1. januar 2024 skiftet vi navn fra Petroleumstilsynet til Havindustritilsynet (Havtil).

- En av oppgavene til Ptil er å sikre at regelverk og tilsynsmetoder er relevante og egnet i møte med ny teknologi. De siste årene har vi derfor hatt særlig innsats rettet mot digitalisering og IKT-sikkerhet, sier Finn Carlsen, fagdirektør i Ptil.

En vesentlig del av satsingen har handlet om å innhente kunnskap, kartlegge behov, og øke kompetansen i sektoren om risikoforhold knyttet til digitalisering og industriell IKT-sikkerhet. Gjennom denne aktiviteten har vi sett på ulike dimensjoner og aspekter ved digitalisering og robusthet i industrielle IKT-systemer.

Digitalisering og robusthet i industrielle IKT-systemer: Last ned alle rapportene her

- Vårt arbeid med kunstig intelligens bygger videre på kunnskapsinnhentingen og utredningsaktivitetene som ble gjennomført i forbindelse med satsingen på IKT-sikkerhet.

Foto av KI-generert innretning offshore
KI-generert bilde (Midjourney) Foto: Havtil

Kunstig intelligens (KI)

Ptil har over tid sett eksempler på bruk av KI i petroleumsnæringen, og forventer å se økt bruk av KI-systemer innenfor en rekke områder i årene som kommer.

- KI er i en tidlig fase hvor det pågår uttesting og produktutvikling. Samtidig ser vi også at industrien ønsker å kjøpe ferdig utviklede produkter, som ofte kan være utviklet for andre industrier og formål, for å redusere kostnad og forenkle integrasjon i eksisterende digitale økosystem, sier Carlsen.

 – Vi vil de neste 3-5 årene ha økt oppmerksomhet på sikkerhet knyttet til KI i petroleumsnæringen. Ambisjonen vårer å etablere gunstige rammebetingelser for forsvarlig bruk av KI, samtidig som vi aktivt følger opp og ser til at næringen håndterer risikofaktorer knyttet til utvikling og vedlikehold av KI-løsninger.

I denne sammenhengen ønsker Ptil å bidra til å identifisere og få oversikt over tilnærminger for å styre risiko knyttet til KI:

  • bidra til bedre veiledning og forståelse for krav i regelverket, samt hvordan disse samvirker til sikker utvikling og bruk av teknologi
  • å styrke Ptils virkemidler (regulering, tilsyn, rådgivning) knyttet til oppfølging av KI-næringen.

- Oppfølging av risikofaktorene knyttet til KI, krever en tverrfaglig tilnærming og spesifikke metoder for identifisering og håndtering. Vår oppmerksomhet er først og fremst rettet mot forsvarlig bruk av KI i petroleumsvirksomheten som høy risikoindustri med storulykkespotensial, påpeker prosjektleder i Ptil, Linn Iren Vestly Bergh.

Kunstig intelligens som begrep

Det er mange ulike definisjoner av KI, og definisjonene endrer seg gjerne i takt med den teknologiske utviklingen. Ptil har ikke en egen definisjon, men bruker definisjonene som anvendes i den Nasjonale strategien for kunstig intelligens og Digitaliseringsdirektoratets informasjonssider om kunstig intelligens.

I den Nasjonale strategien beskrives KI som systemer som utfører handlinger, fysisk eller digitalt, basert på tolkning og behandling av strukturerte eller ustrukturerte data, i den hensikt å oppnå et gitt mål. KI inkluderer ulike tilnærminger og teknikker, slik som for eksempel maskinlæring. 

Regelverk

HMS-regelverket i petroleumsvirksomheten er funksjonsbasert, teknologinøytralt og bygger på risikostyring.

-Det er derfor vår vurdering at regelverket er relativt godt anvendbart med tanke på oppfølging av KI-løsninger slik det er i dag, men at det mangler henvisninger til normer og standarder som kan gi veiledning ved bruk av KI. Vi følger med på næringens standardiseringsarbeid, og vil følge opp dette i regelverksarbeidet, sier Bergh.

Risiko

Innføring av KI-løsninger vil føre til endringer i oppgaver, arbeidsprosesser og samhandling. Dette påvirker særlig risikobildet når det blir avstand mellom teknologien og arbeidsprosessene. I petroleumsnæringen kan KI-løsninger som kan påvirke risikoen for storulykke, sikkerhetssystemer, barrierer eller kritisk infrastruktur, bli ansett som høyrisikoanvendelse av KI. Bruk av KI-modeller i operasjon, planlegging og beslutningsstøtte vil også direkte og indirekte kunne påvirke sikkerhet, arbeidsmiljø, beredskap og sikring av petroleumsaktiviteten.

- Helhetlig risikoforståelse er fundamentet for god sikkerhet – dette gjelder også for KI, understreker Bergh.

- Risikoreduserende prinsipper som gjennomsiktighet, transparens og etterprøvbarhet er derfor viktig for sikkerheten når KI utvikles og tas i bruk i petroleumsnæringen.

Nettverksarbeid

Samarbeid med utvalgte norske KI-ressurser vil inngå i Ptils videre arbeid. Aktiv samhandling med akademia og andre industriaktører fra næringen brukes til å rette oppmerksomhet på sikkerhetsmessige risikoforhold i utvikling og bruk av KI i petroleumsindustrien.

Innovasjonsdagen 2024

Som en del av dette initiativet skal Innovasjonsdagen 6. mars 2024 omhandle Ansvarlig bruk av KI i et sikkerhetsperspektiv. Innovasjonsdagen er et viktig møtested der hele bransjen kan dele erfaringer og lære fra hverandre.