Manglende sikring av tilstrekkelig kompetanse
Beskrivelse
Det er ikke sikret tilstrekkelig kompetanse innen arbeid i høyden og innen vedlikehold av offshorekran i prosjektet, samt i forberedelse til drift.
Begrunnelse
Tilsynet avdekket manglende kompetanse for personell som utførte arbeidsoppgaver på stillas, og som utførte vedlikeholdsoppgaver innen vedlikehold og kontroll av ståltau på offshorekran. Videre at det ikke var valgt en endelig kompetansemodell for personell som skal utføre kran og løfteoperasjoner.
- Opplæring for bruk av stillaser var ikke formalisert for brukere av stillas i prosjektet. Alle som bruker stillas skal ha den nødvendige opplæringen og kan forstå potensielle farer ved bruk. Vi ble fortalt at Rosenberg WorleyParsons har et system for egne arbeidere, men det var ikke sikret at alle som har oppgaver der stillas skal brukes som arbeidsplattform har den nødvendige opplæring innen bruk av stillas.
- Under intervju kom det fram at det ikke var tilstrekkelig kompetanse og heller ikke etablert et vedlikeholdssystem for kontroll av ståltau. Equinor har valgt å bruke NORSOK R-003 i sitt styringssystem, ref. vedlegg G.
- Vi registrerte at det ikke var valgt kompetansemodell som sikrer tilstrekkelig kompetanse til å ivareta kran og løft i drift. Vi ble informert under tilsynet på Rosenberg i perioden 4. til 5. juni 2018 at det vurderes flere modeller. Under dette tilsynet ble vi informert om at det fortsatt ikke var tatt en beslutning. En kompetansemodell som kommer fra TOTAL er å lære opp mekaniker til også å bli kranfører. En annen modell som vi har blitt presentert for, er at det brukes en kranfører som også ivaretar andre oppgaver.
Hjemmel
Prosedyrer for kran- og løfteoperasjoner
Beskrivelse
Mangler ved interne krav i prosedyrer for kran- og løfteoperasjoner
Begrunnelse
Lokale løfteprosedyrer SO12060 Final Ver. 2 publisert 2019-01-03 for Martin Linge A var mangelfulle i forhold til prosjektfasen på tilsynets tidspunkt, samt for oppstart til drift. Som eksempler på mangler kan nevnes:
- Det manglet en helhetlig vurdering og beskrivelse av lokalt tillegg for løfting i den fasen som Martin Linge A var i på tilsynstidspunktet.
- Kritiske løft for Martin Linge var ikke beskrevet i lokal løfteprosedyre.
- Kranbegrensinger ved løfting mot boliginnretningen Floatel Superior og boreinnretningen Maersk Intrepid var ikke beskrevet. Disse innretningene lå sammenkoblet med Martin Linge A.
- Prosjektets teknisk ansvarlig for løfteutstyr var ikke i samsvar med beskrivelsen i lokale tillegg.
- Det var ikke formalisert at erfaringsoverføring skal ivaretas i forbindelse med vedlikehold av kraner. Vedlikeholdet styres av prosjektet mens kranene opereres og styres av drift
Denne observasjonen var også rapportert som avvik under tilsyn 25.6.2018 sak 18/374 punkt 5.1.1.
Equinor har valgt å referer til NORSOK R-003 sikker bruk av løfteutstyr, som krav til innhold i lokale løfteprosedyrer SO12060 Final Ver. 2 publisert 2019-01-03 for Martin Linge A.
Hjemmel
Materialhåndtering
Beskrivelse
Mangelfull tilrettelegging for materialhåndtering.
Begrunnelse
Under dokumentgjennomgang, befaring og intervjuer ble det påvist områder som fortsatt ikke er tilstrekkelig tilrettelagt for materialhåndtering. Dette gjelder blant annet:
- Det var ikke utarbeidet en god plan for vedlikehold og håndtering av batterier i batterirom. Det ble fortalt at det er en aktivitet som antas å skulle utføres kun en gang i løpet av levetiden, men batteripakken består av et stort antall enkeltelementer som både skal vedlikeholdes, kontrolleres og eventuelt skiftes. Trange forhold rundt batteriene vanskeliggjør de oppgavene som må gjøres og kan oppstå under bruk. Dette punktet var også rapportert som avvik under tilsyn 25.6.2018 sak 18/374 punkt 5.1.5.
- I forbindelse med materialhåndtering av lettere utstyr er vare-/personheis installert ute i prosessanlegget. Heisen har en del nedetid på grunn av feil og mangler som igjen fører til mye bæring av utstyr mellom etasjene. Dette gjelder spesielt stillasmateriell og løfteutstyr for midlertidig rigging.
- Tilrettelegging for inn- og utløfting av konteinere til proviantdekk. I dette området er det fortsatt mye blindsoner på grunn av rekkverk montert på taket av heissjakt. Det er tidligere informert at rekkverk skal fjernes for å sikre god sikt og sikker håndtering, men dette var ikke utført på tidspunktet for tilsynet. Denne observasjonen var også rapportert som avvik under tilsyn 25.6.2018 sak 18/374 punkt 5.1.3.
Hjemmel
Mangelfull tilrettelegging av atkomst
Beskrivelse
Mangelfull tilrettelegging av atkomst for dekkspersonell til proviantdekk.
Begrunnelse
Det var ikke tilrettelagt for at dekkspersonell skal ha en effektiv og forsvarlig atkomst til proviantdekk. På tidspunkt for tilsynet måtte personell klatre opp en leider og krype inn en luke for å komme opp til proviantdekket. Alternativet var at de skiftet til rent tøy og benyttet den eneste tilkomsten til proviantdekket, som var gjennom kjøkkenområdet i boligmodulen.
