Barrierestyring
Beskrivelse
Det er ikke etablert egne innretningsspesifikke overordnede strategier og prinsipper for utforming, bruk og vedlikehold av barrierer basert på risiko- og farevurderinger for Oseberg C.
Begrunnelse
Barrierestrategien skal beskrive resultat av analysene, vurderinger og de påfølgende beslutninger som er tatt med hensyn til behov for risikoreduserende tiltak.
I møtet 2.12.2014 ble det informert om at det ikke eksisterer en overordnet innretningsspesifikk barrierestrategi og krav til ytelse. Dette skulle utarbeides i 2015, men det er i TRA for Oseberg C lagt til et eget kapittel for dette arbeidet.
I møtet 2.12.2014 etterspurte Ptil dokumentasjon på at utstyr i brønnhodeområdet kunne motstå de dimensjonerende lastene fra brann og eksplosjon. Dette er ikke mottatt.
Teknisk Tilstand Sikkerhet (TTS) ble for Oseberg C utført i 2011 og det er fortsatt en del tiltak som ikke er avsluttet. De fleste utføres i løpet av 2015 og eksempler på dette er syv sårbarhetsanalyser/robustanalyser som ikke er utført. Det ble opplyst under tilsynet at de ikke kjente til at Statoil hadde utviklet mal for hvordan slike analyser skulle utføres.
Det var igangsatt en sårbarhetsanalyse for brannvannsystemet. Vi ble informert om at analysen skulle inkludere 18 timers drift av brannvannsystemet uten bruk av hjelpesystemer.
En isoleringsplan, under utarbeidelse, ble verifisert under tilsynet. Isoleringsplanen /6/ var utarbeidet og verifisert uten å inkludere stenging til fakkel, se og beskrivelse i kapittel 5.2.2.
Test av ytelse og strategi for brannmonitor i M20 (SM-74-502):
Det ble opplyst under tilsynet at brannmonitorene (SM-74-502 og SM-74-503) skulle redusere konsekvens av brann i boretårnet. Modul M100 skjuler delvis monitor SM-74-503 når boretårnet står som under tilsynet. Monitor SM-74-502 ble testet under tilsynet. Avstand mellom monitor og boretårn var 40-50 m. Det var ikke stilt krav til kastelengde for monitoren, men det var krav til måling av mengde og trykk til hver monitor /9/.
Monitoren ble testet ved å rette vannstrålen ut mot sjø og kastelengden til monitoren ble målt ved hjelp av kranbom til ca 50 meter. Systemet for slokking av brann i boretårn fremstår som lite robust både med hensyn på kastelengde, kapasitet og plassering av monitorer.
Hjemmel
Kompetanse
Beskrivelse
System for styring av kompetanse og trening kan forbedres.
Begrunnelse
Det ble gjort en verifikasjon av kompetansen til utførende personell i forbindelse med planlegging av isolering /6/ (OM05.07.01). Den som utarbeidet isoleringsplanen hadde tatt siste relevante kurs i 2002, fittingkurs utført i 1995 og ventilkurs i 1997. For fitting- og ventilkurs vil det normalt være krav til oppdatering hvert fjerde år. Slik vi forstår kravene til kompetanse i Statoil, er kursene knyttet til flensarbeid, ventilteknikk og fittings i Norsk olje og gass /7/ relevante for denne type jobb.
Isoleringsplanen /6/ var utarbeidet og verifisert uten å inkludere stenging til fakkel.
Operativt personell har begrenset kunnskap om metode for konsekvensklassifisering, men kan gi innspill til Drift- og Vedlikeholdsleder (D&V leder) om behov for endring av prioritet på notifikasjoner. I forbindelse med Godkjennings- og prioriteringsmøte (GP-møtet) har DV-leder anledning til å godkjenne endring av prioritet.
Hjemmel
Midlertidig utstyr
Beskrivelse
Mangelfull styring og oppfølging av midlertidig utstyr.
Begrunnelse
Feltverifikasjoner og gjennomgang i SAP viste:
- Malingskontaineren på toppdekk hadde vært i bruk i flere år, men hadde fremdeles midlertidig tilkobling. Den var ikke registrert i SAP og hadde heller ikke forebyggende vedlikehold.
- Skap med brønnsmøreutstyr, ved brønnhodene, ble koblet til ved hjelp av skjøteledning ved bruk av utstyret. Denne løsningen hadde vært i bruk i flere år.
Hjemmel