Vi ønsker med dette å bidra til økt kunnskap og oppmerksomhet rundt formaldehydeksponering, slik at hensiktsmessige risikostyringssystemer og risikoreduserende tiltak kan etableres.
Kreftfremkallende kjemikalier
I 2022 gjennomførte Petroleumstilsynet (Ptil) en spørreundersøkelse om kreftfremkallende kjemikalier i petroleumsbransjen. Gjennom undersøkelsen ble det innhentet informasjon om omfang og bruk av kreftfremkallende kjemikalier blant aktørene i næringen. Resultatene fra undersøkelsen ble presentert i rapporten Kreftfremkallende kjemikalier i petroleumsbransjen som ble publisert på Ptils nettsider i juni 2023.
Resultatene fra spørreundersøkelsen viste at det fortsatt benyttes høye volumer av kreftfremkallende kjemikalier i petroleumsvirksomhet. Årlig forbruk varierer innen ulike bruksområder, men høye volumer benyttes spesielt innen prosess/produksjon og boring/brønn. Dette er hovedsakelig knyttet til bruk av kjemikalier som kan frigjøre formaldehyd (FAR-kjemikalier).
Data fra spørreundersøkelsen og annen innhentet informasjon, viser at det årlig benyttes flere titalls tonn FAR-kjemikalier i petroleumsbransjen.
Hva er et FAR-kjemikalie?
Et FAR-kjemikalie er en kjemisk forbindelse som frigir formaldehyd, enten spontant, eller gjennom reaksjoner med andre kjemikalier eller vann. I petroleumsvirksomhet anvendes FAR-kjemikalier hovedsakelig som H2S-fjernere, og i enkelte tilfeller som biocid i diesel.
De primære helseeffektene ved formaldehydeksponering er respiratorisk irritasjon og økt risiko for utvikling av kreft i nesesvelg/bihuler og lymfekreft (akutt myelogen leukemi). Formaldehyd kan også utløse allergiske reaksjoner ved hudkontakt.
Eksponering for formaldehyd er, i likhet med eksponering for benzen, assosiert med økt risiko for utvikling av akutt myelogen leukemi (AML). Hvordan en samtidig eksponering for benzen og formaldehyd vil påvirke risiko for utvikling av lymfekreft, er imidlertid lite belyst.
Har vi tilstrekkelig kunnskap?
Enkelte aktører i bransjen har igangsatt et arbeid for å kartlegge eksponeringsrisiko knyttet til FAR-kjemikalier. Likevel indikerer både erfaringer fra tilsyn og resultatene fra undersøkelsen i 2022, et behov for økt kunnskap knyttet til potensielle eksponeringssituasjoner og eksponeringsnivåer for formaldehyd fra FAR-kjemikalier.
Ptil har inngått et samarbeidsprosjekt med STAMI for å undersøke disse forholdene nærmere. Prosjektet er hovedsakelig rettet mot kunnskapsinnhenting og -formidling, og tar sikte på å framskaffe en mer detaljert oversikt over omfang og bruk av FAR-kjemikalier, samt eksponeringssituasjoner og -nivåer.
Som et ledd i dette arbeidet har Ptil henvendt seg til bransjen for å innhente informasjon om bruk og håndtering av formaldehydfrigjørere, samt resultater fra gjennomførte kartlegginger og yrkeshygieniske målinger av formaldehydfrigjørere.
Innhentet informasjon vil bli gjennomgått og sammenstilt i en kunnskapsrapport. Arbeidet har som formål å:
- identifisere eksponeringssituasjoner og -nivåer knyttet til formaldehyd fra FAR-kjemikalier til havs og på landanlegg
- undersøke mulig samvirkning av formaldehyd og benzen med hensyn på uønskede helseutfall, spesielt med tanke på kreftrisiko.