Siden 2011 har Havtil annethvert år gjennomført undersøkelser for å kartlegge brønnintegriteten til midlertidig forlatte brønner. Funnene gjøres offentlig tilgjengelige gjennom anonymiserte data.  

Grafer som viser antall grønne, oransje og røde brønner i 2024 og et kart som viser brønnene fordelt på lokasjon.
Oversikt over fordelingen av grønne, gule, oransje og røde brønner på norsk sokkel, samt lokasjon. Foto: THREE60 Energy AS

Selskapet THREE60 Energy AS ble engasjert for å sammenfatte en rapport etter datainnsamlingen i 2024, hvor det er rapportert inn 488 brønner. Av disse 488 brønnene er det 241 inaktive utvinningsbrønner.  Til sammenligning ble det i 2022 rapportert inn 227 brønner.

Økningen i rapporterte brønner skyldes hovedsakelig at innsamlingen i 2024 inkluderer både midlertidig plugget og forlatte brønner ihht NORSOK D-010 Rev.5/2021 og inaktive utvinningsbrønner i henhold til EUs Metanforordning fra juli 2024.  

Det er ikke avgjort om EU-forordningen for å redusere metanutslipp i energisektoren blir EØS-relevant. En offentlig høring for Norge pågår nå i regi av Energidepartementet. 

Operatørene har i 2024 rapportert inn midlertidig forlatte brønner i ulike kategorier for brønnintegritet med tilhørende fargekoding etter Offshore Norges retningslinje 117, og klassifisering i henhold til NORSOK-standard D-010 for midlertidig plugget og forlatte brønner med eller uten kontinuerlig overvåking. 

Røde og oransje brønner

Funn i årets kartlegging viser at antallet brønner i kategoriene oransje og rød har økt fra 17 i 2022 til 33 i 2024. For brønner som er kategorisert som røde eller oransje må selskapene sette i verk tiltak slik at de sikrer samsvar med regelverket. Havtil følger opp at selskapene iverksetter de rapporterte planene for disse brønnene.  

Brønner i kategori rød har svikt i én brønnbarriere, mens den andre brønnbarrieren er degradert. Tilsvarende har brønner i kategori oransje svikt i én brønnbarriere, mens den andre brønnbarrieren er intakt.   

Graf som viser fordelingen av røde og oransje brønner mht planer for framtiden.
Oversikt over fordelingen av røde og oransje brønner med hensyn til planer for framtiden. Foto: THREE60 Energy AS

 

Framtidsplanene for disse brønnene er at samtlige røde brønner er planlagt permanent plugget innen 2025. For de oransje brønnene er det rapportert at de enten skal gjenbrukes, permanent plugges eller at de har en uavklart plan.

Krav til selskapene

  • Brønnintegritet og sikkerhet er selskapenes ansvar. Havtil forventer at selskapene etterlever kravene i regelverket og sørger for at virksomheten drives forsvarlig. 
  • For brønner som er kategorisert som røde eller oransje må selskapene sette i verk tiltak slik at de sikrer samsvar med regelverket. 
  • Der det er brudd i en brønnbarriere må det iverksettes planer som gjenoppretter brønnbarrieren. 
  • Havtil følger selskapene tett opp for å forsikre oss om at midlertidig plugget og forlatte brønner håndteres på en god og sikker måte. 
  • For havbunnskompletterte brønner skal brønnintegriteten overvåkes dersom brønnene planlegges forlatt i mer enn tolv måneder. Letebrønner skal ikke midlertidig forlates utover to år.*
  • I utvinningsbrønner skal hydrokarbonførende soner plugges og forlates permanent innen tre år dersom brønnen ikke overvåkes kontinuerlig.* 

*Kravene gjelder for lete- og utvinningsbrønner påbegynt etter 1.1.2014.

Videre planer 

Undersøkelsen viser at 156 av 488 brønner er planlagt permanent plugget og forlatt innen 2030. For nær 200 av brønnene er det planlagt slissegjenvinning eller at brønnene skal tilbake i produksjon/ injeksjon.  

Graf som visere videre planer for brønnene.
Oversikt over fordeling av videre planer for brønnene på norsk sokkel. Foto: THREE60 Energy AS

 

Positiv trend

2024-undersøkelsen viser positive trender i å opprettholde brønnintegriteten til tross for den betydelige økningen i antallet innrapporterte brønner. Andelen brønner i hver integritetskategori forblir konsistent med tall fra 2022, noe som er et positivt resultat når det gjelder generell brønnsikkerhet.  

Fokus fremover er oppfølging av brønner med degradert brønnintegritetstilstand (røde og oransje brønner).  

For mer informasjon, se vedlagt rapport.