Det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet som reduserer risikoen for sykdom og ulykker, er en grunnleggende forutsetning for en helsefremmende arbeidsplass.

Det helsefremmende perspektivet er bredere enn risikoperspektivet – det innebærer at en ikke bare skal sikre seg mot uheldige forhold, men også aktivt rette søkelyset mot de positive og helsefremmende faktorene i arbeidsmiljøet.

Når vi snakker om et godt arbeidsmiljø, er det gjerne seks faktorer som går igjen på alle arbeidsplasser:

1. Krav og innflytelse 
Arbeidsgiver skal stille krav, men gi mulighet for innflytelse. For arbeidstaker er det viktig å kunne balansere krav i jobben og muligheten for kontroll over egen arbeidssituasjon. Dette bidrar til mer engasjement, jobbtilhørighet og effektive arbeidsprosesser.

2. Avklarte forventinger 
Med avklarte forventninger er det lettere å gjøre en god jobb. Hvis ledelsen og de ansatte avklarer forventningene sammen, vil det bidra til et arbeidsmiljø der de ansatte vet hva som gjelder. 

3. Tilbakemeldinger og anerkjennelse 
Tilbakemeldinger og anerkjennelse motiverer oss til å gjøre en bedre jobb. Å få anerkjennelse, tilbakemeldinger og positiv oppmerksomhet for den jobben man gjør, betyr mye for arbeidsmiljøet. 

4. Samspill og partssamarbeid 
Godt samspill mellom leder og ansatte gir resultater. Rettferdig og støttende lederskap er viktig. Lederskap som gir tillit og ansvar, men også ressurser og muligheter til å løse oppgavene, er en viktig faktor i arbeidsmiljøet. 

5. Forutsigbarhet
Forutsigbarhet er viktig i usikre tider. Opplevelsen av innflytelse og kontroll kan gjøre det lettere å håndtere endringsprosesser for hver enkelt. Forutsigbarhet bidrar også til at produktiviteten ikke reduseres unødvendig mye i krevende perioder. 

6. Åpenhet og respekt
Åpenhet og respekt bidrar til et tryggere arbeidsmiljø. Gode rutiner og god praksis for varsling av negative hendelser er viktig. God dialog mellom ledelse og ansatte bidrar til en åpen og positiv kultur.