Tilsynet ble gjennomført fra 27. august til 5. september 2024.
Bakgrunn
Stabilitet er en sentral sikkerhetsfunksjon på flytende innretninger. Helhetlig og robust styring av risiko og barrierer knyttet til stabilitet og stabilitetshendelser er viktig for å bidra til å forebygge storulykker. Forebygging av storulykker er en forutsetning for å kunne drive forsvarlig.
Tilsynet inngår i en tilsynsserie på tvers av operatører, der vi ser spesielt på risiko- og barriererestyring. Det har tidligere vært gjennomført tilsvarende tilsyn på Norne (2020) og Alvheim (2021).
Mål
Målet med tilsynet var å følge opp at Equinor har en helhetlig og robust styring av risiko og barrierer knyttet til innretningens stabilitet slik at feil-, fare- og ulykkessituasjoner blir håndtert forskriftsmessig dersom de skulle oppstå. Selskapets arbeid med planlegging, trening, utførelse og evaluering er elementer av en helhetlig tilnærming til slik styring.
Havtil har fulgt opp Norne-tilsynet fra 2020 i andre oppgaver i ettertid, og har fått presentert forbedringer på hvordan Equinor har arbeidet med dette. Denne oppgaven hadde også som mål å verifisere at dette forbedringsarbeidet har blitt videreført på en av Equinor sine innretninger.
Resultat
Det ble ikke funnet avvik fra forskriftskrav i tilsynet, men vi observerte to forhold som vi har valgt å kategorisere som forbedringspunkt. Dette gjaldt:
Planlegging og prioritering av utbedringer av barrieresvekkelser
Prosedyrer for håndtering av feil, fare og ulykkessituasjoner knyttet til stabilitetshendelser
Hva skjer nå?
Vi har bedt Equinor innen 4. november 2024 gi oss sin vurdering av de forbedringspunktene som ble observert.
Snorre
Snorrefeltet ligg i Tampen-området i den nordlege delen av Nordsjøen. Havdjupna i området er 300-350 meter. Snorre blei påvist i 1979, og plan for utbygging og drift (PUD) blei godkjent i 1988. Feltet er bygt ut med innretningane Snorre A i sør, Snorre UPA sentralt på feltet og Snorre B i den nordlege delen av feltet. Snorre A er ei flytande bore-, produksjons- og bustadplattform som er forankra til havbotnen med strekkstag. Snorre UPA er eit anlegg for undervassproduksjon og er knytt opp til Snorre A. Snorre B er ei halvt nedsenkbar integrert bore-, prosess- og bustadinnretning. Produksjonen frå Snorre starta i 1992.
Kjelde: norskpetroleum.no