Roller i HMS-arbeidet

Alle skal bidra til et godt arbeidsmiljø, men ansvaret er ulikt fordelt og er avhengig av hvilken rolle en har i virksomheten.

Arbeidstakers plikter: Arbeidstakerne har rett til å medvirke i saker som har betydning for arbeidsmiljøet og sikkerheten, men også plikt til å følge de verneinstruksene og sikkerhetsrutinene som er fastsatt for sin arbeidsplass. Arbeidstakerne skal medvirke til gjennomføringen av HMS-tiltak og delta i det organiserte vernearbeidet.

Arbeidsgivers plikter: Arbeidsgiver har ansvar for at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig og i samsvar med arbeidsmiljøloven. Arbeidsgiver har styringsrett. Arbeidsgiver er dermed hovedansvarlig for arbeidsmiljøet - og må trekke arbeidstakerne med i prosessen for å kunne ivareta sitt ansvar.

Arbeidsmiljøutvalg (AMU): Arbeidsmiljøutvalget skal arbeide for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø i virksomheten. Utvalget skal delta i planleggingen av verne- og miljøarbeidet og følge nøye med på utviklingen av arbeidsmiljøet. Arbeidsmiljøutvalget har oppgaver etter Arbeidsmiljøloven og etter forskrift om organisering, ledelse og medvirkning.

Verneombud: Verneombudet skal ivareta arbeidstakernes interesser i saker som angår helse, miljø og sikkerhet. Verneombudet skal se til at arbeidet blir utført på en slik måte at hensynet til arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd er ivaretatt. 

Tillitsvalgt: Tillitsvalgte skal bistå sine medlemmer i å ivareta generelle arbeidsvilkår, men også bistå medlemmer i enkeltsaker. Den tillitsvalgte eller representant for de ansatte er et bindeledd mellom ledelsen og de ansatte.

Bedriftshelsetjeneste: Bedriftshelsetjeneste er en fagkyndig og rådgivende tjeneste innenfor forebyggende HMS-arbeid. Tjenesten har en fri og  uavhengig rolle i vurdering av arbeidsmiljøet og skal bistå både arbeidsgiver og arbeidstakere med å følge opp arbeidsmiljøet i virksomheten.

Partssamarbeid: Lovpålagt samarbeid mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Trepartssamarbeid: Trepartssamarbeid har lang tradisjon i norsk arbeidsliv. I petroleumsvirksomheten innebærer dette konkret at arbeidstakere, arbeidsgivere og myndigheter sitter sammen i konstruktivt samarbeid om forbedringer - blant annet innenfor sikkerhet og arbeidsmiljø. I petroleumsvirksomheten er det etablert flere fora for trepartssarbeid. To av de mest sentrale er Regelverksforum og Sikkerhetsforum.

Sjekkliste for styrking

Ptil har laget en sjekkliste som arbeidsgivere og arbeidstakere kan bruke
for å gjennomføre og følge opp tilrettelegging for arbeidstakermedvirkning.

  1. Har selskapet styrende dokumenter som viser hvordan det systematisk legges til rette for arbeidstakermedvirkning i helse, miljø og
    sikkerhetsarbeidet (arbeidsmiljøloven § 3-1)? 
  2. Hvilke rutiner har din virksomhet for å sørge for tidlig nok involvering av vernetjeneste og arbeidsmiljøutvalg i saker av betydning for helse, miljø og sikkerhet (rammeforskriften § 13)?
    - Er det avklart hvilke saker vernetjeneste
    og arbeidsmiljøutvalg skal involveres i?
    - Er det regelmessige møter mellom ledelse og vernetjeneste?
  3. Hvordan har din virksomhet sikret at verneombud, ledere og medlemmer i arbeidsmiljøutvalg har nødvendig kunnskap til å håndtere HMS-risiko i sitt verneområde (rammeforskriften § 13, arbeidsmiljøloven § 6-5, forskrift om organisering, ledelse og medvirkning §§ 3-18, 3-19, 3-20)?
    - Er det opplæringstilbud raskt etter valg av verneombud/medlemmer i arbeidsmiljøutvalg?
    - Har verneombud, ledere og AMU-medlemmer oppdatert og relevant opplæring i regelverk og risikoforhold for sitt arbeidssted?
    - Er det vurdering av type og innhold i 40-timers kurs?
    - Annen kompetansebygging?
  4. Hvordan sikrer din virksomhet at verneombud og AMU-medlemmer har nødvendig tid til utføre sine verneoppgaver (rammeforskriften
    § 13, arbeidsmiljøloven 6-5)?
    - Er det satt av tid til involvering i planer og aktiviteter?
    - Er det satt av nok tid til forberedelse og utførelse av VO-arbeid?
    - Er det fristilt tid til verneombudsarbeid?
  5. Hvilke rutiner har din virksomhet for å følge opp at regelverk og egne styrende dokumenter for tilrettelegging for arbeidstakermedvirkning blir fulgt (styringsforskriften § 21)?
    - Når hadde din virksomhet sist slik gjennomgang?