring med begrenset framtid. Det blir også hevdet at man enkelt kan erstatte arbeidsplassene og inntektene fra oljen. Noen politikere og partier gir uttrykk for at det bare er å svinge kapitalen til noe annet.
- Men det er jo ikke slik, fastslår Færøvik.
- Dersom oljeselskapene ikke finner det attraktivt å investere på norsk sokkel, forsvinner kapitalen til andre land.
Tre ting
Styrelederen peker på tre grunnleggende forutsetninger for fortsatt petroleumsvirksomhet i Norge:
- For det første må vi fortsatt ha politisk aksept og fornuftige rammebetingelser. For det andre må næringen fortsette å være meget lønnsom for AS Norge. Og sist, men ikke minst; vi må opprettholde et høyt nivå for helse, miljø og sikkerhet. Disse tre faktorene er uløselig knyttet sammen.
- Petroleumsvirksomhet er forbundet med risiko. Ulykker har skjedd tidligere, og kan skje igjen. Sikkerhet er et tema som naturlig hører med – også når næringen bygger omdømme, påpeker Færøvik.
- Det er kjempeviktig å snakke om sikkerhet og risiko. Det er slik vi får den årvåkenheten vi er ute etter. Samtidig må vi være rasjonelle i måten vi snakker om dette på, og ikke overdrive, mener hun.
- Som bransje er vi opptatt av at ingen skal skade seg på jobb - først og fremst av hensyn til den enkelte ansatte. At virksomheten generelt foregår på en trygg og forsvarlig måte, er også helt avgjørende for vår licence to operate.
Ord og handling
- Gjennomgående god sikkerhetskultur henger ofte sammen med god gjennomføringsevne. Men så er det også slik at sikkerhetstiltakene vi setter i gang, ikke må gå på bekostning av effektiv drift. Vi må se kost nytte-perspektivet, både når det gjelder utvikling av regelverk og de konkrete tiltakene vi setter i gang, mener Færøvik, og viser til forenkling og standardisering som gode tiltak for å styrke sikkerheten.
- Når alt kommer til alt: Næringens omdømme bygges ikke med ord, men med konkrete handlinger.
- Det aller viktigste er å levere gode resultater - økonomisk og innenfor sikkerhet. Det er det vi gjør leverer hver eneste dag, som virkelig betyr noe, fastslår hun.
- Hvis vi trår feil, kan omdømmet raskt rives ned.
Tidsskriftet Dialog
Artikkelen er hentet fra vårt tidsskrift Dialog, som har som formål å åpne for debatt om noen av de mest aktuelle problemstillingene og utfordringene næringen står overfor på sikkerhetsområdet.