Koordineringsordningen for regelverksutvikling og tilsyn med HMS ble etablert i 1985 og videreutviklet i forbindelse med etableringen av Petroleumstilsynet i 2004. Ordningen ble da utvidet til også å gjelde landanlegg underlagt Ptils myndighetsområde.

Koordineringsordningen omfatter myndigheter med et selvstendig tilsynsansvar for petroleumsvirksomheten: Miljødirektoratet, Helsetilsynet/Statsforvalteren i Rogaland, og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. På landanlegg omfatter ordningen i tillegg Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Kystverket og Næringslivets sikkerhetsorganisasjon.

Nasjonale myndigheter som Ptil har samarbeids- eller bistandsavtale med:

  • Arbeids- og velferdsetaten
  • Arbeidstilsynet
  • Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
  • Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet
  • Forsvaret
  • Helsetilsynet
  • Kystverket
  • Luftfartstilsynet
  • Meteorologisk institutt
  • Miljødirektoratet
  • Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
  • Nasjonal sikkerhetsmyndighet
  • Næringslivets sikkerhetsorganisasjon
  • Oljedirektoratet
  • Politiet
  • Sjøfartsdirektoratet
  • Statens arbeidsmiljøinstitutt
  • Statsforvalteren i Rogaland

Det er i tillegg etablert en bistandsordning med etater som ikke har selvstendig myndighet i planlegging og gjennomføring av tilsyn, men som har særskilt spisskompetanse på relevante saksområder.

For eksempel har det de siste årene vært gjennomført en rekke offshore driftstilsyn på flyttbare innretninger med Sjøfartsdirektoratet som bistandsetat, som blant annet bidrar til å sikre likebehandling på flyttbare innretninger uavhengig av flaggstat.

Tilsyn med helikopterdekk har også blitt intensivert de senere årene, med Luftfartstilsynet som bistandsetat. Ptil har dessuten inngått samarbeidsavtaler med andre etater som politiet og Oljedirektoratet. De fleste av samarbeids- og bistandsetatene har vi bilaterale møter med, årlig eller ved behov.

Nedenfor utdyper vi samarbeidet med enkelte etater og grupper:

Samarbeid med Arbeidstilsynet og STAMI  

To viktige samarbeidspartnere på arbeidsmiljøområdet, er Arbeidstilsynet og Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

For å sikre kunnskaps- og erfaringsdeling innenfor ulike fagtema har vi etablert faste møtepunkter mellom Arbeidstilsynet og Ptil. For 2022 vil vi spesielt trekke frem samarbeidet innenfor fysisk/kjemisk arbeidsmiljø, hvor arbeid med etablering av nye grenseverdier for kjemisk eksponering har stått sentralt.

Vi har jevnlige samhandling med STAMI innenfor ulike fagområder. Samhandlinger for 2022 har vært konsentrert rundt tema arbeidstid, kjemisk arbeidsmiljø og psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø. I desember 2022 ble det arrangert et arbeidsseminar for å dele kunnskap fra ny forskning og erfaringer med tilsyn.

Det har de siste årene også vært et konkret samarbeid med Arbeidstilsynet og STAMI om arbeidsmiljøsatsingen i IA-avtalen. Hovedaktivitetene i samarbeidet med Arbeidstilsynet har vært å produsere innholdet til petroleumsdelen av verktøyet Arbeidsmiljøhjelpen på Arbeidsmiljøportalen. I samarbeid med STAMI har vi oppdatert underlaget for en næringstilpasset versjon av verktøyet «En bra dag på jobb».

Samarbeid med totalforsvaret

I 2022 ble totalforsvaret sin betydning og funksjon som ramme for samvirke tydelig. Gjennom vår rolle i totalforsvaret har Ptil jevnlig kontakt med myndigheter som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Forsvaret ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), Heimevernet 08 (HV08), de nasjonale sikkerhetstjenestene (Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Etterretningstjenesten), politiet, Kystverket, Luftfartstilsynet, Sjøfartsdirektoratet med flere.

Denne aktiviteten ble intensivert i 2022, særlig knyttet til etablering av felles situasjonsbilde, herunder trussel- og risikobilde, dialog om iverksettelse av tiltak, formidling av kunnskap om næringen samt hendelseshåndtering. Dette innebar tett samhandling, og deltakelse på graderte og ugraderte møter som samvirkekonferanser.

Gjennom dette arbeidet bidro Ptil til det nasjonale situasjonsbilde, økt forståelse og kunnskap om verdikjedene i petroleumssektoren og deres betydning for evnen til å levere gass til Europa, samt samvirke for effektiv nasjonalberedskap.

Ptil er ved direktør medlem av Sentralt Totalforsvarsforum som ledes vekselsvis av DSB og av sjef for Forsvarsstaben. Ptil deltok også i Etatsforum for totalforsvaret.

Samarbeid med Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM)  

Ptil ble i 2019 partner i Nasjonalt Cyber Sikkerhetssenter (NCSC). Dette partnerskapet innebærer blant annet kontorplass i lokalene til NSM på Langkaia i Oslo sentrum og hyppig informasjonsutveksling.

Denne tette kontakten med sikkerhetsmyndigheten har vært viktig for oss for å forstå endringene i trusselbildet gjennom året. Vi har fått større forståelse for sammenhengene i vurderingene og har også formidlet kunnskap om sektoren.

Samarbeid med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)  

Som følge av at landanleggene har en betydelig del av sitt energibehov dekket av elektrisk kraft, arbeider vi med NVE for å avklare grenseflatene. Omfanget av denne avtalen øker som følge av elektrifiseringen av innretninger på sokkelen. Som følge av den situasjonen knyttet til gassleveransene fra sokkelen og fare for underskudd på elektrisk kraft, har vi i 2022 hatt tettere samarbeid med NVE for å sikre felles forståelse av konsekvensene av denne situasjonen.

Tilsynsetatenes samordningsgruppe og Direktørgruppen

Ved kongelig resolusjon (kgl.res.) av 17.9.2004 ble Arbeidstilsynet utpekt til koordinerende etat for tilsyn med virksomheter på helse- miljø- og sikkerhetsområdet.

Koordineringen skal sees i sammenheng med koordineringsrollene til Ptil og DSB. Som en del av Arbeidstilsynets koordineringsrolle har Arbeidstilsynet ledelsen og sekretariatsfunksjonen knyttet til direktørgruppen (DG) og Tilsynsmyndighetenes samordningsgruppe (TSG).

Arbeidstilsynet leder også undergrupper som opprettes på prosjektbasis eller ved behov. Ptil deltar fast i disse gruppene. I 2022 har tilsynsetatene etablert en ny felles database for tilsyn, Tilda. De har også samarbeidet om et felles program for e-læring innen sentrale tema for tilsyn.

Koordineringsgruppen for storulykkeforskriften

DSB ble ved kongelig resolusjon av 24.6.2005 og tilhørende instruks gitt et koordineringsansvar for tilsyn med aktiviteter, objekter og virksomhet med potensial for store ulykker. DSB leder koordineringsgruppen for storulykkeforksriften (KFS).

Medlemmer i gruppen er myndighetene som forvalter storulykkeforskriften: Arbeidstilsynet, DSB, Miljødirektoratet, Næringslivets sikkerhetsorganisasjon (NSO) og Ptil. Gjennom KFS koordineres årlige storulykkestilsyn, blant annet på landanleggene i petroleumsvirksomheten.

Denne artikkelen er hentet fra Ptils årsrapport for 2022. Hele årsrapporten kan du lese her.