Overtrykkssikring
Beskrivelse
Det var ikke dokumentert at prosessanlegget på EkoJ ivaretar kravet om to uavhengige sikringsnivåer mot overtrykk for definerte overtrykksscenarier.
Begrunnelse
Prosessikring skal utformes med to uavhengige sikringsnivåer for beskyttelse av utstyr. Krav til responstid for primærbarriere må defineres for å sikre at det er et uavhengig sikringsnivå. Det er mangler ved etablering og dokumentasjon av ytelseskrav samt mangler ved oppfølging av ytelseskrav.
Følgende mangler knyttet til prosessikring ble identifisert i tilsynet:
- Vi har fått oversendt informasjon fra systemet for ventiloppfølging av prosessnedstengningsventiler etter sist test, og informasjonen viser følgende:
- Kravene er i hovedsak generiske (15s for de ventilene som er mindre enn 8", 45s for de ventilene som er større enn 20" og 2s/tomme for resterende). Gjennom informasjon i tilsynet kom det fram at ventiler med spesifikke krav er identifisert på dataark for ventilene. Det var i mottatt liste ingen ventiler som hadde spesifikke krav.
- Mottatt liste viser manglende testresultat for en rekke ventiler
- Mottatt liste viser at enkelte ventiler som ikke møter definert ytelseskrav likevel har status «action OK»
- Identifiserte mangler og avvik fra testen var ikke vurdert
- Det er i COPSAS sin egen barriereanalyse identifisert at primær- og sekundærbarriere mot overtrykk på testseparator ikke har kapasitet til å håndtere chokekollaps fra EkoX- brønner med lang innestenging. Avviket er lukket med begrunnelse at disse brønnene alltid skal startes mot HP-separator som har tilstrekkelig kapasitet. Dette er ikke beskrevet i driftsdokumentasjon og var heller ikke kjent for driftspersonell.
Hjemmel
Anlegg for brannbekjempelse
Beskrivelse
Det var ikke dokumentert at anlegg for brannbekjempelse var utformet med sikte på hurtig å kunne redusere konsekvenser for brann.
Begrunnelse
I 2017 ble det utført fullskalatest av brannvannsystemene på EkoJ. Brannpumpene var startet før utløsning av brannvann. Det ble registrert responstid på vann ut i fjerneste dyse for fire systemer, der tiden var over kravet på maksimum 30 sekunder.
I etterkant av testene har det blitt utført modifikasjoner av ventilløsning på brannvannsystemene som vil redusere responstiden for de fire systemene. Nye fullskalatester er planlagt i november/desember 2022, der pumpene ikke skal startes før vann løses ut.
Under tilsynet var det ikke dokumentert reell responstid for samtlige brannvannsystemer på EkoJ, da responstid kun var registrert med brannpumper startet før utløsning av brannvann. Dette gjelder også de fire systemene som hadde lang responstid i 2017.
Hjemmel
Avvikshåndtering
Beskrivelse
Mangelfull avviksbehandling av interne krav som er av betydning for å oppfylle krav i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen.
Begrunnelse
I tilsynet har vi mottatt ytelsesstandarder for aktuelle sikkerhetssystem innenfor tilsynets tema og lister over identifiserte avvik (Z3) knyttet til disse. Vi ser at det er interne krav som ikke er ivaretatt og som heller ikke har blitt avvikshåndtert, dette gjelder blant annet:
- Responstid brannvann: I 2017 ble det utført fullskalatest av brannvannsystemene på EkoJ. Fire av brannvannsystemene overholdt ikke kravet til responstid på maksimum 30 sekunder for vann i fjerneste dyse.
- Det var ikke opprettet Z3 for disse brannvannsystemene.
- Avviket ble avdekket i 2017. Det var utført utbedringer for å redusere responstiden. Under tilsynet var det ennå ikke kjent om selskapet fortsatt var i en avvikssituasjon (jf. Avvik 5.1.2).
- Vi refererer til ID 8 i deres ytelsesstandard for prosessikkerhet knyttet til krav om oppfølging av tilbakeslagsventiler dersom disse har en funksjon i forbindelse med dimensjonering av PSV’er. I opprinnelig fakkelrapport fra designfasen for EkoJ er det beskrevet at enkelte PSV’er er dimensjonert for «back flow». Det er ingen tilbakeslagsventiler på EkoJ som er definert som sikkerhetskritiske og som har oppfølging av lekkasjerate.
Vi ser også at det er mangler knyttet til oppfølging av etablerte tiltak for å lukke funn i egen barriereanalyse, eksempelvis som for PSD-responstid og overtrykkssikring ved chokekollaps fra Ekofisk 2/4 X- brønner, se også avvik 5.1.1.
Hjemmel
Dokumentasjon
Beskrivelse
Mangelfull oppdatering av tekniske driftsdokumenter
Begrunnelse
Basert på mottatt dokumentasjon ser vi følgende:
- I tilsynet etterspurte vi fakkelrapport og prosessikkerhetsanalyse (API RP 14C / ISO 10418 analyse). Mottatt fakkelrapport (BD01-VA-U-00002), som også gir input til utvikling av Flarenet-modell, inneholder informasjon om dimensjonerende scenarier, men er ikke dekkende for alle kilder og gir ikke et fullstendig bilde av fakkelsystemet. Den refererer også til manglende informasjon på en rekke kilder. Når det gjelder prosessikkerhetsanalysen ble den ikke mottatt, men vi er informert om at analysen ble gjennomført i prosjektfasen for EkoJ. Dokumentet har ikke blitt oppdatert for eventuelle endringer i etterkant. Det er vår vurdering at det kan være utfordrede å finne all informasjon som beskriver prosessikkehetsfunksjoner med tilhørende ytelseskrav på EkoJ.
- Dokumentet «Ekofisk 2/4J - Systembeskrivelser og prosedyrer- 710 brannvann» var ikke oppdatert. Dette var også et punkt i tilsynet med prosessikkerhet og teknisk sikkerhet på Ekofisk 2/4 J i 2014. Vi ser at dokumentet ikke oppdateres etter gjennomførte endringer/modifikasjoner. Eksempler på manglende oppdatering er: Kapasitet til brannpumper, dimensjonerende scenario og filosofi for utløsning av brannvann (bekreftet brann-/gassdeteksjon).
Hjemmel