Arbeidsmiljøanalyser
Beskrivelse
Equinor hadde ikke utført nødvendige arbeidsmiljøanalyser på Kvitebjørn som sikret beslutningsstøtte ved valg av tekniske, operasjonelle og organisatoriske løsninger.
Begrunnelse
I tilsynet gjorde vi flere observasjoner på at det var mangelfulle, og til dels manglende analyser av arbeidsmiljøet for forpleining og prosesspersonell på Kvitebjørn. Mangelfulle analyser medførte mangelfull oversikt over risiko og manglende grunnlag for valg av forebyggende tiltak. Våre observasjoner var blant annet knyttet til følgende:
- HAM leveranseplan
- For hvert år blir det utarbeidet en HAM leveranseplan for Kvitebjørn. Denne skal gi oversikt over, og beskrive hvilke aktiviteter helse- og arbeidsmiljø (HAM) fagpersonell på land skal bistå innretningen med det aktuelle året. Under tilsynet kom det frem at flere arbeidsmiljøanalyser på HAM leveranseplan var blitt utsatt gjentatte ganger og ikke gjennomført på tidspunkt for tilsynet. Dette gjaldt for eksempel eksponeringskartlegging av støy, som var blitt utsatt over flere år.
- Det kom frem at relevant personell offshore i liten grad var kjent med HAM leveranseplan for Kvitebjørn, og i liten grad hadde gitt innspill til leveranser/ arbeidsmiljøaktiviteter på denne. Vi ble informert om at HAM leveranseplan, sammen med ad hoc henvendelser gjennom året ble registrert i «service management system», og at dette systemet var ansett som tilstrekkelig dokumentasjon og rapportering til å ivareta regelverkskrav til årsrapport fra BHT. Det er imidlertid vår oppfatning at HAM leveranseplan for Kvitebjørn ikke ga arbeidsgiver tilstrekkelig kjennskap til hvilke arbeidsmiljøanalyser som var utført, og hvilke som gjensto. Arbeidsgiver hadde dermed begrenset grunnlag for å planlegge arbeidsmiljøanalyser og prioritere tiltak for å forebygge helserisiko. Dette fremsto som medvirkende årsak til at det ikke var blitt utført nødvendige analyser av arbeidsmiljørisiko.
- Grovkartlegging (WEHRA) og WERisk
-
- Oversikt over arbeidsmiljørisiko baserte seg i stor grad på Working Environment Health Risk Assessment (WEHRA). WEHRA er en grovkartlegging der arbeidsoppgaver med arbeidsmiljørisiko i hovedsak identifiseres av personellet selv. Utover risiko som arbeidstakerne selv hadde identifisert i WEHRA, hadde HAM-fagpersonell i begrenset grad bidratt med identifisering av arbeidsoppgaver med potensiell helserisiko på Kvitebjørn. Observasjoner fra WEHRA ble registrert og fulgt opp i Synergi WERisk. I tilsynet ble det gjort observasjoner av flere risikoforhold som ikke var identifisert i WEHRA-gjennomgangene eller registrert i WERisk, jf avvikene 5.1.2, 5.1.3 og 5.1.4.
- Detaljerte risikovurderinger
-
- Mottatte kartlegginger og informasjon om oppfølging av arbeidsrelatert sykdom (ARS), viste at identifisert risiko i liten grad var fulgt opp med detaljerte risikovurderinger. For prosesspersonell var det kun utført to detaljerte vurderinger av risiko for muskel- og skjelettplager i perioden 2012-2024. Begge disse var utført i 2012, hadde mangelfulle beskrivelser og vurderinger, og var ikke oppdatert med tanke på dagens risiko. For forpleining var det utført én detaljert vurdering av risiko for muskel- og skjelettplager. Denne var utført i 2024. Den viste at totalscore ble gul ved bruk av verktøyet ErgoRisk, og at risiko var rød for rygg, skuldre og stress. I WERisk var risikoen likevel vurdert til oransje.
I WERisk var det eksempler på saker der helse- og arbeidsmiljøfagpersonell hadde notert behov for detaljerte vurderinger, men uten at dette var blitt bestilt og utført. Dette gjaldt for eksempel:
- WERisk-sak #2347535 “Enkeltvis og samlet vurdering av risiko for ARS – Prosessoperatører - Kvitebjørn 2023”. Her ble det notert behov for detaljert risikovurdering med tanke på støyeksponering, men dette var ikke gjennomført på tidspunkt for tilsyn.
