Manglende barrierer
Beskrivelse
Det er manglende barrierer knyttet til risiko for tetningshavari på kompressor og påfølgende ventilering til sikkert område.
Begrunnelse
Det er erfart tetningshavari på tørre tetninger på kompressorer. På Heidrun har det blitt gjort beregninger av sannsynlighet og konsekvens knyttet til tetningshavari på kompressorene og det er funnet at det er PPL kompressor som innebærer størst risiko. Ventene fra denne kompressoren er plassert på utsiden av modulen M30. Ved installasjon av Dvalinmodulen, M40, ble ikke ventutløpene endret, og plasseringen er nå mellom M30 og M40. Dette medfører en økt risiko for oppbygging av større gasskyer og et potensiale for 100% LEL gassky ved tetningshavari på kompressor. Gassen vil kunne eksponere varme overflater, noe som medfører stor eksplosjonsrisiko.
Equinor har utarbeidet et internt unntak/DISP for å synligjøre risiko og kompenserende tiltak. Noen tiltak er iverksatt for å redusere sannsynlighet for tetningshavari, men barrieren som skal hindre eksplosjon er mangelfull inntil forholdet er utbedret og utløpene fra ventene har blitt ført til sikkert område.
Hjemmel
Mangler ved fastmonterte anlegg for brannbekjempelse
Beskrivelse
Responstiden fra initiering av brannvann til vann ut i fjerneste dyse tilfredsstiller ikke tidskrav på 30 sek.
Begrunnelse
En intern kartlegging i Equinor har vist at flere anlegg, inkludert Heidrun, ikke har målt responstid for brannvann på korrekt måte. Det kunne for de fleste av delugesystemene på Heidrun derfor ikke dokumenteres at de imøtekommer krav til responstid på 30 sekunder til vann ut i fjerneste dyse.
I fullskalatester av 5 delugeskider utført i 2024 ble det benyttet oppdatert og korrekt testmetodikk. Ingen av disse skidene møtte krav til responstid.
For øvrige delugeskider som tidligere er testet med gammel metodikk er det gjort estimater på reell responstid. Kun et fåtall av delugeskidene er estimert å møte kravet til responstid. Det er opprettet en midlertidig DISP for disse forholdene.
Hjemmel
Mangler ved branndører
Beskrivelse
Det ble observert flere svekkede branndører i anlegget
Begrunnelse
Under feltbefaring observerte vi flere utette branndører med klasse A-0 og A-60, blant annet i tavlerom (dør tag M1333 og M1334), mellom M10 og D11 (dør tag M1114), mellom M11 øst/vest (dør tag M1101) og fra trappesjakt inn til M13 (dør tag M1331). Det var ikke opprettet noen notifikasjoner for utbedring av forholdene i SAP.
Hjemmel
Henvisning til annet regelverk
Innretningsforskriften § 30 om brannskiller, jf. Innretningsforskriften § 82 nr. 2, jf. Forskrift for produksjons- og hjelpesystemer på produksjonsanlegg (1978) kap. 6.1 om generelle krav til passiv brannsikring jf. kap. 6.4 om generelle branntekniske krav til materialer og utstyr
Mangler ved oppfølging av avvik
Beskrivelse
Det er mangler ved oppfølging av avvik fra myndighetskrav og interne krav som er av betydning for å oppfylle krav i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen.
Begrunnelse
Equinor har gjennom TTS og andre verifikasjonsaktiviteter som TIMP avdekket avvik. Ved gjennomgang av svekkelsene i anlegget, som er synliggjort og beskrevet i TIMP, fikk vi informasjon om de svekkelsene som er mest sentrale sett i sammenheng med tema for tilsynet. I prosessen med å utbedre de svekkelsene som viser seg å være avvik fra interne krav eller myndighetskrav, blir det av Equinor utarbeidet midlertidige dispensasjoner, DISP. Noen av de identifiserte avvikene har vært kjent i lang tid. Det er ulike typer avvik som er avdekket. Avvikene omfatter konkrete mangler, samt usikkerhet knyttet til kapasitet på etablerte barrierefunksjoner og om funksjonen dermed er ivaretatt. Det gjelder manglende uavhengighet mellom ESD og PSD, og mellom prosesskontroll (PCS) og PSD. Det gjelder også manglende tiltak knyttet til beregninger av tid til brudd.
Nedenfor er det gitt eksempler på to identifiserte avvik som blir håndtert som DISP, og som blant annet omhandler manglende barrierer, manglende uavhengighet og risiko for overtrykking:
For lang responstid på PSD – innløpsseparator
Det ble i 2021 utarbeidet en DISP på bakgrunn av resultater etter gjennomgang av responstid på alle PSD-ventiler tilknyttet hovedprosessen (ref. punkt 4.2 om oppfølging av avvik). For innløpseparator A og B, og testseparator, fant en at wing-ventilene har altfor lang lukketid. Dette kan innebære at separatorene i realiteten kun har sekundær overtrykksbekyttelse (PSV). I DISPen som beskriver dette avviket og anbefaling om tiltak er det beskrevet at Heidrun har spilloff-ventiler som vil åpne og slippe produksjonen til fakkel. Oppfølging og dokumentasjon av disse spilloff-ventilene står som et kompenserende tiltak i DISPen.
Risiko for overtrykking av glykolkontaktor ved tilbakestrømming
Glykolkontaktor har kun en tilbakeslagsventil som skal hindre tilbakestrømming fra injeksjonskompressor. Det ble utarbeidet en DISP for dette forholdet i 2022. Svekkelsen ble først avdekket i forbindelse med TTS i 2013. Noen kompenserende tiltak er implementert, men installasjon av doble tilbakeslagsventiler gjenstår.
Hjemmel
Mangler ved merking av lysbueenerginivå for tavler
Beskrivelse
Resultatet fra kartlegging av lysbueenerginivå var ikke merket slik at det var lagt til rette for en sikker drift og et forsvarlig vedlikehold.
Begrunnelse
Lysbueenergi-merkingen av tavler manglet merking for energinivåer oppstrøms innkommerbryter. Lysbuevern tripper ikke bryter oppstrøms transformator som forsyner tavlene. Dette innebærer at energinivåer oppstrøms innkommerbryter kan være vesentlig høyere enn for andre deler av tavlen.
Hjemmel