Styring av barrierer
Beskrivelse
Manglende synliggjøring av hvilke barriereelementer som er ute av funksjon eller er svekket
Begrunnelse
Ved bruk av verktøyet TIMP kartlegger og synliggjør Equinor svekkelsene for de enkelte barrierene i anlegget, både på system- og fagnivå. Resultatet presenteres som en karakter fra B-F per PS/barrierefunksjon.
I tilsynet vektla vi blant annet PS1 (Containment/hindre lekkasje), PS8 (Trykkavlastning og fakkel) og PS12 (Prosessikkerhet). Alle disse tre barrierefunksjonene blir presentert med en totalkarakter på C, som angis ved en grønn farge, og dermed antas det at svekkelsene ved denne barrieren er akseptable. Ved gjennomgang av dokumentasjon og i presentasjonen i tilsynet kom det fram at mange av del-svekkelsene på system eller fagnivå har en karakter D, som vil si at svekkelsen er av en mer alvorlig karakter.
For alle de tre nevnte barrierefunksjonene er det avdekket flere barriereelementer som hver for seg har fått karakter D, men totalkarakteren er likevel en C.
Hjemmel
Oppfølging av at risikoakseptkriterier for personell fungerer etter hensikten
Beskrivelse
Equinor synes i liten grad å ha fulgt opp hvorvidt deres risikoakseptkriterier for personell som helhet og for personellgrupper som er spesielt risikoutsatt, bidrar til beslutninger som reduserer risiko.
Begrunnelse
Selskapet har i revisjonen beskrevet hvordan de mener deres helhetlige styringssystem har god effekt i forhold til å sikre kontinuerlig fokus på reduksjon av personellrisiko på sine innretninger. Selskapet har informert om at de støtter seg på flere kriterier og prosesser som bidrar til kontinuerlig fokus på å redusere personellrisiko utover risikoakseptkriteriene for personell dette, og som dermed blir styrende for risikonivået totalt sett. Dette omfatter eksempelvis
- Krav til opprettholdelse av hovedsikkerhetsfunksjoner
- Tekniske kravspesifikasjoner og god/beste praksis
- Bruk av ALARP-prinsippet
Men risikoakseptkriteriene spilte en marginal rolle i risikoreduksjon i denne beskrivelsen.
Regelverkets normative referanse for risikoakseptkriterier er NORSOK Z-013, og beskriver dermed forskriftens forventninger til et minimumsnivå. NORSOK Z-013 beskriver at risikoakseptkriterier bør være på et nivå med rimelig balanse mellom ambisjon for kontinuerlig forbedring, definerte sikkerhetsmål og teknologisk forbedring på den ene siden, og hva som er realistisk å oppnå på den andre siden.
Equinor har i sitt styrende dokument «TR2076 Risikoanalyser og toleransekriterier for risiko i UPN» satt som risikoakseptkriterium at beregnet gjennomsnittlig FAR-verdi skal være lavere enn 10, og at beregnet FAR-verdi for spesielt risikoutsatte grupper skal være mindre enn 25. Beregnede FAR-verdier for Njord A gir et gjennomsnitt på ca. 2,5, og mest utsatt gruppe på ca. 3.
I lys av oppnåelig risikonivå bidrar disse kriteriene i liten grad til kontinuerlig forbedring. Equinor synes i liten grad å ha fulgt opp hvorvidt deres risikoakseptkriterier for personell bidrar til beslutninger som reduserer risiko.
Hjemmel
Opplysning av om risikoen reduseres så langt det er mulig
Beskrivelse
Selskapet synes ikke å skaffe tilveie tilstrekkelig dokumentasjon av status på totalrisikoanalysens opplistede tiltak for å redusere risiko ytterligere så langt det er mulig.
Begrunnelse
I tilsynet ba vi om en skriftlig status på de risikoreduserende tiltakene i kulepunkt-liste nr. 2 fra totalrisikoanalysen. Vi fikk da oversendt en fil som ikke ga status på disse tiltakene.
Hjemmel