Festtaler fungerer ikke

- Kjernen i et godt omdømme er en næring som er redelig, som ivaretar sitt ansvar, som er åpen og driver sikkert. Et godt omdømme skapes ikke av retorikk, det skapes av handling, sier Ptil-direktør Anne Myhrvold.
Ptil utfordres av og til på at vår oppmerksomhet mot risiko og ulykker bidrar til å skade næringens omdømme.
- Næringens viktigste oppgave er å drive virksomheten forsvarlig og sørge for å unngå skader på mennesker, miljø og materielle verdier, slår Ptil-direktøren fast.
- Det verste som kan skje, og som virkelig vil ramme bransjens omdømme, er storulykker, alvorlige hendelser, skader og sykdom blant de som arbeider i denne næringen.
- For Ptil er det ikke et mål i seg selv at oljenæringen skal ha et godt omdømme, understreker Myhrvold.
- Men næringen får et godt omdømme ved å drive sikkert. Siden vi arbeider for en sikrest mulig virksomhet og kontinuerlig forbedring, er Ptil indirekte en pådriver for et godt omdømme, sier hun.
Klima og pris
- Offentlighetens omdømmedebatt rundt næringen har de siste par årene vært preget av særlig to forhold; klima og diskusjonene om bransjens framtid i lys av denne utfordringen - og oljeprisfallet med påfølgende aktivitetsnedgang, kostnadskutt og nedbemanninger.
- De samme faktorene som påvirker næringens omdømme, kan påvirke næringens prioriteringer og måten selskapene utfører oppgavene sine på. Dette kan igjen påvirke risikobildet – og dermed også Ptils prioriteringer.
- Vår jobb er å følge med på og undersøke om utfordringene og endringene som gjennomføres, går på bekostning av sikkerheten, presiserer Myhrvold.
- Så må jeg også legge til at dersom næringen har et godt omdømme, vil det også bidra positivt til arbeidet med sikkerhet. Alt forbedringsarbeid er enklere når man har et godt omdømme.
- Jeg mener at næringens omdømme er tett koblet til begreper som redelighet, ansvarlighet, åpenhet og sikkerhet.
"For Ptil er det ikke et mål i seg selv at oljenæringen skal ha et godt omdømme. Men næringen får et godt omdømme ved å drive sikkert."
Tillit
Direktøren understreker at også Ptil som etat er avhengig av et sterkt omdømme, og spesielt av tillit.
- Tillit er sentralt for samarbeidet mellom partene i næringen; mellom myndigheter, arbeidstakere og arbeidsgivere.
- Det er alvorlig dersom noen har grunn til å reise tvil om vår habilitet, etterrettelighet eller kvaliteten på jobben vi gjør.
- Jeg opplever at samarbeidet mellom de tre sentrale partene i virksomheten fungerer bra. Vi er ikke alltid enige, men vi jobber alltid mot samme mål; å unngå ulykker og skader. Et velfungerende trepartssamarbeid, tuftet på tillit og åpenhet, er avgjørende for at industrien skal fortsette å levere gode resultater innenfor sikkerhet og arbeidsmiljø.
Upopulær er greit
Som direktør for Ptil er Myhrvold godt vant til kritikk fra næringen. Ikke alle avgjørelser er like populære.
- Posisjonen handler heller ikke om å være mest mulig populær, verken for meg som Ptil-direktør eller for Ptil som etat. Det handler om å utføre oppdraget vårt på en best mulig måte. Av og til betyr dette at vi må ta upopulære beslutninger.
- Vi er en tydelig og uavhengig tilsynsetat, og vi skal ivareta mange hensyn. Kritikk må vi tåle, enten den kommer fra den ene eller andre kanten.
- For meg er det viktigste at vi som myndighet forvalter vårt ansvar på en best mulig måte. Vi må framstå som troverdige i vår rolle, i forhold til hvordan vi arbeider med regelverksutvikling og fører tilsyn.
Publisering
Heller ikke praksisen med å publisere resultatene fra verifikasjoner og revisjoner åpent på nett, møter like stor forståelse hos alle i bransjen.
- Deling av rapporter er viktig for å spre kunnskap og erfaringer i næringen. Publiseringsstrategien vår er åpenhet i praksis, og jeg tror ordningen bidrar til å styrke næringens omdømme.
- En viktig del av jobben vår består i å føre tilsyn med at selskapene driver virksomheten sin forsvarlig - og bruke våre virkemidler dersom de ikke gjør det.
"De samme faktorene som påvirker næringens omdømme, kan påvirke næringens prioriteringer og måten selskapene utfører oppgavene sine på. Dette kan igjen påvirke risikobildet - og dermed også Ptils prioriteringer."
- Ptils rolle er å bidra til læring og forbedring på de områdene som ikke er i henhold til regelverket. Derfor vil våre tilsynsrapporter fokusere på funn som er kritiske til selskapenes virksomhet; ikke på alt de gjør riktig, påpeker Ptil-direktøren.
- I mange andre sammenhenger er vi opptatt av å kunne synliggjøre kompetansen og det solide arbeidet som utføres av selskapene. Dette er en viktig del av det totale bildet.
Tidsskriftet Dialog
Artikkelen er hentet fra vårt tidsskrift Dialog, som har som formål å åpne for debatt om noen av de mest aktuelle problemstillingene og utfordringene næringen står overfor på sikkerhetsområdet.