I 2014 ble det innført et nytt regelverkskrav i aktivitetsforskriften §88, som regulerer hvor lenge nye letebrønner og utvinningsbrønner kan stå midlertidig plugget og forlatt uten kontinuerlig overvåkning.

Hovedgrunnen til at regelverket ble endret var at vi registrerte en økning i antall midlertidig pluggede og forlatte brønner, og i antall år disse brønnen var forlatt.

Grunnen til at brønner plugges midlertidig, er at de samme brønnbanene kan tenkes å bli brukt om igjen senere (re-entring). Re-entring av midlertidig pluggede og forlatte brønner utgjør en risiko dersom brønnene har svikt i en av brønnbarrierene.

Barrierer

Selskapene har ansvar for oppfølging av brønnintegritetstilstanden i sine brønner, og de bruker en retningslinje som er utarbeidet av Offshore Norge for kategorisering av brønnintegritet.

Kravet i regelverket er at en brønn skal ha minst to uavhengige barrierer. Brønnene blir gitt en fargekode, avhengig av hvor god statusen er på brønnbarrierene.

Brønner med grønn og gul brønnintegritetskategori er i henhold til regelverkskravet med to uavhengige brønnbarrierer, mens brønner i kategorien oransje og rød er utenfor regelverkskravet, da én av brønnbarrierene har sviktet.

Midlertidig og permanent pluggede brønner:

En midlertidig plugget brønn skal re-entres og sannsynligvis plugges permanent på et senere tidspunkt. Det er forskjell på hvor brønnbarrierene plasseres (dybde) og materialet brønnbarrierene er laget av i en midlertidig plugget versus en permanent plugget brønn.

 

For en permanent plugget brønn skal det benyttes brønnbarrierer som er kvalifisert for et evighetsperspektiv, mens midlertidig pluggede og forlatte brønner skal ha barrierer som holder i en tidsavgrenset periode. Brønnene er kategorisert på to måter; med og uten overvåkning.

 

En midlertidig plugget og forlatt brønn uten overvåking er en brønnstatus hvor primær- og sekundære brønnbarrierene ikke blir kontinuerlig overvåket og rutinemessig testet som angitt i vedlikeholdsprogrammet.

Virkemidler

Med bakgrunn i tidligere års kunnskapsinnsamling og regelverksendringer i 2014, valgte vi å sende ut et likelydende brev til operatørene for å få en oppdatering på antall og brønnintegritetsstatus på de midlertidig pluggede og forlatte brønnene.

I 2022 har vi innhentet, sammenstilt og presentert overordnede funn på ptil.no. for å understreke viktigheten av å ha vedvarende oppmerksomhet på de midlertidig pluggede og forlatte brønnene innenfor en definert tidsperiode.

Resultat

Kartleggingen viste at antall midlertidig pluggede og forlatte brønner på norsk sokkel er redusert fra 268 brønner i 2020 til 227 brønner i 2022. 117 av 227 brønner er planlagt permanent plugget og forlatt innen 2030. Antallet brønner i kategoriene oransje og rød er redusert fra 24 i 2020 til 17 i 2022.

Resultatene fra 2022 kartleggingen viser også at 63 av 227 brønner har blitt midlertidig plugget og forlatt uten kontinuerlig overvåking. Av disse 63 brønnene er 32 brønner nå permanent plugget eller satt tilbake i produksjon.

Det er 32 brønner som overskrider tidsbegrensningen i regelverket på to år for letebrønner og tre år for produksjonsbrønner.

Figur: Historisk utvikling i brønnintegritetsstatus for midlertidig pluggede og forlatte brønner (2011-2022)

Figur: Historisk utvikling i brønnintegritetsstatus for midlertidig pluggede og forlatte brønner (2011-2022)

Effekt

Etter vedvarende oppmerksomhet mot midlertidige pluggede og forlatte brønner har flere av de eldste letebrønnene blitt permanent plugget. I tillegg har brønner med brønnintegritetssvikt fått større oppmerksomhet hos operatørene på norsk sokkel.

Ved å benytte kunnskapsinnhenting, sammenfatning av data, og aktiv utøvelse av påse-rollen bidrar Ptil til at risiko for utslipp fra midlertidig forlatte brønner minimeres, og arbeidet har effekt i form av økt bevissthet og kunnskap om denne type problemstillinger.

Systematikk

Etter regelverksendringen i aktivitetsforskriften § 88 i 2014 har oppmerksomheten mot midlertidig pluggede og forlatte brønner ført til at selskapene arbeider mer systematisk for å avdekke status og iverksette tiltak.

Arbeidet har gitt en positiv utvikling der operatørene i stor grad forholder seg til regelverkets krav som:

  • reduksjon i totalt antall midlertidig pluggede og forlatte brønner
  • reduksjon i brønnintegritetsstatus kategori rød og oransje
  • økende antall midlertidig pluggede og forlatte brønner blir evaluert for permanent plugging
  • oppmerksomhet rundt kvalifisering av ny teknologi og nye løsninger

Målrettet arbeid med utvikling og kvalifisering av ny teknologi og nye materialer vil kunne gi løsninger som er sikrere og mer kostnadseffektive i framtiden. Publisering av data om midlertidig pluggede og forlatte brønner gir industrien informasjon om arbeidsmengde og fremtidige teknologibehov.

Eksempel: Oppfølging av røde brønner

Etter kartlegging av midlertidig forlatte og pluggede brønner i 2020 fulgte Ptil opp brønner med svekkelser i brønnintegriteten (rød og oransje kategori). Alle disse brønnene var overvåket og brønnene hadde gjennomgått en risikovurdering. Kartleggingen ble oppdatert i 2022.

Våren 2022 mottok Ptil samtykkesøknad for intervensjon i en av brønnene i rød kategori. I den forbindelse var det tett dialog med operatør for å følge opp risikovurderingene for denne aktiviteten, brønnen stod på dette tidspunkt midlertitid plugget, forlatt og uten kontinuerlig overvåking.

Da operatør satte i gang med arbeidet, oppstod det utfordringer med en lekkende ventil. Ptil fulgte operasjonen tett fra sidelinjen, med daglige oppdateringer fra operatør. Etter tre uker var brønnbarrierene reetablert og brønnen sikret.

Ptil og operatør møttes for å oppsummere læring fra hendelsen og hvordan denne kunne anvendes til risikoreduksjon i videre arbeid med permanent plugging av denne brønnen.

Denne artikkelen er hentet fra Ptils årsrapport for 2022. Hele årsrapporten kan du lese her.