Resultatene fra brukerundersøkelser som ble gjennomført i 2022 nå klar, og kan leses her:

Ptils brukerundersøkelse - hovedrapport 2022

Tilbakemeldingene er i hovedsak positive, og viser at Ptil har et godt omdømme i sektoren. Åtte av ti av opplever Ptil som en sterk og tydelig tilsynsetat.

Etter fire år med brukerundersøkelser har vi nå mulighet til å se på utviklingen i selskapenes svar over tid. Samlet sett kan resultatene fra både revisjonsundersøkelsen og den overordnede undersøkelsen karakteriseres som positivt stabile. 

Når det gjelder revisjoner, viser undersøkelsene blant annet at samhandlingen med selskapene oppleves som positiv. Selskapene er også gjennomgående fornøyd med informasjonen de får i forkant av revisjonen, og melder at de har god nytte av å ha dialog for å avklare eventuelle uklarheter før revisjonen starter.

Noen opplever revisjonene som ressurskrevende; det er likevel få som mener at denne belastningen er urimelig stor. Ptil får også god vurdering når det gjelder etatens kompetanse, og konsistens i håndhevingen av regelverket.

Når det gjelder våre virkemidler, er det ikke overraskende pålegg og varsel om pålegg som i størst grad fører til tiltak i selskapene. Der revisjonsrapportene har avvik, fører disse også gjennomgående til tiltak. Også ulike informasjons- og veiledningstiltak oppfattes som nyttige.

Fire år med brukerundersøkelser

Rapporten presenterer resultatene fra to brukerundersøkelser som ble gjennomført i perioden 2021-2023; en revisjonsundersøkelse som ble sendt ut til myndighetskontakter i de enkelte selskapene etter hver gjennomført revisjon, og en overordnet undersøkelse som i slutten av 2022 ble sendt ut til både myndighetskontakter og hovedverneombud i sektoren.

Den overordnede undersøkelsen gir informasjon om hvordan aktører i sektoren forholder seg til resultatene fra våre revisjoner, hvordan de arbeider med resultatene, hvilke tanker de har om det gjeldende regelverket, og hvordan de vurderer Ptil som tilsynsmyndighet.

Revisjonsundersøkelsen følger selskapene gjennom de enkelte revisjonene, og myndighetskontaktene blir bedt om å vurdere ulike elementer ved oppstarten, gjennomføringen og avrundingen av hver enkelt revisjon. I tillegg gir de innspill på opplevd utbytte og samhandlingen med Ptil i gjeldende revisjon.

Samlet sett gir disse to undersøkelsene mye nyttig informasjon om hvilken rolle revisjonsaktivitetene spiller i sektoren, og hvordan aktørene fra selskapenes side vurderer innsatsen Ptil gjør.