Manglende klassifisering, identifisering og oppfølging av utstyr som er del av barrieresystem
Beskrivelse
Manglende samsvar mellom utstyr som var identifisert og klassifisert som teknisk barriereelement i ytelsesstandarden, og tilsvarende identifisering og klassifisering for bruk i oppfølging og styring av vedlikehold. Vedlikeholdsprogrammet manglet aktiviteter for å sikre at sviktmodi som er under utvikling eller har inntrådt, blir identifisert og korrigert.
Begrunnelse
Fastmontert og portabel nød- og evakueringsbelysning var klassifisert som teknisk barriereelement tilhørende barriere nødbelysning. I styringssystemet for vedlikehold, var ikke dette utstyret klassifisert som del av noen barriere.
Sikringer, rele og brytere for frakobling av tennkilder, samt system for isolasjonsovervåking var identifisert som tekniske barriereelementer, men disse manglet unik identifikasjon (tag) og dermed også klassifisering i vedlikeholdsstyringssystemet.
Branndører med brannklasse B-15 var identifisert som tekniske barrierelementer i ytelsesstandard for passiv brannbeskyttelse, men i vedlikeholdsstyringssystemet hadde dørene lav kritikalitet og ingen barriereknytning. Branndørene hadde heller ikke definert aktivitet for å sikre at alle sviktmodi som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko forebygges systematisk.
I ytelsesstandarden for passiv brannbeskyttelse var det identifisert teknisk ytelseskrav til brannskiller. Ytelseskravet var at strukturelle deler eller skott skal forbli intakt under hele levetiden til installasjonen. Det manglet imidlertid en systematisk oppfølging for å sikre at svekkelser eller sviktmodi under utvikling blir identifisert og korrigert.
Hjemmel
Manglende operasjonelle og organisatoriske ytelseskrav
Beskrivelse
Manglende krav til ytelse for en del konkrete operasjonelle og organisatoriske barriereelementer som er nødvendige for at den enkelte barrieren skal være effektiv.
Begrunnelse
KCAD beskriver i PSOO ytelseskrav til identifiserte operasjonelle og organisatoriske barriereelementer. Her beskrives flere arbeidsprosesser som barriereelementer. Disse prosessene er ikke tiltak som må utføres for å forhindre ett konkret hendelsesforløp fra å inntreffe eller påvirke ett konkret hendelsesforløp i en tilsiktet retning, og er dermed ikke del av en barriere. Arbeidstillatelser, vedlikehold og sjøsikring ved dårlig vær er ikke konkrete oppgaver som må gjøres for at den enkelte barriere skal være effektiv. Dette er arbeidsprosesser som er en del av den normale operasjonen, og som skal bidra til å redusere sannsynligheten for at det oppstår skade, feil, fare- og ulykkessituasjoner.
Det var uklart hvordan en verifisering av at man har gjennomført obligatoriske kurs, og en egenerklæring på at man har lest prosedyrer og manualer gir tilstrekkelig representativt bilde på den enkelte barrieres effektivitet og dermed status på om barriereelementet er svekket eller ute av funksjon.
Vi kunne heller ikke finne ytelseskrav til den konkrete oppgaven som kranføreren har for å realisere barrierefunksjonen «hindre antennelse» når kranene er i bruk, og man samtidig får lav gassdeteksjon på innretningen.
Hjemmel
Mangler ved passiv brannbeskyttelse
Beskrivelse
Manglende ivaretakelse av krav til passiv brannbeskyttelse. Manglende registrering av avviket feil på barriere, som er av betydning for å oppfylle krav i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen.
Begrunnelse
Ved befaring og funksjonstesting observerte vi at:
- Flere branndører var låst i åpen posisjon. Eksempler var:
- Branndør med brannklasse A-60 til kontor i bysseområdet var låst i åpen posisjon. I følge "Fire control & safety plan" og "Fire Integrity & insulation plan for B deck" er branndøren en del av brannskillet som omslutter bysse.
- Branndør med klasse A-0 var låst i åpen posisjon i elektriker verksted.
- Branndør inn til området "Garbage" på B-dekk var ikke selvlukkende.
- Løse pakninger for flere branndører med brannklasse B-15.
- To branndører lukket ikke tilstrekkelig igjen ved signal om bekreftet brann i bysse. I tillegg hadde en branndør defekt dørlås.
I Prosedyre Barrierestyring (RIS 01) - Synergi (risiko og avvikshåndteringssystem) står det «Registrering av alle avvik angående barrierestyring identifiseres i Synergi slik at dette blir søkbart. Dette for å enkelt kunne søke opp og finne historikk på avvik i forbindelse med barrierestyring. Dette kan være observerte avvik fra ytelseskrav, feil på barrierer eller annet.» På befaring observerte vi flere steder der passiv brannbeskyttelse var fjernet fra brannskiller som følge av elektrifiseringsprosjektet. Det var ikke etablert et internt avvik i Synergi som viste svekket barriere.
Hjemmel
Mangler ved tennkildekontroll
Beskrivelse
Mangelfull etterlevelse av krav til tennkildekontroll for å redusere faren for antennelse av eksplosjonsfarlig atmosfære.
Begrunnelse
Følgende forhold underbygger avviket:
- Det var ikke gjennomført systematisk kartlegging av potensielle ikke-elektriske tennkilder.
- Utstyr i Ex-utførelse på dekk hadde skade på kapsling.
- Slamsugere i mud pit rom manglet jording
- Elektrisk støvsuger som ikke var i Ex utførelse i sone 2 område
- Pneumatisk ikke Ex godkjent Wilden pumpe i sone 2
- Innganger til klassifisert område var ikke merket.
Hjemmel
Manglende oppfølging av midlertidige installasjoner
Beskrivelse
Manglende oppfyllelse av krav til bruk av midlertidig utstyr.
Begrunnelse
Det manglet mekanisk beskyttelse av utsatte elektriske kabler tilhørende midlertidige anlegg. Det manglet også prosess og gjennomføring av tiltak som sikrer at man etter en tid (maksimum ett år), gjør en vurdering om tilkoblingen til det midlertidige anlegg skal gjøres permanent.
Hjemmel
Arbeid i og drift av elektriske anlegg
Beskrivelse
Manglende tiltak for å redusere sannsynlighet for fare- og ulykkessituasjoner ved arbeid i og drift av elektriske anlegg.
Begrunnelse
Vi identifiserte følgende under tilsynet:
- Det manglet rutiner for å identifisere og utpeke den som har ansvar for å etablere, lede og avvikle sikkerhetstiltak på arbeidstedet ved arbeid i lavspenningsanlegget, dette gjelder også for leverandører som jobber selvstendig.
- Det manglet prosedyre som ivareta personsikkerheten ved feilsøking og måling i det elektriske lavspenningsanlegget om bord.
- KCA Deutag kunne ikke fremlegge dokumentasjon på at effektbrytere i jekketavle hadde fått tilstrekkelig vedlikehold.
- Det var uklart om lysbueenergien/hendelsesenergi og PPE nivået som var merket på tavle 867A2-EN001A og B representerer høyeste nivå i tavlen.
Hjemmel