Petroleumstilsynet (Ptil) engasjerte i 2014 Safetec Nordic AS til å gjennomføre et kunnskapsutviklingsprosjekt om elektrisk kraft fra land, reservekraft og nødkraft. Hensikten var å få en helhetlig oversikt over operatørenes beslutningsprosesser knyttet til valg og robustgjøring av tekniske løsninger for elektrisk kraftgenerering og distribusjon, herunder kraft fra land eller annen innretning, reservekraft og nødkraft.

Bakgrunn

I de senere årene har petroleumsvirksomheten fått en tettere integrering mellom land og hav. Elektrisk kraftgenerering foregår i større og større grad fra land og distribueres via vekselstrøms- eller likestrømskabler ut til de faste innretningene offshore.

Ptil har samtidig sett en negativ trend når det gjelder valg av størrelse på lokale nødkraftgeneratorer. Det har vært en markant økning i generatorstørrelse, noe som har medført økt kjølebehov til dieselmaskinen i form av sjøvann. Dette kan resultere i at integriteten og robustheten svekkes, ved at nødkraftsystemet ikke oppfyller prinsippet om at det skal være "selfcontained".

Ptil har i den senere tid sett flere eksempler på PUD-søknader hvor det er valgt lite robuste løsninger som ikke tilfredsstiller intensjonen i regelverket. En sentral oppgave i prosjektet var derfor å se nærmere på hvilke laster som inngår i nødkraftsystemet, bruk av samtidighetsfaktorer, samt om det finnes muligheter for optimalisering innenfor rammene i regelverket.

Kunnskapsinnhenting, læring og forbedring

Temaet som inngår i rapporten er viktig for næringen, og Ptil vil bruke resultatene til videreutvikling av regelverket, i tilsynsaktiviteter og i saksbehandling av samtykker og PUDer.