Vi har sett spesifikt på kvalifiseringsprosessen som er benyttet til å dokumentere kvalifikasjon og bruk av en metode kalt «perforate, wash and cement» (PWC).
Denne metoden benyttes for å etablere permanente brønnbarrierer, og vi har fokusert på erfaringsoverføring og læring relatert til hvordan brønnbarrierene verifiseres ved bruk av denne metoden eller nye teknologien.
Dokumentasjon
Ptil fører tilsyn med at operatørselskapene på norsk sokkel kvalifiserer ny teknologi og nye metoder innenfor fagfeltet permanent plugging og forlating av brønner, og at de nye løsningene dekker gjeldende regelverkskrav. Det stilles krav til at gjennomført kvalifiseringsprosess skal være dokumentert og etterprøvbar, og dermed sikre både robuste og kostnadseffektive løsninger i et langsiktig perspektiv.
I denne kunnskapsinnhentingen har vi fått informasjon og dokumentasjon fra selskapene ConocoPhillips, Equinor og Aker BP. Vi har lagt vekt på behov for utprøving av ny teknologi, dokumentasjon av kvalifikasjonsprosessen, og ulikheter og likheter i operatørenes vurdering knyttet til metodens egnethet, begrensninger og tilhørende resultater for etablering av permanente brønnbarrierer.
Erfaringsoverføring
Erfaringsoverføringen og læringen som er benyttet ved kvalifiseringen av PWC og videre utvikling av metoden, har vært delt mellom operatørene og vil komme andre operatører til nytte i fremtiden. Vi mener at det i tilsvarende prosjekter der en kvalifiserer ny teknologi og nye metoder, vil være nyttig med erfaringsoverføring og tilhørende læring på tvers mellom operatører.
Som et resultat av kunnskapsdeling og erfaringsoverføring, har industrien i samarbeid utviklet nye retningslinjer i NORSOK D-010 (Revisjon 5/2021), der en understreker muligheter og begrensningene ved bruk av PWC, og forutsetningen med å etablere en «track record» før sementpluggene kan verifiseres uten tilhørende utboring og logging. Både innretningsforskriften § 9 om kvalifisering av ny teknologi og NORSOK D-010 refererer til bruken av DNV-GL-RP-A203.
Beste praksis
NORSOK D-010 understreker viktigheten av å etablere en beste praksis og en kvalifikasjonsmatrise for bruk av PWC-metoden. I tilfelle PWC-operasjonen ikke utføres i samsvar med beste praksis, skal sementpluggen bores ut og sementbindingslogging utføres. En aktuell utfordring er tolkningen av sementbindingsloggen ved bruk av jet-type PWC siden de store perforerte hullene gjør tolkningen av rådataene mer utfordrende.
For hver brønn eller applikasjon utenfor grensene fastsatt i selskapenes interne beste praksis kreves det en ny kvalifikasjon for å verifisere brønnbarrieren med tilhørende utvikling av en kvalifikasjonsmatrise. Ved bruk av PWC av andre operatører på andre felt, må metoden kvalifiseres.
Konsulentselskapet Reflekt har utarbeidet rapporten på vegne av Ptil.