Materialhåndtering
Beskrivelse
Equinor hadde mangelfull tilrettelegging for materialhåndtering under høy aktivitetsperiode (HAP) på Draupner S og E.
Begrunnelse
Vi observerte under befaring at det var mange trapper som ikke var i henhold til dagens regelverkskrav. Bratte trapper og mindre trappetrinn gir liten støtte i forbindelse med bruken. Det foregikk en del materialhåndtering av blant annet stillasmateriell ved bruk av trapper, noe som kan føre til uønskede situasjoner pga. utforming av trappene.
Andre mangelfullt tilrettelagte forhold for materialhåndtering som vi observerte var:
- liten plass til landing for materiell med offshorekran på Draupner E og S
- ikke tilstrekkelig bemanning for assistanse fra offshorekraner slik at det kunne utføres materialhåndtering med disse på begge innretningene samtidig på Draupner E og S
- heis var ute av drift store deler av dagen pga. oppgraderingsprosjekt av heisen på Draupner S
- stillaslager på Draupner S var på kjellerdekk
Hjemmel
Sekundær rømningsvei for offshorekran
Beskrivelse
Equinor hadde ikke tilrettelagt at sekundære rømningsvei fra offshorekran på Draupner S var utformet slik at evakuering kunne foregå på en enkel, hurtig og trygg måte.
Begrunnelse
Sekundær rømningsvei for kranen på Draupner S var gjennom kranenes pidestall. Det var en lukket luke på toppen av pidestallen og en lukket dør i bunnen slik at det ikke var naturlig ventilasjon i pidestallen. Inne i pidestallen var kranens slepering, og andre komponenter. Det var også oppbevart kjemikalier inne i pidestallen. Det var ikke avklart om disse kunne avgi giftige gasser og/eller forbruke oksygenet i en gitt situasjon. Under befaring kom det frem at Equinor ikke hadde overvåking for å sjekke kvaliteten på pusteluften før entring av pidestallen, for eksempel i forbindelse med en evakuering.
Hjemmel
Slangestasjon for bunkring av diesel
Beskrivelse
Equinor hadde ikke sikret at arbeidet ved bruk av slangestasjon på Draupner E ble lagt til rette slik at helseskadelig eksponering og uheldige fysiske belastninger ble unngått for den enkelte arbeidstakeren, og slik at sannsynligheten for feilhandlinger som kunne føre til fare- og ulykkessituasjoner ble redusert.
Begrunnelse
Det kom frem under befaring at slangestasjonen på Draupner E ble operert via hendler plassert på en tilkomstplattformer mellom slangetrommelen og rekkverket, der av- og påhuking av slange til krankrok ble utført. Under intervjuer kom det frem at bruken av slangestasjonen var ca. 4 ganger i året. Plasseringen ga operatøren en god oversikt til operasjon av trommelen, men trommelen manglet beskyttelse for å sikre personell mot klemfare mellom fast struktur og roterende slangetrommel. Videre ville slangetrommelen gjøre at operatøren av slangestasjonen kom i blindsone for kranfører når kranen på Draupner E blir flyttet til ny lokasjon. Dette vil øke risikoen ytterligere ved bruk av slangestasjonen.
Hjemmel
Designlaster i trappetårn
Beskrivelse
Equinor har ikke anvendt designlaster som sikrer at trappetårn på Draupner S er blitt utformet slik at relevante ulykkeshendelser som kan inntreffe, ikke resulterer i uakseptable konsekvenser.
Begrunnelse
Hengende trappetårn utført av stillasmateriell som var plassert på Draupner S ved gangbro til Haven var designet med en variabel last på 200 kg/m2. Lastens størrelse avvek fra norm som anbefales i veiledningen til forskriftsbestemmelsen. Ved bruk av andre løsninger enn de som anbefales i veiledningen til en forskriftsbestemmelse, skal den ansvarlige kunne dokumentere at den valgte løsningen oppfyller forskriftens krav, jf. rammeforskriften § 24 andre ledd om bruk av anerkjente normer.
I etterkant av tilsynet har vi mottatt et brev av 26. februar 2025 hvor det blant annet informeres om at trappen er blitt merket med «Midlertidig tilkomst trapp - max 90 personer». Mottatt informasjon vurderes ikke å korrigere påvist avvik.
Hjemmel
Vedlikehold av stiger
Beskrivelse
Equinor hadde ikke sikret tilstrekkelig vedlikehold av stiger brukt som tilkomst for stillas på Draupner E og S.
Begrunnelse
Under befaring på Draupner E og S observerte vi flere stiger som var i bruk som tilkomst til stillas som hadde skader og mangler. Stiger som brukes til tilkomst skal være fri for skader i henhold til bruksanvisning for stiger. Krav til bruksanvisning er gitt i EN 131-3 merking og bruk av stiger ref. veiledning til produsentforskriften § 4-1. Dette var stiger som ikke ble produsert av stillasprodusent, og som ble brukt sammen med stillasmateriell.
Hjemmel