Hopp til hovedinnhold
Til Tema og fagstoff
ET TIDSSKRIFT FRA HAVINDUSTRITILSYNET

Mye må bli mer

Foto av Anne Myhrvold Foto: Morten Berentsen
Vi vet nå en del mer. Vi må vite enda mer. Vi må samarbeide, samarbeide og samarbeide. Dette er budskapet fra Ptil når arbeidet med utfordringene i nord nå går inn i en ny fase.

Vi vet nå en del mer. Vi må vite enda mer. Vi må samarbeide, samarbeide og samarbeide. Dette er budskapet fra Ptil når arbeidet med utfordringene i nord nå går inn i en ny fase.

Fjerde november var en milepæl for veien mot nord. Da ble et omfattende arbeid ledet av bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass lagt fram på en heldagskonferanse i Stavanger - med fokus på sikkerhet ved petroleumsaktivitet i Barentshavet.

Arbeidet som ble presentert, har pågått siden 2010. Totalt har mer enn 180 personer fra 62 selskaper, organisasjoner og myndigheter deltatt i prosjektet, som munnet ut i 383 innspill til sikkerhetsrelaterte tema det bør arbeides videre med. Disse temaene er brutt ned til 78 samleforslag.

I sluttfasen av arbeidet er det i 2014 avholdt seks arbeidsseminarer, og det var oppsummeringen fra de seks gruppene som sto på dagsorden under konferansen.

Faglige utfordringer, kunnskapshull og forskningsbehov er de springende punktene for veien videre.

Tidsskriftet Dialog

Artikkelen er hentet fra vårt tidsskrift Dialog, som har som formål å åpne for debatt om noen av de mest aktuelle problemstillingene og utfordringene næringen står overfor på sikkerhetsområdet. 

Klikk her for å se alle utgaver av Dialog

Tid for handling

Ptils direktør, Anne Myhrvold, roser prosjektet og organiseringen av arbeidet – og understreker at Ptil har valgt å delta i alle arbeidsgruppene til Norsk olje og gass i stedet for å etablere egne.

- Resultatene som ble presentert i begynnelsen av november, viser at mange utfordringer er løst, men at det fortsatt er mye som gjenstår. Nå er tiden kommet for handling, understreker Myhrvold.

- Næringen bør unngå at manglende kunnskap og tiltak fører til forsinkelser i planlagte aktiviteter og for videreutvikling i nord.

- Hvilke flyttbare boreinnretninger kan benyttes i de nordligste delene av Barentshavet – også med tanke på at avlastningsboring skal kunne foregå hele året? Dette er bare ett eksempel på spørsmål som må besvares, påpeker Ptil-direktøren.

- Aktiviteten i Barentshavet ser ut til å bli noe lavere i 2015 enn i 2014. Det kommende året bør derfor brukes til å løse utfordringene vi vil møte når aktiviteten etter hvert beveger seg lenger nord og øst, mener hun.

Må videreføres

Prosjektet til Norsk olje og gass har identifisert viktige utfordringer knyttet til arbeidsmiljø, beredskap, logistikk og design, kommunikasjon og værvarsling.

- Ansvar for videreføringen av funnene i prosjektet hviler nå på både næringen og det enkelte selskap, understreker Myhrvold.

- Selskapene må omsette den nye kunnskapen i konkrete tiltak som bedrer sikkerheten ved operasjoner i nord, og de må anvende kunnskapen i sine samtykkesøknader. Dette vil Ptil følge opp.

- Samtidig må næringen samle seg for å sikre at det omfattende arbeidet i prosjektet fører til nye løsninger.

- Vår oppfordring er klar: Medlemsbedriftene i Norsk olje og gass, Rederiforbundet og Norsk Industri må støtte videreføringen ved å avsette tid og penger til å løse utfordringene bransjen nå har pekt på.

Samarbeid

- Prosjektet er et godt eksempel på at næringen kan stå sammen når det trengs. De identifiserte problemene må løses, og det kan gjøres best og billigst ved samarbeid, fastslår Myhrvold.

Hun viser for øvrig til at 33 selskaper har gått sammen for å samle inn 3D-seismikk i Barentshavet sørøst, med Statoil som operatør.

- Et godt eksempel. Denne type samarbeid kan brukes også på andre områder.

- Jeg håper samarbeid også vil prege fortsettelsen, på alle måter – og at alle berørte parter trekkes inn der det er relevant; operatører, redere, rettighetshavere, leverandører, arbeidstakere og myndigheter.

- Som leder av Sikkerhetsforum er jeg opptatt av at partene skal involveres, og at vi sammen skal bidra til et høyt sikkerhetsnivå i nord.

Ptil-prosjekter i 2015

- Til tross for at næringen gjennom prosjektet har fått mye kunnskap, ser Ptil behov for å innhente mer kunnskap, sier direktøren.

Ptil fortsetter med Nord som én av fire hovedprioriteringer i 2015.

- Under denne knaggen har vi identifisert seks områder der vi selv vil sette i gang prosjekter for kunnskapsinnhenting, opplyser fagdirektør Finn Carlsen i Ptil.

- De seks områdene er knyttet til samarbeid og samtidige operasjoner, egnede boreinnretninger, kartlegging av is- og snøforhold nord for 73. breddegrad, arbeidsmiljø, konstruksjonssikkerhet og personelltransport.

- Målet er å redusere usikkerheten ved aktivitet i nord. Vi som myndighet skal være i stand til forstå risikoen og utfordringene, blant annet for å vurdere løsningene selskapene foreslår når de søker om PUD eller samtykker, påpeker Carlsen, som leder Ptil-gruppen for hovedprioritering Nord.

Han understreker at Ptil vil jobbe for å få innarbeidet den nye kunnskapen om nord i standardene. Samtidig påpeker Carlsen at samarbeid mellom aktørene i nord bør starte allerede ved tildelingen av utvinningstillatelser – og viser til at 23. runde står for døren.

- Samarbeid på tidlig stadium kan gi gevinst både i forhold til sikkerhet og økonomi, sier fagdirektøren.

Medlemmene avgjør

Aud Nistov, fagsjef for HMS i Norsk olje og gass har ledet prosjektet Veien mot nord – HMS-utfordringer i nordområdene. I sin oppsummering av arbeidet som ble lagt fram 4. november, uttrykte hun blant annet:

- Norsk olje og gass arbeider med å strukturere og klassifisere materialet. Organisasjonen vil nå vurdere alle forslagene med hensyn til hvilke som bør følges opp, og hvem som eventuelt kan ta ansvar for å følge opp de enkelte aktivitetene.

- Hvilke aktiviteter Norsk olje og gass igangsetter, er avhengig av oppdraget organisasjonen får fra sine medlemsselskaper.

- Alle forslag om videre aktiviteter i regi av Norsk olje og gass, vil bli besluttet i organisasjonens styrende organer.

- Dette vil bli presentert i detalj i sluttrapporten for prosjektet, som etter planen skal ferdigstilles i løpet av første kvartal 2015.