Trenden skal snus
Vi har 50 års oljehistorie bak oss. Men hvordan vil neste kapittel av sikkerhetshistorien se ut? Gikk utviklingen i feil retning? Eller klarte vi å snu den bekymringsfulle utviklingen vi har sett de to siste årene?
Sommeren 1966 startet den aller første leteboringen på norsk sokkel. Det var en milepæl i norsk oljehistorie - og starten på en 50 år lang fortelling om oppturer og nedturer, jubel og katastrofe, tøffe tak og modige beslutninger.
Sikkerhet går som en rød tråd gjennom alle disse årene. Utviklingen har siden 1966 gått stadig framover, og det er ikke tvil om at Norge har oppnådd et høyt nivå for sikkerhet og arbeidsmiljø i petroleumsvirksomheten.
Suksessen har vært tuftet på ansvarlighet, kunnskapsutvikling, regelverksutvikling og læring fra alvorlige hendelser. Formelen omfatter også ansvarlighet og partenes felles ambisjon om kontinuerlig forbedring.
Fem tiår etter at oljeeventyret startet, står næringen i dag overfor viktige utfordringer innenfor sikkerhet. På flere områder går utviklingen i feil retning.
For å få sikkerhetsutviklingen tilbake i rett spor, lanserer Ptil et Hovedtema for 2017 kalt Trenden skal snus.
Målet med satsingen er å påvirke næringen og oppnå synlige og målbare resultater.
Kort og godt: Trenden skal snus.
Tre spissinger
Ptil har valgt å spisse arbeidet med Hovedtema 2017 mot tre definerte områder:
Partssamarbeid
Det er økt press på partssamarbeidet i petroleumsnæringen, både i to- og trepartsperspektiv. Partssamarbeidet er sentralt i sikkerhetsarbeidet. Konsekvensene av svekket samarbeid kan blant annet bli at ledelsen i selskapene får dårligere underlag for viktige beslutninger, og at viktige veivalg er dårlig forankret blant arbeidstakerne.
Robusthet
Næringen gjennomfører store endringer for å kutte kostnader og effektivisere. Vi er bekymret for at næringens optimalisering i økende grad reduserer marginer knyttet til tekniske anlegg, operative systemer og organisasjoner. Konsekvensene av dette kan være svekket robusthet.
Standardisering
Petroleumsnæringen i Norge har vært langt framme når det gjelder standardisering og bruk av standarder. Nå observerer vi en utvikling som truer normgrunnlaget som det funksjonelle regelverket er tuftet på.
Hva vil vi oppnå?
Hovedtemaet Trenden skal snus er gjeldende i ett år. Arbeidet med dette skal være høyt prioritert både i Ptil og industrien de neste månedene.
I løpet av 2017 vil Ptil gjennomføre en rekke tilsyn og faglige oppgaver rettet mot selskapenes arbeid for å snu en bekymringsfull utvikling.
Effekten av innsatsen skal overvåkes og måles, både underveis og etterpå. Noen resultater av satsingen kan være raske å oppnå, andre vil det ta lenger tid å se effekten av.
Tidsskriftet Dialog
Artikkelen er hentet fra vårt tidsskrift Dialog, som har som formål å åpne for debatt om noen av de mest aktuelle problemstillingene og utfordringene næringen står overfor på sikkerhetsområdet.