Tilrettelegging for effektiv og forsvarlig materialhåndtering
Beskrivelse
Mangler ved tilrettelegging for effektiv og forsvarlig materialhåndtering
Begrunnelse
Det ble observert eksempler på forhold hvor tilretteleggingen for effektiv og forsvarlig materialhåndtering har forbedringspotensialer:
- I forbindelse med arbeidet for å etterkomme pålegget som ble gitt etter tilsynet i januar 2016 var det blant annet utarbeidet en omfattende materialhåndteringsstudie for Ula. Dokument nr. PO-158365-R-RA-0001, rev. 02, datert 03.11.2016. Denne studien dekker i hovedsak nødvendig materialhåndtering i forbindelse med vedlikehold, samt de konkrete eksemplene som var påpekt i Ptils forrige rapport. Studien dekker i mindre grad nødvendig materialflyt over innretningene, herunder behov og tilrettelegging av tilstrekkelige dekk for lasting og lager, i forskjellige faser og aktiviteter slik som normal drift, wireline og coiltubing-aktiviteter, prosjekter og større vedlikeholdskampanjer. I BPs tilsvar på pålegget vedrørende materialhåndtering ble det opplyst at studien skulle gjennomføres i henhold til anbefalingene i NORSOK R-002, Lifting equipment, vedlegg B.
- Det ble observert at standby-fartøyet ble brukt som mellomlager for å kompensere for plassutfordringer ombord. Dette medfører ekstra løfteoperasjoner med tilhørende risiko.
- Det fremkom i samtaler at gratingområder til tider ble brukt for landing av last i boring, noe dette ikke er beregnet for.
- På D-plattformen, boreinnretningen, er det ikke heis, og trapp må benyttes. Det fremkom at den foreliggende helserisikovurderingen ikke fullt ut dekket dagens bruk. Nytt prosjektpersonell hadde flyttet inn i kontorlokaler på innretningen, materiell, deriblant stillasmateriell, ble transportert i trappene i stedet for å vente på kranløft. En del materiell hadde også en størrelse som gjorde at det ikke lot seg transportere i ryggsekkene som var gjort tilgjengelig.
- I samtaler med relevant personell fremkom det at i forbindelse med vedlikehold av batteripakker måtte det foretas manuell håndtering av enheter med vekt over 50 kg, noen endog over 80 kg. Dette gjaldt for områdene Q15, D14 og P03. Like før oppsummeringsmøtet fikk vi opplyst at det var tilgjengelig et jekkesystem for disse aktivitetene. Dersom dette systemet er tilfredsstillende, så har AkerBP en utfordring når det gjelder informasjon/opplæring.
- Det ble det opplyst at malingslageret var lite, trangt og ikke godt tilrettelagt for materialhåndtering for de større malingskampanjene som til tider ble gjennomført.
- Det fremkom at det på kjellerdekket på Q15 var blitt identifisert en kollisjonsfare for truck. Planen var å flytte høytrykksspyler (2x2m) ut av lageret for å redusere kollisjonsfaren. Et nytt dekk på ca. 5x30m var ferdigprodusert for blant annet å gi plass til høytrykksspyleren. Dette dekket ble imidlertid kansellert på bakgrunn av kost/nytte vurderinger og den gang antatte korte gjenværende levetiden for Ula.
- Atkomsten til BOP kranene for vedlikehold og før/etterbruksjekk var mangelfull. Det ble opplyst at det måtte bygges et 8 – 9 meter høyt stillas hvert halvår for service og vedlikehold av kranene. Før og etterbrukssjekk kan ikke utføres i henhold til bruksanvisning når en ikke har tilstrekkelig atkomst. Dette er den samme observasjonen som ble gjort ved forrige tilsyn. Da svarte BP at basert på kort gjenværende levetid og kost/nytte vurderinger, så ville en fortsette med nåværende løsning. Etter det vi forstår så er nå vurderingene vedrørende gjenværende levetid endret.
- I forhold til fremdriftsplanene for å etterkomme pålegget vedrørende materialhåndtering ble det observert at det var lite av de fysiske tiltakene som var utført, og at noen aktiviteter var forsinket i forhold til plan.
- Tilrettelegging for håndtering av 20 liters oljekanner var fremdeles utestående.
- Nye løfteører for WAG-modulen, og bumpersarrangement for kjemikalietanker var fremdeles utestående. Dette skulle ha vært på plass i løpet av Q2 2017 i henhold til plan.
- Ca. 50% av planlagte nye bumpers var ikke montert.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Innretninger og transportveier skal utformes slik at materialhåndtering og personelltrafikk kan foregå på en effektiv og forsvarlig måte. Materialhåndtering skal i størst mulig grad skje ved hjelp av mekaniske systemer og tekniske hjelpemidler.
Jamfør veiledningen til innretningsforskriften § 13 om materialhåndtering og transportveier, atkomst og evakueringsveier, jamfør NORSOK R-002, Vedlegg B om materialhåndtering.
Offshorekranene
Beskrivelse
Mangler ved vedlikehold av offshorekranene.
Begrunnelse
Følgende forhold ble observert:
- I tre av kranene fungerte ikke HVAC anleggene tilfredsstillende. I en av disse var HVAC anlegget helt ute av drift.
- For å aktivere nødkjøring av kranene må en inn i maskinrommet for å koble opp flere slanger og operere ventiler. Imidlertid var det ikke en enkel og god bruksanvisning tilgjengelig i maskinrommet.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Den ansvarlige skal sikre at innretninger eller deler av disse holdes ved like, slik at de er i stand til å utføre sine krevde funksjoner i alle faser av levetiden.
Andre forhold
Beskrivelse
Mangler ved stillas, rømningsveier, lastbærere og bruksanvisning.
Begrunnelse
Følgende forhold ble observert:
- På stillas ble det observert noen eksempler på mangelfull bruk av sikringsklips og sikringsbolter. Dette ble også observert ved forrige tilsyn.
- Det ble observert stillas delvis montert i rømningsvei, uten at hindringen var merket.
- Det ble også observert mange lastbærere med stablehjørner, hovedsakelig på lastbærere for tanker. Disse representerer en fare for fasthuking, spesielt i forsyningsskip.
- Bruksanvisningen for flettede flate ståltaustropper var mangelfull. Den viser ikke tydelig faren for mulig feilbruk av disse stroppene.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Jamfør veiledningen til innretningsforskriften § 13 om materialhåndtering og transportveier, atkomst og evakueringsveier, jamfør NORSOK R-002, Vedlegg F om «Portable units», kapittel F.1 «General».
Forskrift om maskiner vedlegg 1, pkt. 1.7.4.2 og 4.4