Ptil har i 2022 fått oppdatert oversikt over midlertidig plugget og forlatte brønner på norsk sokkel.

Kartleggingen viser en reduksjon i det totale antallet midlertidige plugget og forlatte brønner fra 268 i 2020 til 227 i mai 2022. Undersøkelsen viser at 117 av 227 brønner er planlagt permanent plugget og forlatt innen 2030.

Brønnene er delt inn i ulike kategorier for brønnintegritet med tilhørende fargekoding etter Offshore Norge retningslinje 117 og klassifisering i henhold til NORSOK-standard D-010 for midlertidig plugget og forlatte brønner med eller uten overvåking.

Antallet brønner i kategoriene oransje og rød er redusert fra 24 i 2020 til 17 i 2022.

Regelverkskrav

Kravet i regelverket er at en brønn skal ha minst to uavhengige barrierer. Når en brønn kategoriseres med brønnintegritet rød eller oransje indikerer dette at én av brønnbarrierene har feilet

Når en brønn er midlertidig plugget og forlatt, og ikke skal tilbake i produksjon eller injeksjon, skal den innen rimelig tid plugges permanent for å sikre den mot framtidige lekkasjer.

Regelverket stiller strenge krav til ivaretakelse av brønnintegriteten mens brønnen er midlertidig forlatt.

Aktivitetsforskriften paragraf 88 setter begrensninger for hvor lenge ulike brønntyper kan midlertidig plugges og forlates, og stiller krav om overvåkning av brønnintegritet:

  • For havbunnskompletterte brønner skal brønnintegriteten overvåkes dersom brønnene planlegges forlatt i mer enn tolv måneder.
  • Letebrønner skal ikke midlertidig forlates utover to år, så lenge de ikke overvåkes kontinuerlig.
  • I utvinningsbrønner skal hydrokarbonførende soner plugges og forlates permanent innen tre år dersom brønnen ikke overvåkes kontinuerlig.

Kravene gjelder for letebrønner og produksjonsbrønner påbegynt etter 1.1.2014.

Midlertidig plugget og forlatt uten overvåking

Resultatene fra 2022 undersøkelsen viser at 32 av 227 brønner har blitt midlertidig plugget og forlatt uten kontinuerlig overvåking, og overskrider maksgrensen på to år for letebrønner og tre år for produksjonsbrønner.

En midlertidig plugget og forlatt brønn uten overvåking er en brønnstatus  hvor primær- og sekundære brønnbarrierene ikke blir kontinuerlig overvåket og rutinemessig testet.

Av de 64 midlertidig plugget og forlatte brønnene uten kontinuerlig overvåking har 32 brønner stått mer enn beste praksis/maksimums grensene på 3 år og 2 år, og inkluderer:

  • To plattformbrønner har blitt midlertidig plugget og forlatt i mer enn tre år uten kontinuerlig overvåking. En av disse er kategorisert oransje og fremtidig aktivitetsplan er fortsatt under evaluering.
  • Fem letebrønner har vært midlertidig plugget og forlatt i mer enn to år uten kontinuerlig overvåking. Alle disse er kategorisert grønne. Fire av brønnene ble midlertidig plugget og forlatt rundt 1990 med noe gjenstående arbeid før permanent plugging og forlating kan ferdigstilles.
  • 25 havbunnsbrønner har blitt midlertidig plugget og forlatt i mer enn tre år uten kontinuerlig overvåking. Fire av disse brønnene ble midlertidig plugget før 1.1.2014 og er dermed ikke omfattet av regelverkskravet om tidsbegrensning/overvåking. De resterende 21 har overskredet regelverksgrensen med tre år. 20 av disse brønnene tilhører et felt som har vært ute av drift en periode på grunn av oppgradering.

Røde og oransje brønner

Av de 25 havbunnsbrønnene som har blitt midlertidig plugget og forlatt i mer enn tre år uten kontinuerlig overvåking er én kategorisert rød og tre oransje.

  • Diagnostikk og reparasjon av den røde undervannsproduksjonsbrønnen uten kontinuerlig overvåking er pågående. Denne brønnen skal permanent plugges og forlates i nærmeste fremtid.
  • Av de tre oransje havbunnsbrønnene uten overvåking er to brønner allerede permanent plugget og forlatt, og én brønn vil bli gjenbrukt.

Krav til selskapene

  • Brønnintegritet og sikkerhet er selskapenes ansvar. Ptil forventer at selskapene etterlever kravene i regelverket og sørger for at virksomheten drives forsvarlig.
  • For brønner som er kategorisert som røde eller oransje må selskapene sette i verk tiltak slik at de sikrer samsvar med regelverket og gjenoppretter brønnbarrierer så raskt som mulig.
  • Ptil følger selskapene tett opp for å forsikre oss om at midlertidig plugget og forlatte brønner håndteres på en god og sikker måte.