Samfunnssikkerhet og sikring er høyt på vår agenda. Vi formidler jevnlige situasjonsbilder til næringen og til andre myndigheter. Vi er opptatt av å dele informasjon for å bidra til å gjøre alle bedre rustet. Noe deler vi åpent, men vi bruker også andre kanaler når det er nødvendig.

Sikring handler om forebygging av uønskede tilsiktede hendelser. Viktige tema er kritisk infrastruktur, innsiderisiko og cybersikkerhet. I over ti år har vi ført tilsyn med sikring etter petroleumsloven, som krever at selskapene skal ha sikringstiltak og beredskapsplaner knyttet til bevisste anslag mot innretninger.

Fra 2023 har vi også hatt tilsynsansvar etter sikkerhetsloven. Loven skal bidra til å forebygge, avdekke og motvirke sikkerhetstruende virksomhet, det vil si tilsiktede handlinger som direkte eller indirekte kan skade nasjonale sikkerhetsinteresser.

Selv om ny risiko og nye farer har fått mer oppmerksomhet, er ikke sikkerheten blitt mindre viktig - det vil si å forebygge uhell og ulykker i normal aktivitet. I februar 2024 omkom en person i en helikopterulykke utenfor Sotra. Ulykken skjedde under trening og var ikke innenfor vårt myndighetsområde, men den preger næringen og oss, og er en viktig påminnelse om det vi arbeider for å unngå.

Det var høy aktivitet i petroleumsnæringen også i 2024. Prosjektene som ble vedtatt under koronapandemien, er nå i sluttfasen. Samtidig er det mange innretninger som har vært i drift lenger enn de opprinnelig var designet for. Det gjennomføres derfor flere modifikasjoner og mer vedlikeholdsarbeid. Europa er avhengig av sikker og stabil leveranse av gass fra Norge, det gjør det særlig viktig at alle systemer virker som de skal.

Vi er opptatt av at arbeidet med arbeidsmiljø, sikkerhet og sikring må sees i sammenheng, og styres på en helhetlig måte. Det er ved helhetlig styring av virksomheten at den kan drives forsvarlig og kontinuerlig forbedres.

Last ned årsrapporten

Havtils årsrapport 2024 (PDF)

RNNP 2024

I en årrekke har vi i samarbeid med partene presentert rapporten Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet – RNNP. Utviklingen av risikonivået i petroleumsnæringen opptar alle parter som er involvert i næringen, og er også av allmenn interesse.

RNNP er et viktig verktøy for å bidra til å etablere et omforent bilde over utviklingen av utvalgte forhold som påvirker risiko.

I RNNP-rapporten for 2024 går det fram at totalindikatoren for storulykker offshore forsterker et stabilt nivå, selv om det er en økning fra 2023 til 2024. De fleste indikatorene som inngår i RNNP på sokkelen, inkludert alvorlige personskader, viser et stabilt nivå de senere år. På landanlegg ser vi en nedgang i antall hendelser med storulykkepotensial.

Ellers preges også de fleste indikatorene for landanlegg av stabilitet de senere år.

En indikator som viser en negativ utvikling, er imidlertid omfanget av vedlikehold. Vi ser en økning i totalt registrert korrigerende vedlikehold som skal utføres.

Årets dybdestudie viser også en samvariasjon mellom økende korrigerende vedlikehold og de ansattes opplevelse av at manglende vedlikehold og sikkerhet henger sammen.

I 2024 gransket Havindustritilsynet seks hendelser, hvorav tre var branner på offshoreinnretninger. Vi gransket også tre tilfeller av trykkfallsyke knyttet til dykking. Det er nødvendig å lære, både av det som går godt og det som feiler. Det er viktig å ha gode barrierer som kan forhindre alvorlige hendelser – og å vite at barrierene fungerer.

Havindustritilsynet – en sterk og tydelig tilsynsmyndighet

1. januar 2024 endret vi navn fra Petroleumstilsynet til Havindustritilsynet. Navnet reflekterer ansvarsområdet, som er blitt utvidet over tid. Vi har fremdeles myndighetsansvar for sikkerhet og arbeidsmiljø i petroleumsvirksomheten, men myndighetsområdet omfatter også CO2-transport og lagring, fornybar energiproduksjon til havs og utvinning av havbunnsmineraler.

