Rapporten er en videreutvikling av de to rapportene Proactima og Preventor skrev i 2020 og 2021.

Formålet bak Proactimas rapport har vært å danne et grunnlag for videreutvikling av risikostyringen i næringen, ved hjelp av en oversikt over fordeler og ulemper ved de fire tilnærmingene til bruk av RAK i regelverket. Disse fire tilnærmingene er:

1) Funksjonsbasert regelverksregime for risikostyringen

2) Mellomløsninger

3) Dagens regime med forbedringer

4) Utvidede regelverkskrav

Sammen med de to forrige rapportene, viser rapportens fire tilnærminger en mer detaljert beskrivelse av mulighetsrommet for bruk av RAK.

Dette arbeidet utgjør en del av Havtils grunnlag for videre arbeid knyttet til Havtils oppfølging av risikoakseptkriterier i bransjen, også relatert til utforming av krav.

Rapporten gir først attributter for å evaluere godheten av risikoakseptkriterier, som kan vektlegges ulikt for ulike interessenter. I tillegg til generelle vurderinger, er fire praktiske case brukt som eksempler for hvordan man kan vurdere hver attributt, for de nevnte regelverkstilnærmingene.

Rapporten gir deretter en analyse av fordeler og ulemper med hver tilnærming til bruk av RAK i regelverket for hver av attributtene. Alle tilnærmingene har både positive og negative sider.