- WERisk-sak #2788857 “Enkeltvis og samlet vurdering av risiko for ARS - Forpleining, Kvitebjørn, 2024”. Underlaget for risikosakene var 1 WEHRA gjennomført 2018, verifisert i 2021. I 2024 ble sannsynlighet for muskel- og skjelettplager for forpleining på denne bakgrunn vurdert som moderat (oransje), og det ble notert behov for flere detaljerte kartlegginger for å bekrefte /avkrefte score fra WEHRA. Dette var ikke utført på tidspunkt for tilsynet.
- Beslutningsstøtte
- Mangelfulle arbeidsmiljøanalyser og få detaljerte faglige vurderinger ga ikke tilstrekkelig:
- beslutningsstøtte for valg av målrettede og risikoreduserende tiltak.
- oppgave- og innretningsspesifikk informasjon til personell innen forpleining og prosess om helserisiko knyttet til deres arbeid på Kvitebjørn ref. avvik 5.1.5.
- Det fremkom ikke systematisk og tydelig hvorvidt observasjoner fra arbeidsmiljøanalyser innebar avvik fra regelverkskrav, og eventuelt hvilke krav.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 13-3, 1. ledd
Støy
Beskrivelse
Equinor hadde ikke sikret at eksponering for hørselskadelig støy ble unngått for forpleinings- og prosesspersonell på Kvitebjørn.
Begrunnelse
- I WERisk-sak #2347535 «Enkeltvis og samlet vurdering av risiko for ARS – Prosessoperatører - Kvitebjørn 2023» var det referert til en analyse av støyeksponering for prosessoperatører på Kvitebjørn gjennomført i 2015. Resultater fra analysen viste at prosessoperatører hadde en beregnet daglig støybelastning som var over både tiltaksverdi og grenseverdi når bruk av hørselvern ikke var lagt til grunn. I WERisk-saken var det dokumentert behov for en detaljert risikovurdering. Likevel var det registrert at det ikke var avvik knyttet til krav om analyse for arbeidsmiljøfaktoren støy. På HAM leveranseplanen for Kvitebjørn var eksponeringskartlegging av støy blitt utsatt gjentatte ganger over flere år.
- I oversikten vi mottok over gjennomførte og planlagte tiltak de fem siste årene var det ingen tiltak ved kildene som hadde eller kunne redusert støyrisiko for prosessoperatører.
- Nå-analyse av sentralt kontrollrom (SKR) i 2023 hadde funn i forhold til støy, blant annet sterk støy ved helikopteraktivitet, forstyrrende lyder som følge av klirrelyder fra HVAC-spield og fra møteaktivitet i beredskapsrom. Det var ikke klart for personellet om bord hvilke tiltak som skulle gjennomføres, eller når tiltak eventuelt skulle implementeres.
- I WERisk sak #2788857 «Enkeltvis og samlet vurdering av risiko for ARS – Forpleining, Kvitebjørn 2024» fremkom det at det ikke var gjennomført analyser av støyeksponering for denne personellgruppen. Arbeid på helidekk og i helibu, samt testing av brannkanoner var arbeidsoppgaver forpleiningspersonellet utførte som medførte eksponering for høye støynivåer.
- Personellet om bord forholdt seg til støykart i den personlige HMS-håndboken for Kvitebjørn for blant annet å vite når bruk av dobbelt hørselvern var påkrevd. Håndboken var ikke datert, men det ble bekreftet at den var fra 2019. De nyeste støymålingene var fra 2021. Støykart i håndboken var dermed ikke oppdatert.
Hjemmel
Kjemisk helsefare
Beskrivelse
Equinor hadde ikke sikret at helseskadelig kjemisk eksponering ved bruk og håndtering av kjemikalier, og ved arbeidsoperasjoner og prosesser som avga kjemiske komponenter, ble unngått for forpleinings- og prosesspersonell på Kvitebjørn
Begrunnelse
- Det kom fram under tilsynet at det for personellgrupper omfattet av tilsynet var arbeidsoppgaver knyttet til håndtering av farlige kjemikalier som ikke var vurdert med hensyn på helseskadelig kjemisk eksponering. Disse arbeidsoppgavene var heller ikke fanget opp i WEHRA-gjennomganger eller registrert i WERisk. Eksempler på dette var:
- Påfylling av blant annet smøreolje 1. og 2. trinns kompressor
- Åpning av lokk på drenstanker som kunne medføre kjemisk eksponering
- I oversikten vi mottok over gjennomførte og planlagte tiltak de fem siste årene var lukking av åpne prøvetakningspunkt for å redusere eksponering for kreftfremkallende kjemikalier et teknisk tiltak som var planlagt, men ikke gjennomført. Prøvetakingspunktene har vært åpne siden innretningen var ny i 2004.
