Mangler ved prosessikringen – responstiden for enkelte prosessavstengningsventiler er for lang i forhold til estimert behov
Beskrivelse
Det var ikke dokumentert at prosessanlegget på Oseberg Feltsenter ivaretar kravet om to uavhengige sikringsnivåer mot overtrykk.
Begrunnelse
Prosessikring skal utformes med to uavhengige sikringsnivåer for beskyttelse av utstyr. Krav til responstid for primærbarriere må defineres for å sikre at dette er et uavhengig sikringsnivå. På Oseberg Feltsenter er det identifisert krav til oppfølging av responstid for PSD-funksjoner. Vurderinger knyttet til om etablerte responstider er tilstrekkelig for å ivareta funksjonen viser at det for enkelte ventiler er satt utilstrekkelige akseptkriterier.
I samtaler med offshorepersonell har vi fått informasjon om at sikkerhetsventiler testes mot gangtidskrav som ligger i FV-programmet. I møtet med landorganisasjonen fikk vi informasjon om at det benyttes generiske gangtider ved testing av blant annet prosessavstengningssventiler, og at det nylig er gjort et arbeid med å estimere gangtider. Dette arbeidet har identifisert ventiler hvor estimerte gangtider er lavere enn de generiske akseptkriteriene. Vi har fått opplyst at det for noen få ventiler kreves mer detaljerte analyser for endelig konklusjon, og at dette arbeidet pågår.
Forholdet er påpekt i sikkerhetsstrategien i avsnittet om PS12 og reflekteres i TIMP-evalueringen.
Hjemmel
Mangler ved prosessikring – svakheter ved design av overtrykksbeskyttelse
Beskrivelse
Ventsystemet for tetningsgass på injeksjonskompressorer er ikke designet i henhold til krav.
Begrunnelse
Equinor har avdekket en svakhet i design av system for tetningsgass på kompressorer. Vi har observert i tilsyn at dette har vært avdekket for kompressorer på flere innretninger, inkludert på Oseberg feltsenter. Det er blitt utarbeidet interne unntak, eller dispensasjoner, der denne svakheten har blitt beskrevet og risikovurdert. På Oseberg feltsenter ble denne dispensasjon utarbeidet i juli 2020.
Ventsystemet for tetningsgass på 3. trinns kompressor DXA/DXB på Oseberg feltsenter er ikke designet for å tåle et totalt tetningshavari. Ved et bortfall av tetninger kan trykket i ventlinjene medføre brudd med påfølgende gasslekkasje. Vi observerer at det er gjort enkelte kompenserende tiltak for å redusere sannsynlighet og konsekvens av en slik hendelse, men en utbedring for å kunne tåle trykket som kan oppstå i ventlinjene er ikke utført.
Hjemmel
Oppfølging av tiltak i synergi
Beskrivelse
Tiltak som var identifisert i forbindelse med hendelsesoppfølging ble ikke fulgt opp, og effekt ble ikke evaluert.
Begrunnelse
Oppfølgingen av problemstilling rundt tetningsringer i feil materiale, med bakgrunn i gasslekkasjen på Gullfaks B 5.3.2020, er for Oseberg feltsenter sin del dokumentert i synergisak 1637880, som nå er lukket. Synergisaken inneholder fem tiltak, hvor tiltak nummer fem, om en grundig gjennomgang av omfanget på Oseberg feltsenter, ble lukket med referanse til at jobben ble satt ut til inspeksjon. Det ligger ingen referanse til kartleggingsresultat eller til inspeksjonsaktivitet i SAP (M2), så det er ikke mulig å følge tråden i hva resultatet av kartleggingen og risikovurderingen ble. Dette var også i motstrid til en anbefaling de selv hadde lagt inn om ikke å lukke aksjon fem før kartlegging var gjennomført.
I forkant av tilsynet, vår referanse 2020/2051-18, fikk vi informasjon om at Oseberg B har identifisert 27 karbonringer i rustfrie rørsystemer, hvorav 24 er skiftet ut. Dette var ikke mulig å se ut fra informasjonen i synergisaken.
Hjemmel
Hyppighet av TTS-verifikasjon på Oseberg feltsenter
Beskrivelse
Hyppighet og omfang av TTS-kartlegginger synes ikke å være tilpasset verifikasjonsaktivitetens betydning for helse, miljø og sikkerhet.
Begrunnelse
Siste TTS-kartlegging for Oseberg feltsenter ble gjennomført i 2015, og det ble da gjort alvorlige funn som Equinor har jobbet systematisk med å utbedre. Vi ble informert om at en ny TTS-kartlegging sto på planen for 2021 for å sikre gjennomføring før mobilisering av OGP-prosjektet. På grunn av kapasitetsutfordringer i gjennomføringsteamet ble kartleggingen utsatt til 2022. Dette ble vurdert som uheldig med begrunnelse i at OGP-prosjektet vil implementere vesentlige endringer knyttet til mange av de PS-ene som TTS-teamet skal evaluere, og at de kunne ende opp med funn som ikke lenger ville være gyldige etter gjennomføring av OGP, og med tiltak som kunne være ufullstendige. Det ble derfor konkludert med at TTS i 2022 utgår og at det skal gjennomføres en design-TTS i OGP-prosjektet i 2023.
Vi ble videre informert om at tidspunktet for TTS for Oseberg feltsenter vil bli vurdert når de kjenner omfanget og konsekvensene av de modifikasjonene som OGP-prosjektet innebærer. OGP er planlagt ferdigstilt i 2026.
Med denne tilnærmingen vil det kunne gå 10 år mellom TTS-kartleggingene for Oseberg feltsenter.
Hjemmel
Evakueringsveier
Beskrivelse
Manglende merking av evakueringsveier.
Begrunnelse
Det ble under verifikasjonen om bord på Oseberg B observert manglende merking av evakueringsvei i komposittgrating ved livbåter.
Vi viser også til kapittel 5.1.4 om evakueringsveier i tilsyn med logistikk, arbeid i høyden og vedlikehold på Oseberg feltsenter, se referanse 65.
Hjemmel
Branndører
Beskrivelse
Mangler med oppfølging av ytelse på branndører.
Begrunnelse
I tilsynet fikk vi opplyst at det hadde vært 51 feil på branndører de siste 12 månedene. Dette kom ikke frem i oversikten vi fikk av feildata på branndører i Technical Condition Report.
Vi verifiserte en notifikasjon som viste at en branndør var defekt (Serious Ill), med høy prioritet på 5 dager. Dato for korrigerende vedlikehold (Required end) var satt til 14.12.21. Det kan se ut som denne notifikasjonen ble opprettet 24.2.2020 etter en forebyggende aktivitet med bakgrunn i at den ikke lukker automatisk.
Vi viser også til kapittel 5.1.6 mangelfullt vedlikeholdsprogram knyttet til branndører i tilsynet med logistikk, arbeid i høyden og vedlikehold på Oseberg feltsenter, se referanse 65.
Hjemmel