Hjemmel
Mangelfull bruk av løfteredskap
Beskrivelse
Mangelfull bruk av løfteredskap i forbindelse med midlertidig rigging.
Begrunnelse
Under befaring på innretningen ble det påvist feil bruk av rundslings i forbindelse med installasjon og midlertidig oppheng av «cantilever deck F 30». Rundslings ble ikke brukt slik som beskrevet i brukermanual for bruk av rundslings. Det ble brukt for små anleggsflater mellom stål og fiber i forhold til anbefalinger. Konsekvenser ved redusert diameterforhold var ikke tatt med i beregninger for installasjon av løfteutstyr, eller ikke av personell som utførte den midlertidige riggingen av løfteredskap.
Hjemmel
Manglende bruk av sakkyndig virksomhet
Beskrivelse
Manglende bruk av sakkyndig virksomhet i forbindelse med rigging av utstyr over 2 tonn.
Begrunnelse
I forbindelse med valg og vurdering av løfte-/opphengspunkter ved innløfting av «cantilever deck F 30» var det ikke brukt sakkyndig virksomhet til utsendelse av godkjenningsattest for opphengspunktet, ref. NORSOK R-003 tabell 3.
Equinor har valgt å bruke NORSOK R-003 sikker bruk av løfteutstyr som norm i sitt styringssystem
Hjemmel
Stillas
Beskrivelse
Mangelfull oppfølging av stillas på installasjonen.
Begrunnelse
Selskapet skal sikre at entreprenøren ivaretar regelverkets krav til sikker utførelse av arbeid. Under befaring på innretningen ble det påvist flere avvik på stillaser i forhold til produsents brukermanual, uten at dette var fanget opp at Equinor. Følgende punkter ble påvist:
- Spir som var skjeve i forhold til montering der det ikke var brukt dørkvanger/låselist som sikret rette spir.
- Stillasspir som stod direkte på malt gulv uten fotplater/stillasbein.
- Stillas montert delvis i rømningsvei.
- Skadet stige på et av stillaslagrene som ikke var tatt ut av bruk.
Hjemmel
Manglende varsling og melding av hendelser
Beskrivelse
Manglende varsling og melding av hendelser til Ptil.
Begrunnelse
Ved gjennomgang av selskapets egne registreringer i Synergi av type fallende gjenstander
var det registrert 15 hendelser innen denne kategorien. Vår gjennomgang viser at flere av de registrerte hendelsene under ubetydelig endrede omstendigheter kunne ha ført til skader av alvorlig eller mindre alvorlig karakter. Flere av hendelsene har også forekommet innenfor sperret område, samtidig som det har befunnet seg personell som utførte arbeid innenfor sperringen. Dette personellet kunne blitt truffet ved ubetydelige endrede omstendigheter.
Vi fant ved gjennomgang av hendelsene som var registrert i Synergi at 8 av 15 hadde en fallenergi på 55 til 25506 J, og var vurdert av selskapet som ikke varslings- og meldingspliktige til oss.
Vi er blitt fortalt at personell mener at de har fulgt selskapets prosedyre for rapportering ute på innretningen og at avgjørelsen blir fattet på land etter gjeldende kategoriseringer hos dere.
Vi så også at flere av rapportene var mangelfullt utfylte med begrunnelse og vurderinger.
Hjemmel
Styring av risiko for muskel- og skjelettplager
Beskrivelse
Mangelfull styring av risiko for muskel- og skjelettplager for personell involvert i ferdigstillelsesarbeidet på Martin Linge A.
Begrunnelse
Under tilsynet kom det frem at ferdigstillelsesarbeidet på Martin Linge A innebar utfordringer knyttet til trappegåing og bæring av utstyr i trapper for personell. Heisen i prosessanlegget var ofte ute av drift, og dette medførte ytterligere trappegåing med og uten manuell håndtering. Det var i liten grad gitt informasjon og opplæring til utførende personell om risiko for muskel- og skjelettplager i forbindelse med ferdigstillelsesarbeidet, og hvordan denne risikoen skulle håndteres. Det var gitt føringer på at personell ikke skulle bære over 25 kg i trappene, men utover dette var det opp til den enkelte å avgjøre hvorvidt man ville bære med seg materiell i trappene. Arbeidstilsynets vurderingsmodeller anbefaler ikke enkeltløft over 25 kg eller bæreavstand over 20 meter på plant underlag.
Det var ikke utført vurdering av manuelt arbeid og av risiko for muskel- og skjelettplager for personell involvert i ferdigstillelsesarbeidet på Martin Linge A. Det var heller ikke vurdert hvordan risiko for muskel- og skjelettplager ble påvirket av at heisen i perioder ikke kunne benyttes.
I tidligere tilsyn med Martin Linge boligkvarter (vår referanse 2018/377) ble det i forbedringspunkt påpekt at enkelte tekniske løsninger som var valgt på vaskeriet (tørketrommel plassert oppå vaskemaskin og i lugarer med vendbare senger (høye skap over seng) kan gi høy ergonomisk belastning. I tilbakemeldinger fra operatøren ble vi informert om at det var blitt vurdert som ikke nødvendig å gjøre utbedringer av disse forholdene. Under det pågående tilsynet ble vi imidlertid informert om at de overnevnte tekniske løsningene ikke ble ansett som hensiktsmessige for utførende personell, og at det nå ble vurdert kompenserende tiltak.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Forskrift om utførelse av arbeid § 23-1 om risikovurdering ved planlegging, utforming og utførelse av manuelt arbeid og § 23-3 om informasjon om risiko i tilknytning til ergonomisk belastende arbeid