- I WERisk-sak #2347535 «Enkeltvis og samlet vurdering av risiko for ARS – Prosessoperatører - Kvitebjørn 2023» var det referert til at det var behov for ytterligere detaljerte risikovurderinger under «kjemisk – Risikorespons strategi». Likevel var det registrert under «Kjemisk - avvik» at det ikke var registrert avvik knyttet til krav om analyse for arbeidsmiljøfaktoren kjemisk. Det var heller ikke registrert avvik knyttet til krav om lukket system for kreftfremkallende stoffer selv om prøvetakningspunktene referert til i punktet over ikke var lukket.
- Under befaring på innretningen ble det observert oppbevaring av helseskadelige kjemikalier i skap uten ventilasjon i bretterom i vaskeriet.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Forskrift om utførelse av arbeid § 3-7 om oppbevaring og håndtering av kjemikalier
Ergonomiske forhold
Beskrivelse
Equinor hadde ikke sikret at arbeidet var lagt til rette slik at forpleining og prosesspersonell på Kvitebjørn ikke ble utsatt for uheldig belastning som følge av manuell håndtering, arbeidsstilling, gjentatte bevegelser og arbeidsintensitet.
Begrunnelse
Det kom fram under tilsynet at det var utfordringer for forpleining og prosesspersonell knyttet til tilkomst, uheldige arbeidsstillinger og tungt arbeid som ikke var vurdert med tanke på risiko for muskel- og skjelettplager. Noen av disse arbeidsoppgavene var heller ikke fanget opp i WEHRA-gjennomganger eller registrert i WERisk. Følgende observasjoner er eksempler på arbeidsoppgaver som medførte uheldige arbeidsstillinger og/eller tunge løft for forpleining og prosesspersonell:
- Forpleining:
- Høy plassering av betjeningspanel og innmatingsluke for tørketrommel i vaskeri. Tørketrommel var plassert oppå vaskemaskin, og hadde i tillegg høy kant nederst i innmatingsluken.
- Rengjøring av støvfeller på toppen av flere skap.
- Prosesspersonell:
- Operering av skråstilte ventiler juletre, lower master.
- Påfylling av blant annet smøreolje 1. og 2. trinns kompressor.
- Åpning av lokk på drenstanker, som medførte tungt.
Nå-analysen av SKR i 2023 viste flere utfordringer med arbeidsplassutformingen, for eksempel knyttet til synsergonomi, skjermbilder, plassering av skjermer og arbeidsbord. NÅ-analysen oppga blant annet følgende “Ergonomisk sett er der stor risiko for muskelskjelettskader ved bruk av provisorisk arbeidsbord som dataarbeidsplass”. Det var ikke klart for personellet om bord hvilke tiltak som skulle gjennomføres, eller når tiltak eventuelt skulle implementeres.
Under tilsynet kom det også frem at det ikke var gjennomført eller planlagt vurdering av risiko for muskel- og skjelettplager i forbindelse med operering av manuelle ventiler på Kvitebjørn, verken enkeltvis eller samlet vurdering.
Hjemmel
Informasjon om helse- og arbeidsmiljørisiko
Beskrivelse
Equinor hadde ikke sikret at forpleining og prosesspersonell fikk informasjon om helserisiko ved det arbeidet som skal utføres.
Begrunnelse
- Mangelfulle, og til dels manglende analyser av arbeidsmiljøet for forpleining og prosesspersonell på Kvitebjørn (jf avvik 5.1.1) medførte at nødvendig informasjon om helse- og arbeidsmiljø ikke ble innhentet og formidlet til ledere, verneombud og arbeidstakere i disse personellgruppene.
- Verktøy for identifisering av støy og kjemisk eksponering i områder på innretningen var ikke oppdatert (støykart jf avvik 5.1.2) og ikke tilgjengelig
- Gjennom dokumentasjon og intervju kom det frem at informasjon om helse- og arbeidsmiljørisiko som ble formidlet til personell innen forpleining og prosess var generell og generisk. Den var i liten grad knyttet til Kvitebjørn og de spesifikke arbeidsoppgavene for personellet, eller risikovurderinger av faktisk eksponering. Dette medførte mangelfull informasjon til personell om forebygging av arbeidsrelaterte helseplager
Hjemmel