Bedre samsvar mellom krav til dokumentregistre
Beskrivelse
Det synes ikke å være samsvar mellom egne krav og mellom egne og andre deltagers krav til format til dokument-registre og detaljplanlegging av dokumentutgivelser.
Begrunnelse
Vi ba om, og fikk oversendt prosjektets dokumentliste (master dokument register (MDR)) i forkant av møtet. MDRen består av åtte forskjellige dokumentregistre i ulike formater fra ulike aktører. Flere av disse var uten plan data (eksempelvis terminsetting av dokumentutgivelse og angivelse av virkelig utgitt dato) og data dato.
Manglende samsvar i krav til dokumentplanlegging vil kunne påvirke arbeidsprosesser og produktene, der eksempelvis mangler i sekvens kan svekke tilgang til nødvending informasjon for å kunne planlegge og utføre aktiviteten ihht. krav for helse miljø og sikkerhet.
Eksempelvis kom det frem i tilsynet at en studie som pågikk knyttet til designfrys av innløpsarrangement ikke var identifisert og terminsatt i MDRen.
Hjemmel
Bedre planlegging
Beskrivelse
Den ansvarlige synes ikke å ha stilt de ressursene som er nødvendige for å utføre de planlagte modifikasjonsaktivitetene på Gina Krog til rådighet for prosjektorganisasjonen
Begrunnelse
Vi fikk oppgitt de seneste timeestimatene for offshore-timer for prosjektet, direkte og indirekte. Vi observerte at det estimerte timeantallet er betydelig redusert siden PUD.
Et grovt overslag basert på at åtte av tolv timer av allokert bemanning (POB) kan tjenes per skift indikerer likevel for lav planlagt bemanning for å utføre det estimerte arbeidsomfanget.
Hjemmel
Bedre vurdering av konsekvenser av tap av hovedsikkerhetsfunksjoner etter at innretningen er evakuert
Beskrivelse
Equinor synes ikke å ha hatt en tilstrekkelig vurdering av konsekvenser av tap av hovedsikkerhetsfunksjoner etter at innretningen er evakuert, når det gjelder tap av større økonomiske verdier.
Begrunnelse
I møtet 23. mai og i utdypende eposter i etterkant forklarte Equinor sine vurderinger av behov for Subsea Isolation Valve (SSIV) for stigerørbrann-scenarioer.
Equinor beskrev blant annet at “The SSIV significantly reduced the Leak duration (from >120min to approx. 10 min for medium leaks and less than 1 min for large leaks) and thus the risk for escalation to other risers and of loss of main safety functions.”
Videre vektla Equinor lave beregnede sannsynligheter for tap av hovedsikkerhetsfunksjoner. Equinor har beskrevet at beslutning om å utelate SSIV var forankret i ledelsen, basert på utført vurdering. En mer detaljert verifikasjon av dette beslutningsunderlaget var ikke en del av omfanget til dette tilsynet.
Vi kan ikke se at Equinors vurdering og tilhørende beslutning var tydelig når det gjelder sårbarheten for tap av større økonomiske verdier, i scenarier med eskalering til andre stigerør, dersom SSIV ikke installeres.
Hjemmel
Bedre styring av arbeidsmiljørisiko
Beskrivelse
Det synes som om Equinor ikke fullt ut hadde sikret at styring av arbeidsmiljørisiko i Eirin-prosjektet omfattet de aktivitetene og prosessene som er nødvendig for å sikre forsvarlig virksomhet og kontinuerlig forbedring.
Begrunnelse
Det var utført WEHRA for SKR og HWERO for Gina Krog. Det var imidlertid ikke gjennomført detaljerte arbeidsmiljøanalyser som inkluderte personellgrupper og arbeidsområder på Gina Krog som vil kunne bli berørt av tie-in av Eirin. På Helse- og arbeidsmiljø (HAM)-leveranseplan for 2024 var det avtalt at HAM-personell skal bistå med flere arbeidsmiljøaktiviteter på Gina Krog i inneværende år. Leveranseplanen inneholdt imidlertid ikke planlagte aktiviteter som skulle bidra til å identifisere og håndtere arbeidsmiljørisiko for personell på Gina Krog som følge av tie-in av Eirin.
I forbindelse med vår PUD behandling oppga Equinor at det var forventet en viss økning av arbeidsmengden på Gina Krog som følge av tie-in av Eirin. Equinor oppga i den anledning at det var planlagt å gjennomføre bemanning- og organisasjonsanalyse og analyse av menneskelige faktorer i sikkerhetskritiske systemer. Tilsendt dokumentasjon under tilsynet viste at disse var planlagt i perioden Q4-24 til Q2 -25. Dette ble bekreftet i møtet. Analyser knyttet til støy var planlagt i perioden Q4-24 og Q1-25. Når slike analyser gjennomføres sent i prosjektet medfører det mangelfullt beslutningsunderlag med tanke på å redusere arbeidsmiljørisiko gjennom design. Det var heller ikke gjennomført eller planlagt ergonomisk jobbanalyse, for å identifisere risiko for arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager som beslutningsstøtte for designløsninger på Gina Krog.
Det var utført prosjekt-WEHRA i juni 2023. Vi fikk opplyst at det ikke forelå, eller ble utført arbeidsmiljøanalyser som underlagsdokumentasjon til denne. Vi ble informert om at det var planlagt oppdatering av denne i Q3-Q4 2024. Prosjekt-WEHRA fra 2023 fremsto imidlertid som et mangelfullt underlag for beslutninger for design, eksempler på dette var:
- HAM fagpersonell deltok ikke i WEHRA med faglige vurderinger av risiko og tiltak. Vi ble informert om at prosjektet hadde bestilt HAM ressurser, men at dette ikke ble tildelt i tide.
- I WEHRA var det ikke gjort prioriteringer mellom de ulike observasjonene med tanke på håndtering av risiko og oppfølging av tiltak. Samtlige vurderinger hadde fått prioritet 2 (gul).
- Generelt i WEHRA fremkom det i liten grad beskrivelse av risikoreduserende tiltak under «mitigating actions».
- For «LER» og Control Room var det ikke oppgitt arbeidsmiljørisiko. For «LER» var det heller ikke oppgitt hvilket nytt utsyr som vil bli installert («TBA»). Varighet og frekvens var likevel estimert for «maintenance» og «operation».
- For flere av områdene og for nytt utstyr var det liten sammenheng mellom den oppgitte arbeidsmiljørisikoen, risikovurdering, kommentar og tiltak.
I etterkant av tilsynet ble vi informert om at flere av manglene ved prosjekt-WEHRA fra 2023 vil bli forbedret i oppdateringen som planlegges i Q3-Q4 2024.
Under tilsynet kom det fram at Equinor ikke hadde sikret systematisk opplæring i regelverkskrav og interne krav innenfor arbeidsmiljø til brukerrepresentanter i prosjektet. Gjennom øvrige tilsyn i Equinor er vi kjent med at det pågår et arbeid i Equinor med å utarbeide kompetansekrav innen arbeidsmiljø for arbeidstaker- /brukerrepresentanter i prosjekter. Dette var ikke kjent for Eirin prosjektorganisasjon.
Hjemmel