Ekofisk - en vugge for sikkerhetsutviklingen



Ekofisk var det første feltet i produksjon på norsk sokkel. Det er en sentral del av norsk historie de siste 50 årene og er også norsk oljehistorie i miniatyr. Funnet av feltet innledet en fase helt uten sidestykke, og har preget stort sett alle sider av det norske samfunnet siden.
- Barrierestyring
- Beredskap
- Risikostyring
Ekofisk er også et av de aller største feltene. Mer enn 30 plattformer, en lagertank i betong, flere lange eksportrørledninger, en stor terminal for mottak av råolje og våtgass i Teesside i Storbritannia og et mottaksanlegg for gass i Emden i Tyskland. Alt dette har vært i drift for å produsere hydrokarboner fra kalkreservoarene i Ekofiskområdet og frakte oljen og gassen ut til markedet.

Høy pris
Verdien og velstanden Ekofiskfeltet har bidratt til har naturlig nok fått stor oppmerksomhet. Men historien om Nordsjøens «grand old lady» omfatter også viktige steg på veien mot dagens sikkerhetsnivå i hele næringen.
Ekofisks lange historie er fylt av teknologisk utvikling og suksesser, men også store tragedier. I de første tiårene med oljevirksomhet på norsk sokkel, skjedde en rekke ulykker og alvorlige hendelser. Ekofiskområdet ble hardt rammet. Flere helikopterulykker, brann på Ekofisk 2/4 A-plattformen i 1975, der tre omkom under evakuering, den store oljeutblåsningen på Bravo i 1977 - og katastrofen med Alexander L. Kielland i 1980, hvor 123 mennesker omkom. Alle disse er hendelser som er en del av vår oljehistorie.
Kielland: Viktig og vond arv
Kielland-ulykken fikk særlig stor betydning for utviklingen av sikkerheten på norsk sokkel - med hensyn til regelverk, tilsynsordning og fordeling av myndighetsansvar.
Selv om det var gjort mye sikkerhetsarbeid også før 1980, avdekket ulykken svakheter når det gjaldt beredskap, opplæring, ansvarsplassering, regulering og myndighetsoppfølging. I årene etter ble det derfor gjort viktig og varige endringer og forbedringer.

Etter ulykken ble store deler av sikkerhetsregimet gjennomgått og omformet. Endringene i regelverket og ansvarsfordeling danner grunnlaget for dagens sikkerhetsregime og det høye sikkerhetsnivået vi har i dag.
Les mer: Kielland - et vendepunkt for sikkerhetsarbeidet
På museum
Det er nå over 50 år siden funnet av Ekofisk. Men det er allerede mange år siden nordsjøgiganten havnet på museum.
På begynnelsen av 2000-tallet ba Riksantikvaren om at Ekofisks industrihistorie måtte dokumenteres, med utgangspunkt i kulturminneloven. Jobben ga de til Norsk Oljemuseum, som har samlet mye skriftlig materiale og bilder. I museets utstilling finnes også en del ikoniske gjenstander, som for eksempel borekronen som Ocean Viking brukte da borestrengen trengte inn i reservoaret den 25. oktober 1969.

Du kan lese hele historien om Ekofisk på nettstedet https://ekofisk.industriminne.no
Ekofisk
Ekofisk-området ligger i den sørlige del av Nordsjøen, 300 kilometer sørvest for Stavanger. I tillegg til Ekofisk-feltet består området av de produserende feltene Eldfisk og Embla, som også inngår i utvinningstillatelse (PL) 018. De tre feltene blir drevet av ConocoPhillips på vegne av eierne i PL 018.
Kilde: conocophillips.no