Forbedre klassifisering av Ex utstyr i eksplosjonsfarlig område
Beskrivelse
Klassifisering av Ex utstyr vedrørende konsekvensen for helse-, miljø- og sikkerhet av potensielle funksjonsfeil var mangelfull
Begrunnelse
Det differensieres ikke i kritikalitets-klassifisering eller ved valg av oppfølging av Ex utstyr om utstyret står i eksplosjonsfarlig område eller ikke. På Kollsnes observerte vi at «normal» belysning montert utenfor eksplosjonsfarlig område var satt til “Lavt” i klassifisering og hadde ett inspeksjonsintervall på 48 måneder. Tilsvarende lys installert innenfor eksplosjonsfarlig område på Kollsnes hadde lik klassifisering og intervall for inspeksjon som lys utenfor eksplosjonsfarlig område.
Det var tilsvarende på Sture, bare at der hadde man ett inspeksjonsintervall på 36 måneder i begge tilfeller.
Forskjellen mellom disse områdene er at i eksplosjonsfarlige områder kan det oppstå eksplosjonsfarlig gassatmosfære, eller det kan forventes å oppstå eksplosjonsfarlig gassatmosfære i slike mengder at det kreves spesielle forholdsregler for konstruksjon, installasjon og bruk av utstyr. Utenfor eksplosjonsfarlige områder er det ikke forventet gass i slike mengder at spesielle forholdsregler er nødvendige. Det finnes imidlertid spesielle tilfeller der større utslipp i anlegget kan føre til at gass sprer seg utover det definerte eksplosjonsfarlige området. Derfor benyttes eksplosjonssikkert utstyr også utenfor eksplosjonsfarlige områder for utstyr som ikke kan isoleres ved slike hendelser.
På Sture og Kollsnes:
- Kollsnes norm.lys utenfor sone: Low kritikalitet, 48M Ex
- Kollsnes norm.Lys innenfor sone 2; Low kritikalitet, 48M Ex
- Sture Sone SCUP norm.lys: EL82310.016 34EA2 LOW, 36mnd EX
- Sture utenfor sone norm.lys: EN82902.031-05EA4 LOW, 36mnd EX
Hjemmel
Forbedre vedlikeholdsprogram for effektbrytere
Beskrivelse
Forbedre tiltak for å hindre at sviktmodi som har oppstått eller er under utvikling på effektbrytere blir identifisert og korrigert.
Begrunnelse
Vedlikeholdsprogram for effektbrytere i tavle EN82902 hadde en aktivitet for effektbrytere med 48M (4 år) intervall. Ett punkt i denne aktiviteten var at utførende skulle gå inn i vedlikeholdsmanualen for effektbryteren for å sjekke hvilket vedlikehold eller inspeksjoner som må utføres på bryteren. Dette dokumentet viser at inspeksjon av brytere skal utføres minimum en gang per år. Equinor kunne ikke dokumentere at deres valg av intervall gav lik eller bedre sikkerhet ned tanke på å fange opp sviktmodi eller svikmodi under utvikling nødvendig for denne type effektbrytere
Hjemmel
Kjennskap til styrende dokumenter knyttet til styring av psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø
Beskrivelse
Det synes som om risikoeiere hadde varierende kompetanse om arbeidsmiljø og kjente i varierende grad til styrende dokumenter knyttet til styring av psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø.
Begrunnelse
I Equinor sitt styrende dokument WR2506 er ledere definert som risikoeiere.
Disse er tillagt et ansvar for at styringsprosessen innen arbeidsmiljø gjennomføres i henhold til krav, og at nødvendig fagkompetanse benyttes ved behov.
I tilsynet har vi sett at risikoeiere hadde varierende kompetanse innen arbeidsmiljø. Det var varierende i hvilken grad risikoeierne kjente til innholdet i styringsdokumentet GL0429 og andre dokumenter knyttet til styring av arbeidsmiljørisiko.
I følge Equinors styringsdokument GL0429 «Risikostyring av psykososialt arbeidsmiljø» bør risikoeier gjennomføre en enkel vurdering av psykososial risiko i juni hvert år. Basert på resultatet fra denne vurderingen skal risikoeier beslutte behov for detaljert kartlegging av psykososialt arbeidsmiljø utført av fagpersoner fra HAM. Det synes som om risikoeiere ikke alltid har bestillerkompetanse til å vurdere hvorvidt HAM bør involveres.
Hjemmel
Tilrettelegging for arbeidstakermedvirkning
Beskrivelse
Den ansvarlige synes ikke å ha gitt verneombudene tilstrekkelig avsatt tid til vernearbeid
Begrunnelse
Hovedverneombud for Øygarden er fristilt 100% til vernearbeid. Utover dette har verneombudene på Sture og Kollsnes ikke formelt avtalt tid til vernearbeidet, noe som kan komme i konflikt med deres ordinære arbeidsoppgaver. Det har også vært eksempler hvor verneombudene ikke ble direkte involvert i HMS-arbeidet for deres verneområde, og hvor Hovedverneombudet deltok i HMS-arbeidet og møter på deres vegne
Hjemmel