Avviksbehandling
Beskrivelse
Det var mangelfull registrering og oppfølging av avvik fra krav i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen, deriblant avvik fra interne krav
Begrunnelse
a) Operatøren har selv tatt stilling til permanente myndighetsavvik fra regelverket. Følgende avvik var i COPSAS sitt avviksbehandlingsverktøy godkjent som permanente avvik:
- Fem avvik relatert til for lang responstid for vann ut i mest fjerntliggende dyse.
- Avvik relatert til manglende brannskille mellom kjøkken og spiseområdet. Se også cii)
b) Det var mangelfull oppfølging av avvik fra interne krav og prosesser. Under befaring på Eldfisk 2/7A observerte vi at nordsiden av brannskillet inn til switchgear rommet var svekket pga at PBB isolasjon var fjernet rundt branndøren. Det var ikke etablert et internt avvik (ZB) for denne svekkede barrieren. Se også ci)
c) Forutsetningene for godkjent unntakssøknad/intern avviksbehandling var ikke ivaretatt. Vi observerte følgende i tilsynet:
- I forbindelse med levetidssøknaden for Eldfisk komplekset mottok vi en unntakssøknad for Eldfisk 2/7A relatert til at nord- og østvegg til «switchgear room» har A-60 brannklasse istedenfor H-0. I vår saksbehandling og godkjenning av unntakssøknaden ble det lagt til grunn at «switchgear room» var omsluttet av A-60 brannskille. Under befaring på Eldfisk 2/7A observerte vi at nordsiden av A-60 brannskille inn til switchgear rommet var svekket pga at PBB isolasjon var fjernet rundt branndøren.
- I prosjektfasen for Eldfisk 2/7S ble et internt avvik relatert til manglende A-0 brannskille mellom kjøkken og spiseområdet godkjent. Mottatt avviksbehandling inkluderer en beskrivelse av tiltak som skal helt eller delvis kompensere for manglende brannskille, der det blant annet står at kjøkken og spiseområdet vil være adskilt fra tilliggende område med A-0 brannskille. Under offshoredelen av tilsynet funksjonstestet vi A-0 branndørene inn til kjøkken og spiseområdet. Den ene branndøren inn til kjøkkenet lukket ikke helt igjen pga låsemekanisme for sidepanel hindret lukking, noe som medførte svekket integritet av brannskillet.
Hjemmel
Oppfølging av barrierer
Beskrivelse
Det var mangler ved kjennskap til hvilke barrierer som er etablert, samt hvilke krav til ytelse som er satt til det konkrete tekniske barriereelementet som er nødvendige for at den enkelte barrieren skal være effektiv.
Begrunnelse
- Dører med brannklasse B-15 var ikke definert som «Safety Critical Equipment» (SFTC) og inngikk ikke i prosedyren “5048N - Krav til funksjonstesting og oppfølging av barrieresystem”. Svekkelser på dører med brannklasse B-15 vil ikke bli registrert som en notifikasjon for barrierefeil (ZB). Barrieresvekkelsen blir dermed ikke synligjort i oversikt over barrieresvekkelser, noe som kan medføre manglende kjennskap til svekkelsen.
- Ytelsesstandard for brannvannsystemet på helikopterdekket inkluderte krav til responstid på maksimum 20 sekunder som var regelverkskravet da Eldfisk 2/7S fikk godkjent PUD i 2011. I testprosedyre for årlig funksjonstest av brannvannsystemet “HELIDEKK DIFFS, FUNKSJONSTEST MED SKUM, ELDS” var krav til responstid 30 sekunder. Dersom responstiden overskrider regelverkskravet om responstid på 20 sekunder, og akseptkriteriet i testprosedyren er 30 sekunder, vil en barrieresvekkelse ikke nødvendigvis bli synliggjort og korrigert ved utførelse av årlig funksjonstest.
- Prosessikring skal utformes med to uavhengige sikringsnivåer for beskyttelse av utstyr. Krav til responstid for primærbarriere må defineres for å sikre at dette er et uavhengig sikringsnivå. På ELDS er det utarbeidet et dokument som beskriver krav til responstid for alle ventiler med prosessnedstengningsfunksjon (PSD) og ventilene følges opp i forhold til disse kravene i dette dokumentet. Responstider i dette dokumentet angitt for ventiler i innløpsarrangement for Eldfisk N ivaretar ikke krav til responstid for overtrykkssikring av innløpsseparator som er definert i dynamiske simuleringer. Definerte krav til minimumsåpningstid er ikke reflektert i dokument for ventiloppfølging.
Hjemmel
Kompositt dekksrister i rømningsvei
Beskrivelse
Mangler ved evakueringsveier for sikker evakuering.
Begrunnelse
Under befaringen på Eldfisk 2/7 A ble det i rømningsvei observert noe bruk av dekksrister i komposittmateriale (FRP) i område der dekksrister kan bli eksponert for hydrokarbonbrann.
Hjemmel
Dokumentasjon
Beskrivelse
Styrende dokumenter knyttet til krav til brannvannskapasitet forelå ikke i oppdatert versjon.
Begrunnelse
Det var manglende samsvar mellom regelverkskrav (gjeldende fra og med 7.2.1992) relatert til kapasitet til brannpumper og krav angitt i "3582N – Kompenserende tiltak når brannpumper ute av drift". Det tekniske driftsdokumentet relatert til dimensjonerende brannvannsbehov (kap. 2.1.1 i 3582N) inkluderer ikke et krav om at en skal ha nok kapasitet med en brannpumpe ute av drift for innretninger bygget i perioden 1992 - 2002.
Hjemmel