Bakgrunnen for studien er at nødkraftsystemer i økende grad utfordrer Havtils krav til enkelhet, noe som kan føre til usikkerhet om systemets pålitelighet og robusthet.

Studien tar sikte på å belyse disse problemstillingene og gi innspill til mulige løsninger som ivaretar personellsikkerhet samtidig som påliteligheten og robustheten til nødkraftsystemet opprettholdes.

Arbeidet har bestått av en gjennomgang av gjeldende regelverk, intervjuer med selskaper som opererer på norsk sokkel, og vurderinger av funnene fra dokumentgjennomgangen og intervjuene. Vurderingene er kategorisert ved å gruppere risiko, angi mulige konsekvenser og liste opp anbefalinger.

Regelverkskrav

Tilbakemeldingene fra operatørene indikerer at regelverket og standardene har en god balanse mellom funksjonskrav og preskriptive krav.

Kravene gir tydelige føringer for utforming av nødkraftsystemer samtidig som de gir rom for innovative løsninger og design.

Det er imidlertid rom for tydeligere føringer, spesielt når det gjelder personellsikkerhet.

Testing og verifikasjon

Studien har også identifisert utfordringer knyttet til testing og verifikasjon av nødkraftsystemer. Uten omfattende rutinemessig testing vil verifikasjon av påliteligheten være utfordrende.

Operatørene har ikke rapportert om svikt i nødkraftsystemene, men de opplever utfordringer med å verifisere systemets totalitet gjennom testing.

Anbefalinger

Studien har identifisert en rekke anbefalinger, blant annet rettet mot tydeliggjøring av regelverkshierarki, intensjon med begrepet «nødkraftforbruker», og viktigheten av gode testprosedyrer.

For nye innretninger anbefales det å utføre tilsyn tidlig i designfasen for å sikre at regelverket følges og at prosesser for evaluering av robusthet og sikkerhet er på plass.

For eksisterende innretninger foreslås det å gjennomføre vurderinger av robustheten til eksisterende systemer og eventuelle tiltak for å øke denne.