- Vi inviterte til fagdagen blant annet for å dele våre tilsynserfaringer og studier, og for presentere deler av kunnskapsgrunnlaget som ligger til grunn for vår oppfølging, sier Elisabeth Lootz i fagområdet Arbeidsmiljø i Ptil.
- Tilsynsfunn, selskapenes tiltak etter funn i tilsyn, studier og bekymringsmeldinger viser at det til dels er ulike vurderinger mellom arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden knyttet til dette temaet. Vi ønsket derfor spesielt å invitere representanter fra arbeidsgiverorganisasjonene og arbeidstakerorganisasjonene, i tillegg til ledelse, vernetjeneste, teknisk sikkerhets- og HMS-eksperter fra selskapene for å bidra med erfaringsoverføring til alle parter i petroleumsvirksomheten.
Begrensninger og muligheter
- Mennesker har unike egenskaper, men også klare begrensninger som må ivaretas, understreket fagleder for arbeidsmiljø i Ptil, Roar Høydal, i sin innledning.
- Mennesker har en rekke særegne egenskaper og ferdigheter som gjør at vi kan fungere godt og sikkert under krevende forhold. Samtidig vet vi at mennesket har klare begrensninger når det gjelder for eksempel hukommelse, oppmerksomhet og evne til å bearbeide informasjon. Faktorer som stress, trøtthet, manglende motivasjon og dårlig samarbeidsevne påvirker også vår yteevne.
Regelverket stiller en rekke konkrete krav for å legge til rette for at mennesker skal kunne yte optimalt og ivareta sikkerheten.
- Kravene handler blant annet om opplæring, tilgang til riktig verktøy og beslutningsstøtte, støtte fra kolleger og ledere, realistiske øvelser og tilstrekkelig tid og ressurser til å utføre arbeidet forsvarlig. Videre stilles det krav til et forsvarlig arbeidsmiljø, helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid, og menneskesentrert design av teknologi og løsninger.
Ptil ser imidlertid gjennom tilsyn at kravene ikke alltid etterleves godt nok i praksis.
- Vi ser dessverre til dels store variasjoner i hvordan selskapene følger opp regelverket. Det må tas utgangspunkt i menneskelige forutsetninger og yteevne når nye digitale løsninger og organisasjonsmodeller utvikles og implementeres. Arbeidsbelastning og forsvarlighet ved praksis med forlengede arbeidsdager og utvidet opphold ut over 14 dager på innretninger i drift må vurderes, sier Høydal.
- Ved å sette søkelys på menneskets muligheter og begrensninger, kan vi optimalisere samspillet mellom menneske, teknologi og organisasjon og ivareta sikkerheten på best mulig måte.
Fire tema
Fagdagen var delt inn i følgende fire tema:
- Menneskelig yteevne
- Digitalisering og menneskelig ytelse
- Arbeidsforhold for sikker drift og håndtering av hendelser fra kontrollrom
- Endrede rammebetingelser
Se video fra alle innleggene under.
Menneskelig yteevne
Forskningsbasert kunnskap om skiftarbeid - risikofaktorer på kort og lang sikt - Elisabeth Goeffeng, STAMI.
Menneskelig persepsjon og kognitive evner i en høyrisikoindustri -Jens Christen Rolfsen, Safetec Nordic.
Tilsynserfaringer - Elisabeth Lootz, Ptil.
Digitalisering og menneskelig ytelse
Teknologiutvikling og Human Factors - Linn Iren Vestly Bergh, Ptil.
Menneskesentrert teknologiutvikling - Kine Reegård, IFE.
Arbeidsforhold for sikker drift og håndtering av hendelser fra kontrollrom
Tilsynserfaringer - Knut Ivar Hjellestad og Arne Halvor Embergsrud, Ptil.
Hvordan har Equinor og Aker BP fulgt opp tilsynsfunn? - Jasmin Lilleby, Aker BP og Jan Thore Ludvigsen, Equinor.
Endrede rammebetingelser
Endrede rammebetingelser og konsekvenser for menneskers evne til å håndtere sikkerheten - Elisabeth Lootz, Ptil.
Gransking av hendelse etter fall fra stillas - Emilia Christina Thingbø, Ptil.