Vi har et utstrakt samarbeid med myndigheter som følger opp sikkerhet i petroleumsvirksomheten offshore. Arbeidet omfatter utveksling av erfaring og informasjon om regulering og tilsyn. Målet er å bidra til å unngå storulykker med tap av liv og store akutte oljeutslipp.  

Det er i denne sammenheng viktig å skille mellom samarbeid om helse, miljø og sikkerhet på den ene siden og på den andre siden sikring, som omhandler beredskap mot bevisste anslag mot norsk infrastruktur. Vi deler ikke sensitiv informasjon knyttet til sikring i internasjonale fora. 

Ptil samarbeider med andre myndigheter gjennom multilaterale fora og bilaterale avtaler. Sentrale arenaer for myndighetssamarbeid om helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten omfatter blant annet

Årsmøte i IRF 4.- 6. oktober 

International Regulators’ Forum (IRF) består av en rekke myndigheter med ansvar for å regulere helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten offshore.  Nylig møttes medlemmene til årsmøte i Oslo. Her diskuterte representanter fra Australia, Brasil, Danmark, Irland, Mexico, Nederland, New Zealand, Norge, Storbritannia og USA globale trender i arbeidet med å drive fram sikkerhetsforbedringer i offshoreindustrien.  

På dagsorden sto blant annet erfaringsdeling knyttet til senfasedrift og fjerning av innretninger, overgang og bruk av petroleumsinnretninger til bruk i forbindelse med CCS og andre fornybarprosjekter, nye ansvarsområder innenfor fornybar havindustri og utfordringer knyttet til kapasitet og kompetanse. 

IRF samarbeider også om å peke på forbedringsområder gjennom såkalte "problem statements", for å få næringen til å utvikle globale tiltak og løsninger, gjennom The International Association of Oil & Gas Producers (IOGP) og International Association of Drilling Contractors (IADC)

Bilaterale avtaler 

Deler av vårt internasjonale samarbeid gjennomføres i samsvar med bilaterale avtaler, hvor vi samarbeider direkte med andre lands myndigheter for å gå mer i dybden på tema som er særlig aktuelle for de to myndighetene.   

Vi har de siste årene fornyet de bilaterale avtalene våre med blant andre Canada, Brasil og Russland. Sistnevnte avtale var en videreføring av et langt samarbeid med russiske Rostechnadzor. 

Mangeårig samarbeid

Den oppdaterte avtalen med Rostechnadzor la til rette for samarbeid og erfaringsoverføring innenfor regelverksutvikling, lisensvirksomhet, tilsyn og kontroll. Avtalen omfattet ikke oppfølging av sikring mot tilsiktede hendelser, som for eksempel cyberangrep og sabotasje. 

Vi har ikke hatt kontakt med Rostechnadzor etter at Russland invaderte Ukraina. Det er heller ikke aktuelt med noen videre dialog med Rostechnadzor omkring HMS.  

Samarbeidet med Rostechnadzor startet i 1994 som en del av myndighetenes ønske om tettere kontakt, og har hatt klar politisk støtte. Samarbeidet har blant annet vært delfinansiert av Utenriksdepartementet og gjennomført dels gjennom Havmiljøgruppen og dels gjennom bilaterale møter med Rostechnadzor. 

Arbeid med landenes utvikling av regelverk og standarder har vært en sentral oppgave, blant annet gjennom Barents 2020-prosjektet,  for å bidra til et høyt HMS-nivå for Norge og Russland. 

Også i forbindelse med åpningen av Barentshavet sørøst i 2013, var norske myndigheter opptatt av tett kontakt med russiske myndigheter. Dette blant annet fordi man regnet med aktivitet på begge sokler med mulighet for forflytning av innretninger mellom soklene.