Ptil arrangerte torsdag 12. januar fagdag i vedlikeholdsstyring i Ptils lokaler. Mange temaer var oppe fra både interne og eksterne foredragsholdere, framfor et engasjert publikum.

Thom Fosselie fra Ptil påpekte i sitt foredrag vedlikeholdets betydning for sikkerhetsarbeidet:

- Vedlikehold er en bærebjelke i sikkerhetsarbeidet, men funn fra våre tilsyn viser klare mangler i fundamentet for god styring av vedlikehold.

- Vi ser en økende trend der en har identifisert et behov for vedlikehold, men ikke har gjennomført det. Den trenden må snus, avsluttet Fosslie til en fullsatt sal.

Publikum i salen
Foto: Morten Gjerstad

I fagdagen, som Ptil ønsker å gjøre til et årlig arrangement, var dette de viktigste budskapene:

  • Det er en sammenheng mellom hendelser og vedlikehold. Vedlikehold er avgjørende for å hindre storulykker gjennom blant annet å sikre innretningers integritet og stabilitet, hindre hydrokarbonlekkasjer og å ha kontroll med tennkilder.

  • Antall alvorlige hendelser er høyt og må ned. Ptil vil i en sektoroppgave for 2023 adressere sammenhenger mellom hendelser og vedlikehold.

  • RNNP-tallene for vedlikehold viser en økende trend når det gjelder behov for korrigerende vedlikehold. Trenden for identifisert behov for, men ikke utført vedlikehold, må ned.

  • Funn fra tilsyn viser at selskapenes oppfølging av eget system for styring av vedlikehold ikke er tilstrekkelig.

  • Vår næring går inn i en høyaktivitetsperiode. Næringen kan måtte håndtere behov for vedlikehold i et marked med begrensninger i tilgang på både kapasitet og kompetanse.