Mangelfull materialhåndtering i batterirom
Beskrivelse
Batterirommene på Martin Linge A var ikke utformet slik at materialhåndtering kunne foregå på en effektiv og forsvarlig måte, og arbeidet var ikke lagt til rette for å forhindre at arbeidstakerne ble utsatt for uheldig belastning.
Begrunnelse
Det var 4 stk. batterirom på Martin Linge A. Disse var lokalisert i:
- U-40: UPS A&B, rom nr.: 14 og 24
- U-50: Telecom. batterirom
- L-60: MTR, rom nr.: 009
Særlig rommene på U-40 var utformet på en slik måte at de ikke var tilrettelagt for forsvarlig materialhåndtering, arbeidsstillinger og vedlikehold av batteribankene. Hvis det skulle være nødvendig å ta batteriene ut av reolene var det kun delvis mulig å bruke hjelpemidler i form av løfte- og transportutstyr. Deler av operasjonen med å få dem ut og inn av reolene de var plassert i, ville medføre manuelt arbeid med løfting. Vekten på batteriene var mellom 25 og 40 kg. per stk., og det var i U-40 rommene over 450 batterier i hvert rom. Disse var plassert i reoler, hver reol med 3 hyller. Hver hylle hadde tre rekker med batterier i dybden. Materialhåndtering i batterirommet medfører en kombinasjon av tunge manuelle løft og uheldige arbeidsstillinger, som av oss ble vurdert til å være en helserisiko.
Vi ble i tilsynet i 2018 informert om at batteriene ville kreve minimalt ved vedlikehold, og at dette kunne utføres på en ergonomisk forsvarlig måte. Det kom frem under tilsynet at dette ikke stemte. Alle batteriene i U-40 rommene hadde nylig vært tatt ut av reolene for korrektivt vedlikehold. Denne jobben ble utført av innleid personell. Vi ble også fortalt at servicepersonellet som utførte det korrektive vedlikeholdet hadde informert Martin Linge A om at de måtte forvente at en tilsvarende vedlikeholdsjobb med stor sannsynlighet ville bli nødvendig også i løpet av de neste 3 årene. Personellet om bord på Martin Linge A fortalte også at det hadde vært lekkasjer fra noen batterier. For de bakerste batteriene i hyllene var det umulig å sjekke væskenivå uten å ta ut de batteriene som stod foran. Det var heller ingen drypptrau til å samle opp eventuell lekkasje, og væsken fra batteriene kunne renne ned på kabler og kabelgater lokalisert under gulvet.
Det var, i forbindelse med vedlikehold av batteribankene ikke gjort en vurdering av helserisiko hverken for korrektivt eller periodisk vedlikehold. Det forelå heller ingen materialhåndteringsplan for batterirommene.
Hjemmel
Mangelfull oppfølging av leverandør
Beskrivelse
Equinor hadde ikke sikret at mangler ved Martin Linge B / Knudsen sin styring av helse, miljø og sikkerhet ble korrigert og at nødvendige tilpasninger ble gjort for å sikre den nødvendige helheten.
Begrunnelse
Det kom fram i tilsynet at Equinor sitt påseansvar mot Knudsen og Martin Linge B innen fagområdene materialhåndtering og arbeidsmiljø ikke var fulgt opp på en tilfredsstillende måte. Med det planlagte anlegget for prosessering av hydrokarboner på Martin Linge B, vurderte vi dette som en viktig aktivitet. Vi observerte at Equinor ikke i tilstrekkelig grad hadde sikret at eventuelle mangler ved Knudsens styring innen helse, miljø og sikkerhet på Martin Linge B ble korrigert etter at innretningen kom ut på feltet, og at nødvendige tilpasninger var gjort for å ivareta helheten. Vi så for tilsynets fagområder:
- Innen logistikk har det på forespørsel ikke blitt framlagt dokumentasjon på at det er utført noen verifikasjonsaktiviteter for å sikre etterlevelse av regelverket som gjelder løfteoperasjoner
- For arbeidsmiljø har vi gjennom tilsynet blitt informert om at det ikke var utført formelle verifikasjonsaktiviteter knyttet til styring av arbeidsmiljø og arbeidstakermedvirkning etter at Martin Linge B forlot Haugesund
Hjemmel
Ergonomiske forhold
Beskrivelse
Equinor hadde ikke sikret at arbeidet var lagt til rette slik at arbeidstakerne ikke ble utsatt for uheldig belastning som følge av manuell håndtering, arbeidsstilling, gjentatte bevegelser, arbeidsintensitet og liknende.
