Etterlevelse for sikre løfteoperasjoner
Beskrivelse
COSL hadde ikke sikret etterlevelse av krav i eget styringssystem og krav gitt i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen for bruk av løfteutstyr på COSLPioneer.
Løfteoperasjoner var ikke klarert, ledet og utført på en forsvarlig måte ved at det ikke var tilstrekkelig oversikt over løfteutstyrets tilstand, om det var klarert for bruk, gjennomføring av før- og etterbrukssjekk, og feil bruk av utstyret.
Begrunnelse
Vi så mangelfull oppfølging og feil bruk av løfteutstyr:
- Mangler ved etterbrukssjekk, der forholdene burde vært oppdaget og rettet etter bruk av utstyret:
- Feil spoling av ståltau på personell (manrider)- og hjelpevinsjer både i boreområdet og moonpool
- Feil spoling av ståltau på traverskran i moonpool
- SDLA (Specially Designed Lifting Appliances), løfteutstyr spesialtilpasset boreutstyr uten tilstrekkelig oversikt over utstyr lagret og tilgjengelig i «heavy lift tool store»:
- Mangelfull oversikt over hva som var på lager av SDLA.
- Usikkerhet om tilstand på SDLA utstyret og om dette var klarert for bruk. Det ble funnet flere eksempler på at utstyret var mangelfullt merket.
- Ved stikkprøve fant vi en løftenippel lagret og tilgjengelig for bruk. Det ble funnet at denne var underkjent av sakkyndig virksomhet grunnet manglede sertifikat og korroderte gjenger.
- Traverskran i «heavy lift tool store» var i bruk. Imidlertid var kranen i generell dårlig tilstand, med blant annet ødelagt nødstoppknapp. Videre var den ikke merket med ID nummer eller tidspunkt for siste sakkyndig kontroll. Vi fant at den ikke var registrert i vedlikeholdssystemet, at det ikke var opprettet vedlikeholdsprogram for, eller at det ble utført sakkyndig kontroll av kranen.
- Kjettingtaljer og fiberstropp brukt i kombinasjon som støtte for mudslange i moonpool ved siden av gangvei (løfteutstyr er ikke egnet for permanent belastning over tid).
- Vi så også flere eksempler på løst løfteutstyr som lå ute i anlegget, tilsynelatende ikke i bruk, og heller ikke oppbevart i henhold til utstyrets bruksanvisning.
Hjemmel
Oppfølging av leverandør
Beskrivelse
COSL hadde ikke fulgt opp at leverandør av midlertidig oppstilte løfteinnretninger etterlevde kravene til sikker bruk under gjennomføringen av oppdrag om bord på COSLPioneer.
Begrunnelse
Observasjon i felt, og gjennom intervju fant vi at leverandøren av riggetjenester, eller montering av midlertidig oppstilte løfteinnretninger, ikke utførte arbeidet hverken i henhold til COSL sin egen prosedyre for sikre løfteoperasjoner, «Lifting procedure - L3-MAR-88597 - Lifting Operations», eller kravene i NORSOK standard R-003 «Sikker bruk av løfteutstyr».
Observasjonen ble gjort med bakgrunn i at vi så en midlertidig oppstilt løfteinnretning som var hengt opp uten at det var utstedt bruksattest eller at løfteinnretningen var merket, hverken på opphenget eller i nærheten av det. Under intervju av leverandørens representanter, som var ansvarlig for opphenget, kom det fram at de ikke hadde kjennskap til hverken COSL sine krav til denne typen oppheng, eller kravene i NORSOK standard R-003 generelt. De var derfor ikke kjent med kravet om bruksattest og merking. Det var i tillegg til krav om bruksattest flere krav som omhandler midlertidig oppstilte løfteinnretninger i NORSOK standard R-003 som ikke var kjent. Blant annet var kravet om at sakkyndig virksomhet skal godkjenne usertifiserte midlertidige festepunkter over 2 tonn ikke kjent for de vi intervjuet. Rigging over og under 2 tonn er av høy viktighet.
COSL hadde om bord på COSLPioneer ansvar for å følge opp personell som jobbet med montering og sikker bruk av midlertidige oppstilte løfteinnretninger. Dette ansvaret gjaldt både eget personell og leverandører av slike tjenester. Det kom fram i intervju at dette ikke var gjort for den aktuelle leverandøren. COSL hadde heller ikke implementert i sitt norske styringssystem prosedyre for oppfølging av leverandører som utfører løfteoperasjoner.
Hjemmel
Nødoperasjonsfunksjoner på offshorekraner
Beskrivelse
COSLPinoeer sine offshorekraner møtte ikke kravene til at nødkjøring skal kunne aktiveres i løpet av ett minutt og skal kunne opereres fra krankabinen.
Begrunnelse
Både styrbord og babord offshorekran var inkludert i beredskapsplanen i forbindelse med løfte av MOB båt. I tillegg var styrbord kran hovedkranen for MOB båt sjøsetting og opphenting. Slike operasjoner medfører løfting av personell.
Dagens krav til nødoperasjonssystemer for offshorekraner er at det skal kunne aktiveres i løpet av 1 minutt, og at funksjonene skal kunne opereres fra krankabinen. Det er i tillegg flere krav, men disse ble ikke sett på under tilsynet.
På COSLPioneer var kranene utstyrt med et nødoperasjonssystem som måtte kobles opp og opereres fra kranens maskinrom. Det var ikke mulig for operatøren av nødoperasjonssystemet å se lasten når kranen ble nødkjørt Det var derfor behov for minst to personer for å kunne gjøre dette. Under normale kranoperasjoner var det kun en person til stede i krankabinen, annet personell på dekk. Dette ville gi utfordringer i forbindelse med kravet om aktivering av systemet i løpet av 1 minutt.
Vi etterspurte materialer og opplysninger som kunne vise at praksisen for nødoperasjon hadde tilnærmet samme forsvarlighetsnivå for personellet som ble løftet med kranen var det samme eller bedre i forhold til om kranens nødoperasjonssystem var i henhold til dagens krav. Vi ble informert om at dette ikke var tilgjengelig.
Hjemmel
Trening i forbindelse med nødoperasjon av løfteinnretninger
Beskrivelse
COSL hadde ikke sikret at personellet til enhver tid hadde den nødvendige trening for å kunne utføre nødoperasjon av løfteinnretninger om bord
Begrunnelse
Trening og øvelse av nødoperasjoner for løfteinnretninger ble gjennomført som en del av det forebyggende vedlikeholdet for å teste systemene. Det ble imidlertid ikke sikret at hver enkel operatør av løfteinnretningene regelmessig fikk trening på å nødoperere det enkelte utstyret.
Det var en personellkurv (FROG) om bord. Det var ikke etablert trening og øvelse i bruk av denne, som inkluderer løfting og landing av kurven.
Hjemmel