I vår strategi har vi uttrykt at vi skal være en sterk og tydelig sikkerhetsmyndighet for industrivirksomhet til havs. Vi bruker ulike virkemidler for å bidra til forbedring i industrien, og støtte opp om regjeringens ambisjon om at virksomheten på norsk kontinentalsokkel skal være verdensledende på HMS.

En sentral oppgave er å kontrollere selskapenes aktivitet gjennom tilsyn og granskinger. Tilsyn fører til tiltak, ikke bare i det selskapet som tilsynet er rettet mot. Tilsynsrapporter publiseres på vårt nettsted, og brukes aktivt i selskapenes forbedringsarbeid.

Vi bidrar også ved å utvikle ny kunnskap, og å dele kunnskapen med næringen. Vi har også i 2024 publisert en rekke fagartikler, i tillegg til seminarer, podkaster og filmer. Over tid fører vår samlede innsats til oppmerksomhet på viktige områder, og til konkrete forbedringer i selskapenes styring av sikkerhet, sikring og arbeidsmiljø.

Regelverksutvikling er også et viktig virkemiddel. I 2024 ble høringen av forskrift om sikkerhet og arbeidsmiljø ved produksjon av fornybar energi til havs avsluttet. I tett dialog med partene i næringen har vi utviklet en risikobasert forskrift, som er tilpasset den virksomheten som den skal regulere.

I 2024 startet vi også et nytt regelverksarbeid for sikkerhet og arbeidsmiljø ved mineralvirksomhet til havs. Samtidig har vi samlet kunnskap om risikoforhold knyttet til denne typen aktivitet.

Ikke glem arbeidsmiljøet!

Hovedtemaet for 2024 var «Ikke glem arbeidsmiljøet!». Vi ba selskapene om å ha økt oppmerksomhet på mennesker, og arbeidsmiljøets rolle. Et godt arbeidsmiljø er en forutsetning for god helse, og også en forutsetning for at alle barrierer fungerer som de skal, og at ingen gjør alvorlige feil.

I løpet av 2024 arrangerte vi flere fagdager med arbeidsmiljøtema, og vi publiserte fagstoff på vårt nettsted. Sikkerhetsforums årskonferanse hadde blant annet arbeidsmiljø på agendaen. Vårt inntrykk er at hovedtemaet har bidratt til refleksjon, diskusjon og aksjon hos selskapene.

Mye av arbeidet i næringen utføres av leverandører. Stramme rammebetingelser i kontrakter kan ha negativ betydning for arbeidsmiljøet. Dette er noe vi er særlig opptatt av, og som vi tar opp med partene og med enkeltselskaper i ulike sammenhenger. Vår erfaring er at operatørselskapene tar grep for å redusere risikoen som leverandøransatte utsettes for, men dette er fremdeles et satsingsområde for oss.

Tillit

Hver høst inviterer vi ledere i bransjen til en egen konferanse om sikkerhet. I 2024 var «tillit» tema for Topplederkonferansen. Vi er opptatt av å opprettholde et sikkerhetsregime der tillit er en sentral faktor, også når verden endrer seg.

Trepartsarenaene Sikkerhetsforum og Regelverksforum er viktige for å opprettholde tillit mellom partene. Tillit er også sentralt når vi forvalter et regelverk basert på funksjonskrav, og i et regime der ansvaret er tydelig plassert hos selskapene selv. Men tilliten kan ikke blir naiv, og vår kontroll- og sanksjonsmyndighet må ikke undervurderes.

Vi er også avhengig av at næringen har tillit til oss som myndighet. Vi jobber stadig med å forbedre våre prosesser og produkter. Resultatene fra brukerundersøkelsen viser også at de aller fleste har tillit til Havindustritilsynet. Det er viktig for oss, og vi vil jobbe aktivt for å beholde denne tilliten.