Begrunnelse
- Under tilsynet kom det frem at det i inneværende fase utføres manuelle løft av gassflasker på 65 kg. ut av- og inn i rack flere ganger i måneden. Denne oppgaven vil bli utført jevnlig i drift også. Flaskene oppbevares ute, og vil dermed bli våte. Dette medfører vanskeligere grep og øker risiko for at flaskene kan falle, og derigjennom øke risiko for muskel- og skjelettplager i forbindelse med å avverge at flasken faller. Etter at forholdet ble påpekt offshore har vi blitt informert om at forflytning av gassflasker inngår i materialhåndteringsplanen, og at det er planlagt anskaffelse av hjelpemiddel for dette i drift. Etter at manuell håndtering av gassflasker ble identifisert som en risiko også i inneværende fase ble vi informert om at det nå er etablert som sak i WE-risk, og at det vil bli tilgjengeliggjort hjelpemiddel også for inneværende fase.
- I prosjektet var det utført enkelte vurderinger av arbeidsoppgaver med tanke på risiko for muskel- og skjelettplager ved bruk av metoden ErgoRisk. Ved gjennomgang av disse observerte vi enkeltvise vurderinger med høy risiko for muskel- og skjelettplager for enkelte kroppsområder. Disse ble ikke synliggjort i den samlede vurderingen, og dermed ikke håndtert og fulgt opp videre.
- Resultat fra samsvarsmålinger med S-002, ref. “Working Environment summary report, vedlegg 8”, viste at det er flere avvik som omhandlet tilkomst, f.eks. tilkomst til ventiler. Avvik var imidlertid ikke vurdert samlet for ulike personellgrupper, og det forelå dermed ikke en oversikt over hvordan den totale mengden avvik vil bli for ulike personellgrupper i drift.
Hjemmel
Arbeidsbenker på verksted
Beskrivelse
Det ble observert mangel på høyderegulerbare arbeidsbenker på mekanisk verksted og sveiseverksted.
Begrunnelse
Mekanisk verksted og sveiseverksted var ikke utstyrt med høydejusterbare arbeidsbenker for å kunne ivareta individuelle arbeidsstillinger der arbeid utføres frekvent og over noe tid.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Arbeidsplassforskriften § 2-3 om arbeidsbord
Arbeidsmiljøutvalg
Beskrivelse
Det var mangler ved organisering i prosjekt-AMU på Martin Linge A.
Begrunnelse
Bedriftshelsetjenesten hadde ikke fast representant i prosjekt-AMU.
Oversikt over AMU representasjon var ikke oppdatert med tanke på hvem som var representant og vara-representant for vernetjenesten på Martin Linge B.
Henvisning til annet regelverk
Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3-7 (5) og § 3-11
Opplæring og nødvendig tid til vernearbeid for verneombud
Beskrivelse
Det var mangler ved opplæring og nødvendig tid til vernearbeid for verneombud.
Begrunnelse
Vi ble informert om at ikke alle verneombud på Martin Linge hadde gjennomført grunnopplæring i arbeidsmiljø. Det ble opplyst at de fleste av disse var midlertidige verneombud for ferdigstillelsesfasen, men at det var en målsetning at alle verneombud som skal ha denne funksjonen videre i driftsfasen skal gjennomføre grunnopplæringen i løpet av 2021.
Under tilsynet kom det fram at det kunne være en utfordring for vernetjenesten å finne tilstrekkelig tid til vernearbeid. Dette kunne medføre begrenset tid til forberedelse, og at en eventuelt måtte melde forfall til møter eller andre aktiviteter en skulle ha deltatt i. Det kunne også medføre at en ikke rakk å gjennomføre alle pålagte kurs og opplæringsaktiviteter i arbeidstiden, og at dette dermed måtte tas i friperiode.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3-20 (2)