Står sikkerheten ved et veiskille?

Hva skjer med sikkerheten når sparing og kutt krever en stor del av oppmerksomheten? Betyr det at vi står ved et veiskille som utfordrer ambisjonen om forbedring og redusert risiko i landets viktigste næring?
Effektivisering, innstramming og sparing preger olje- og gassnæringen for tiden. De fleste tror det vil fortsette slik en god stund framover.
Bransjen utfordres av lav oljepris. Kostnadsnivået var i en periode veldig høyt. Den nye virkeligheten, med sterk reduksjon i budsjettene, står derfor i stor kontrast til perioden da alle piler pekte oppover, påpeker Ptil-direktør Anne Myhrvold.
Varsko
Næringen går i disse dager gjennom nedbemanninger og store organisasjonsmessige endringer. Erfarne medarbeidere slutter og kan være tapt for alltid. Forandringene skjer så fort at det kan være vanskelig å henge med. Selskapene er under press for å opprettholde produksjonen så lenge som mulig, uten å gå på akkord med kravet til forsvarlig drift.
- Ptil aksepterer ikke en utvikling der ambisjonen om kontinuerlig forbedring legges til side, understreker Myhrvold.
- De siste månedene har det vært flere signaler som viser at det er på tide å stoppe opp og analysere hva som skjer.
- Selskapene må håndtere risikoen i virksomheten sin hver eneste dag. Sammen skal vi videreutvikle en bransje som er lærende og storulykkeorientert.
- Det er i tider som nå bransjen settes på prøve, påpeker direktøren.
- Utfordringene må takles og eies av partene; selskapene, arbeidstakerne og myndighetene. Alle må engasjere seg. Bare slik kan vi lykkes.
Kortsiktighet
Myhrvold sier at det i stramme tider kan være fristende å ty til kortsiktige løsninger, men understreker at kortsiktighet både kan og vil straffe seg.
- Dersom petroleumsbransjen ikke klarer å feste blikket framover, vil både enkeltselskaper og næringen som helhet rammes.
"Det er i tider som nå bransjen settes på prøve. Ptil aksepterer ikke en utvikling der ambisjonen om kontinuerlig forbedring legges til side."
- I Ptil er vi opptatt av å ha langsiktighet med i egne vurderinger og beslutninger – blant annet med hensyn til designvalg, teknisk kvalitet, organisatoriske forhold og overordnete ringvirkninger av valgene.
- Selskapene må parallelt være sikre på at beslutninger som fattes i dag, gir grunnlag for forsvarlig drift også i framtiden.
- Nedgangstider betyr altså ikke at selskapene kan gå på akkord med sikkerhetsrelaterte beslutninger.
- Ambisjonen fra Stortinget og regjeringen er at norsk petroleumsvirksomhet skal være verdensledende, presiserer Myhrvold – og påpeker at en endringsdyktig næring er en sterk næring.
- En næring som ikke er i stand til å forandre seg, er ikke framtidsrettet.
To akser
- Selv om bransjen på flere måter står ved et veiskille, må vi sammen sørge for at endringene ikke rammer sikkerhetsarbeidet, konkluderer Ptil-direktøren.
- Jeg er overbevist om at det er mulig å jobbe langs to akser samtidig. Man kan spare penger gjennom mer effektiv drift, samtidig som man styrker innsatsen for bedre helse, miljø og sikkerhet.
Flere hydrokarbonlekkasjer
Hydrokarbonlekkasjer og brønnkontrollhendelser er viktige bidrag til storulykkesrisiko. I 2015 ble det registrert 10 hydrokarbonlekkasjer større enn 0,1 kg/s på sokkelen. Dette er det høyeste antallet som er registrert siden 2011. Tilsvarende på land var det 13 hydrokarbonlekkasjer større enn 0,1 kg/s, en økning fra fjorårets sju lekkasjer. Bidraget til totalindikatoren i 2015 er betydelig.
“Selv om vi ikke kan påvise noen direkte sammenheng mellom RNNP-resultatene og endringene som bransjen nå opplever, er det viktig å se på om resultatene her representerer en trend.”
15 brønnkontrollhendelser
Det er registrert 15 brønnkontrollhendelser i 2015, en liten nedgang fra fjorårets 17 hendelser, men en økning i risikopotensial. Det var ingen hendelser i kategorien høy alvorlighet.
Også på området barrierestyring viser resultatene at selskapene på enkelte områder har utfordringer med å nå bransjens egne krav.
Flere alvorlige personskader
Antall alvorlige personskader gikk opp i 2015, og vi fikk i tillegg den første dødsulykken på sokkelen siden 2009. Ulykken skjedde 30. desember, da en bølge traff den flyttbare innretningen COSL Innovator og gjorde betydelige skader på boligmodulen. Én person omkom.
På lang sikt har det i perioden 2005 til 2013 vært en nedadgående trend i frekvensen av alvorlige personskader. De to siste årene ser vi imidlertid en økning. For landanleggene er det en økning i frekvensen for alvorlige personskader, og nivået er det tredje høyeste siden 2006, da målingen startet.
Tidsskriftet Dialog
Artikkelen er hentet fra vårt tidsskrift Dialog, som har som formål å åpne for debatt om noen av de mest aktuelle problemstillingene og utfordringene næringen står overfor på sikkerhetsområdet.