Vindkraft er i utgangspunktet en enkel teknologi å forstå – en turbin drevet av vind. På land er dette en velkjent og etablert teknologi. Men hva skjer når vi flytter turbinene ut på havet?
Bunnfast og flytende havvind
De fleste havvindparker i verden i dag er bunnfaste. Disse fungerer kun på havdyp ned til rundt 70 meter. Men dette dekker bare en liten del av det globale potensialet for havvind.
80 prosent av verdens havvindressurser er i områder dypere enn 70 meter. På norsk sokkel har vi store dyp, som gir desidert størst potensial for flytende havvind.
Flytende havvind byr på sine egne utfordringer. Fundamentet må gi nok stabilitet til å tåle høye bølger, sterk strøm og utfordrende vindforhold. Flere ulike teknologier er under utvikling for å møte disse kravene.
En gjennomsnittlig havvindturbin kan i dag produsere opp til 8 megawatt, nok til å forsyne 2500 norske husholdninger.
Men det er ikke nok å produsere strømmen – den må også fraktes til land. Her kommer omformerplattformer inn i bildet. Disse tar imot vekselstrøm fra turbinene og konverterer den til likestrøm for mer effektiv transport over lange avstander.
Hvorfor lager Havtil innhold om havvind?
I 2020 fikk Havtil delegert myndighetsansvar for havvind. Det innebærer at vi skal utvikle regelverk og føre tilsyn med utbygging og drift av vindkraftverk til havs.
Et nytt regelverk for fornybar energiproduksjon er nå under utarbeidelse.