Bakgrunn

Som en oppfølging av tidligere utgitt rapport fra petroleumstilsynet og trend i næringen med økt bruk av litium-ion batterier, så vi et behov for å øke kunnskap og forståelse til aktørene rundt risikoelementer for denne teknologien, særlig rettet mot bruk i petroleumsvirksomheten.

Her kan du lese tidligere utgitt rapport: HMS effekter, konsekvenser og muligheter ved hybridløsninger for kraftsystem i petroleumsnæringen

Mål

Målet med studien var å identifisere risikofaktorer og komme med konkrete forslag til tekniske, operasjonelle og organisatoriske tiltak som kan bidra til sikrere anlegg. Studien skal også fremme viktig informasjon til beslutningstakere og beredskapslag for å gi disse ett bedre grunnlag og forutsetninger til å håndtere feil, fare og ulykkessituasjoner som inkluderer større litium-ion installasjoner.   

Resultat fra arbeidet 

Resultatet fra dette prosjektet har vært verdifullt for å øke kunnskapen om risikoelementer, og gi konkrete forslag til forbedringer samt bidra til allsidig belysning av problemstillinger relatert til litium-ion installasjoner i petroleumsnæringen.

Ptil ønsker å fremheve følgende punkt:

  • Viktigheten av å ha en helhetlig forståelse av hvilke risikoelementer man introduserer med å installere slike batterisystemer og eventuell påvirkning disse kan ha på opprinnelig systemer og design.   
  • Benytte og definere ressurser som innehar en overordnet systemintegratorrolle i planlegging og installasjon av batterisystemer, for å sikre at man ikke svekker eksisterende installasjoner og får en  riktig og korrekt integrering mot samhandlende systemer.  
  • Inkludere brukerne i tidlig fase ved design og utforming av anlegget. Det er viktig med søkelys på systemets tekniske oppbygging og virkemåte samt menneskelige faktorer (brukergrensesnitt) og alarmforståelse.  
  • Dagens metode for risikoanalyser bør utvides for å også vurdere eksplosjonsfare i batterirom. 
  • Elektrisk utstyr i rommet bør reduseres til et minimum og tennkildekontroll må ivaretas i tilfelle gassutvikling. 
  • Det bør sikres at batteriet produseres med høy kvalitet og at designet tar høyde for celledefekter.  
  • Plassering av batterirom er viktig om bord på en offshore innretning, og man må tilstrebe å redusere risikoen for å bli eksponert for eksterne branner og eksplosjoner, skipskollisjoner og fallende laster. I tillegg er det viktig at en hendelse i batterirom ikke truer integriteten til sikkerhetskritiske funksjoner i nærliggende områder.  
  • Batteriene bør plasseres i dedikerte rom for å redusere risikoen for en hendelse i rommet. 
  • Personell om bord må kjenne til farene forbundet med stor batterikapasitet og ha kunnskap om og trening i riktig opptreden, både ved vanlig bruk, ved vedlikehold og ved feil, fare og ulykkessituasjoner.